MENIU CAUTĂ
08 Ian. 2016 23:45

Bătaie pe moaştele ajunse «fabrică de bani»

Distribuie

Una din cele mai controversate posibile canonizări s-a transformat într-un război în toată regula. Rămăşiţele trupeşti neputrezite ale unui preot decedat în 1983, depuse într-o criptă din sticlă în Cimitirul Giuleşti, au ajuns mărul discordiei între nepotul răposatului şi reprezentanţii Bisericii Ortodoxe.
De ani buni, Mihai Spirache, nepotul preotului, a transformat pelerinajul într-o afacere, pentru că toată lumea care vine aici îl consideră sfânt pe decedat, deşi nu este canonizat. Nu există decât cereri înregistrate la Patriarhie în acest moment.
Astfel, de două ori pe săptămână Spirache le deschide uşa cavoului sutelor de credincioşi care, indiferent de vreme, stau la coadă cu orele doar ca să se roage la o minune, şi nu ies de-acolo până nu lasă bani, fiecare după posibilităţi.
Extindere ilegală
Zilnic se adună câteva sute de lei, fapt observat chiar de reporterii ziarului Libertatea într-una din zilele în care cavoul era deschis. Deşi Spirache neagă, a fost prins chiar în fapt.
”Nu le cer nici un ban. Doamnelor, vă cer eu ceva? Nu înţeleg de unde invidia asta pe voi”, ţipă ca din gură de şarpe bărbatul.
Pesemne că acesta şi-a alocat şi calitatea de preot. După ce credincioşii pupă moaştele, el devine ”mesager” divin.
”Ia spuneţi, ce vă doriţi? Mai tare! Spuneţi- mi la ureche. Aşa… Aşa… Dar aţi făcut memorii pentru asta?”, replică el, pios, unei femei care pare că-şi pune ultimele speranţe în acest loc, în vreme ce strecoară o bancnotă de 10 lei în mâna lui Spirache.
El a prins curaj chiar să se extindă cu spaţiul destinat rugăciunii, deşi totul este ilegal, iar Arhiepiscopia Bucureştiului intenţionează chiar să-i ”confişte” moaştele.
Fără aprobarea autorităţilor în drept, familia părintelui Ilie Lăcătuşu a hotărât supraînălţarea cavoului şi expunerea trupului neputrezit al defunctului, astfel încât acesta să poată fi vizitat. Arhiepiscopia Bucureştilor a propus amenajarea unei capele lângă Biserica Adormirea Maicii Domnului din Giuleşti, unde să fie depuse, spre vizitare şi rugăciune, rămăşiţele părintelui Ilie Lăcătuşu, până va fi luată o hotărâre de canonizare a acestuia. Desigur, este legitimă întrebare dacă nu cumva familia părintelui Ilie Lăcătuşu exploatează evlavia credincioşilor, în scopul obţinerii de foloase financiare?”, este răspunsul Bisericii la activitatea lui Spirache.

Comentarii