Mergi direct la conținut »
Barack Obama a recunoscut că a ”subestimat” impactul atacurilor informatice ruse
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Barack Obama a recunoscut că a ”subestimat” impactul atacurilor informatice ruse

Barack Obama a recunoscut că a ”subestimat” impactul atacurilor informatice ruse

Barack Obama a recunoscut că a ”subestimat” impactul pe care o campanie de atacuri informatice îl poate avea asupra democraţiilor, la două zile după prezentarea unui raport al serviciilor americane de informaţii despre implicarea Rusiei în campania electorală, relatează AFP.

De Ioana Vochin,

Într-un interviu pentru postul ABC, preşedintele american a negat însă că l-a subestimat pe omologul său rus Vladimir Putin, care ar fi orchestrat această campanie de atacuri informatice şi manipulare a presei menite să favorizeze alegerea lui Donald Trump.

”Dar cred că am subestimat modul în care, în această nouă era a informaţiei, este posibil ca dezinformarea, atacurile informatice şi acest gen de lucruri să aibă un impact asupra societăţilor noastre deschise, pentru a se insinua în practicile noastre democratice”, a declarat duminică Obama, estimând în plus că această tendinţă se va accelera.

Obama, care îşi va susţine discursul de adio marţi, la Chicago, a notat că mai multe dintre ţările aliate americanilor care fac parte din NATO, ca Franţa şi Germania, vor organiza în curând alegeri. ”Trebuie să fim vigilenţi”, a avertizat el.

Potrivit unui raport publicat vineri de serviciile de informaţii americane, obiectivul campaniei ruse de dezinformare şi al atacurilor cibernetice a fost să submineze procesul democratic american, să slăbească o eventuală preşedinţie Clinton şi să crească şansele victoriei miliardarului denigrarea lui Hillary Clinton.

Publicarea de către WikiLeaks a mii de mesaje furate celui mai apropiat consilier al democratei a afectat-o pe candidată timp de săptămâni. Potrivit Washingtonului, serviciile ruse sunt sursa WikiLeaks, ceea ce fondatorul site-ului Julian Assange dezminte.

Breaking News. Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici
Recomandări

Breaking News. Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici

Donald Trump neagă că atacurile informatice ar fi influențat rezultatul alegerilor

”Noi nu avem nevoie de WikiLeaks pentru a-i convinge pe americani că nu o iubesc (pe Hillary Clinton), că nu au încredere în ea sau că nu o consideră cinstită. Ea s-a pus singură în această situaţie”, a insistat duminică Kellyanne Conway, consiliera viitorului preşedinte pentru CNN.

În același timp, Donald Trump, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu șefii serviciilor americane de informații, a acceptat că Moscova ar fi luat parte la atacurile informatice care au vizat Partidul Democrat, însă a neagat că Rusia ar fi avut vreun impact asupra rezultatelor alegerilor.

Viitorul său secretar general de la Casa Albă Reince Priebus a insistat duminică asupra faptului că Trump ”acceptă faptul că, în acest caz anume, este vorba despre entităţi din Rusia”, pe postul Fox.

Citește și: Un raport al servicilor de informații din SUA arată că Putin a dat ordinul pentru atacurile informatice menite să îl ajute pe Trump în alegeri. Reacția lui Obama

 

Close
Închide
  Close