Consumatorii de vin cumpara produse alimentare mai sanatoase decat bautorii de bere, potri-vit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori danezi si publicat in revista medicala “Ugeskrift for Laeger”.
Amatorii de vin isi pun in cosul de cumparaturi mai multe masline, fructe si legume, peste, carne si produse lactate cu continut redus de grasime, fata de bautorii de bere. Consumatorii de bere prefera sa cumpere mai ales hrana gata preparata, mezeluri, carne de porc sau de oaie, chipsuri, produse cu o concentratie mare de zahar, unt sau margarina si bauturi carbogazoase.
Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Institutul de stat pentru sanatate publica din Danemarca. Acestia au analizat aproximativ 3,5 milioane de bonuri de casa alese la intamplare din 98 de supermarket-uri in perioada septembrie 2002 – februarie 2003. Clientii acestor magazine reprezinta un esantion larg din populatia daneza.
Preferintele sunt dictate de educatie si venituri
“Rezultatele confirma sondajele internationale care arata ca bautorii de vin prefera fructele si legumele si ca utilizeaza foarte rar produse cu grasimi saturate, fata de persoanele care consuma alte tipuri de bauturi alcoolice”, au conchis cercetatorii. Consumatorii de vin au si un nivel de educatie mai ridicat, venituri mai mari si se comporta mai bine din punct de vedere psihologic fata de cei care prefera alte bauturi alcoolice, au mai spus cercetatorii.
In trecut, studii de specialitate au mai re-levat faptul ca bautorii moderati de vin prezinta mai putine riscuri de a dezvolta maladii cardiovasculare si cancer fata de cei care consuma alte bauturi alcoolice.
Vinul rosu incetineste procesul de imbatranire, alaturi de banane si cirese
Vinul rosu poate incetini procesul de imbatranire, datorita unei substante din coaja strugurilor care poate proteja celulele organismului de distrugerile care apar o data cu inaintarea in varsta, e concluzia unui studiu realizat in Spania. Cercetatorii au descoperit ca melatonina, o substanta care se gaseste in coaja strugurilor si intr-o alta gama de alimente, are efect protector asupra celulelor. Acestia recomanda persoanelor care vor sa incetineasca procesul de imbatranire sa contribuie la cresterea nivelului de melatonina din organism prin consumul regulat de alimente precum ceapa, banane, orez, cirese si vin. Melatonina are si rol antioxidant, distrugand moleculele care pot afecta celulele.