Mergi direct la conținut »
Barack Obama cere noi fonduri împotriva Zika
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Barack Obama cere noi fonduri împotriva Zika

Barack Obama, a cerut sâmbătă Congresului fonduri suplimentare de luptă împotriva virusului Zika, în lipsa cărora americanii vor fi, în opinia sa, "în pericol", relatează AFP. Președintele SUA este de părere că întârzierea de voturi suplimentare îi va pune în pericol pe americani.

De Livia Lixandru,

În cadrul alocuțiunii sale săptămânale, Barack Obama i-a îndemnat pe republicanii, care controlează cele două camere ale Congresului, să voteze pentru voturi suplimentare. Întârzierea acestui vot „îi pune mai mult în pericol pe americani”, a avertizat Barack Obama. În februarie „am cerut Congresului finanțări de urgență considerate necesare de experți pentru a combate Zika”, a reamintit președintele SUA.

Aceste fonduri sunt destinate mai ales „controlului asupra țânțarilor, pentru a stopa propagarea epidemiei, accelerării producției de vaccinuri, pentru noi teste de diagnostic și supravegherii mamelor și bebelușilor infectați”, a spus Barack Obama.

Agenția americană a medicamentului (Food and Drug Administration) a informat vineri că toate donările de sânge din Statele Unite vor fi testate pentru a vedea dacă sunt contaminate cu virusul Zika. „Există încă multă incertitudine în ceea ce privește natura și amploarea transmiterii virusului Zika”, a precizat într-o declarație, Peter Marks, directorul FDA. Femeile infectate cu Zika prezintă un risc crescut de a da naștere unui copil cu malformații ale creierului, boală denumită microcefalie, amintește AFP.

Barack Obama cere noi fonduri împotriva Zika. Virususl  poate ataca și creierul unui adult

Conform unor cercetări,  celulele adulte implicate în procesul de învățare și memorare pot fi distruse de acest virus. Cercetări efectuate pe șoareci au indicat efectul devastator al virusului Zika pe un anumit tip de celule ale creierului la adulți, nu numai asupra fătului, așa cum se știa până acum, potrivit unui studiu publicat în revista „Cell Stem Cell”, citat de agenția France Presse (AFP). „S-a dovedit că Zika poate penetra creierul adulților și poate face ravagii”, a spus unul dintre co-autorii studiului, Sujan Shrestha, profesor la La Jolla Institute of Allergy and Immunology (LIAI) din San Diego, California, potrivit Agerpres

 

Close
Închide
  Close