Mergi direct la conținut »
BBC, reportaj amplu despre România: "Execuția unui dictator: Rănile deschise de Revoluția din preajma Crăciunului"
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

BBC, reportaj amplu despre România: „Execuția unui dictator: Rănile deschise de Revoluția din preajma Crăciunului”

În ziua de Crăciun, în urmă cu 30 de ani, dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, au fost uciși de un pluton de execuție, după ce au fost condamnați la moarte pentru crime împotriva umanității. La 30 de ani de la Revoluție, BBC amintește că executarea dictatorului „deschide răni vechi de Crăciun” deoarece vinovații pentru moartea a peste 1.100 de oameni nu au fost trași la răspundere nici până acum.

De Răzvan Mihalașcu,

Revoluția sângeroasă care a avut loc în România în decembrie 1989 a dus la prăbușirea unuia dintre cele mai represive regimuri comuniste și la înlăturarea de la putere a dictatorului amenințător Nicolae Ceaușescu, notează BBC.

Pentru românii care îl contestau, acesta a fost un moment definitoriu în viața lor.

BBC:

„A fost război, a fost o zonă de război aici”, a declarat, pentru BBC, Traian Rabagia, care avea 19 ani și era student la Geologie la momentul izbucnirii Revoluției.

Cum a pornit Revoluția din 1989 în România

BBC amintește că revolta împotriva regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu a început la mijlocul lunii decembrie în Timișoara, însă a fost reprimat violent la ordinele lui Nicolae Ceaușescu.

„Dizidența s-a răspândit rapid prin țară, culimând cu sute de mii de oameni demonstrând la București, ca urmare a discursului bine organizat, însă în cele din urmă eșuat, al lui Ceaușescu din 21 decembrie”, notează sursa citată.

Ceaușescu a judecat greșit mulțimea atunci când a dat vina pe „agitatorii fasciști” pentru revolta de la Timișoara. Oamenii prezenți în fața Comitetului Central al PCR au început atunci să scandeze „Timișoara! Timișoara!”.

Vizibil șocat, Nicolae Ceaușescu a încercat să calmeze spiritele, promițând mărirea salariilor, însă acest lucru a stârnit și mai mult nemulțumirea oamenilor. Discursul liderului comunist, care a fost difuzat de Televiziunea Română, a fost întrerupt brusc.

Bugetul Sănătății a crescut de patru ori și domnul Lăzărescu continuă să moară, nu de COVID, ci de nepăsare
Recomandări

Bugetul Sănătății a crescut de patru ori și domnul Lăzărescu continuă să moară, nu de COVID, ci de nepăsare

 

Revoluția sângeroasă ce a avut loc în zilele următoare a dus la „sfârșitul conducerii despotice de 21 de ani a lui Ceaușescu și a pus capăt regimului comunist instaurat de 42 de ani în România”, conform BBC.

Pe 22 decembrie 1989, dictatorul Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, au fugit cu elicopterul de pe acoperișul sediului Comitetului Central la PCR, în timp ce mulțimea pătrundea în sediul partidului. Cuplul dictatorial a fost capturat ulterior la Târgoviște.

BBC a amintit și despre motivele căderii lui Nicolae Ceaușescu.

Obsedat de plătirea datoriilor externe în anii ’80, Ceaușescu a instituit o serie de măsuri de austeritate care au aruncat țara și populația în sărăcie. Situația economică îngrozitoare s-a agravat și mai mult pentru că Ceaușescu a aruncat bani pe proiecte megalomane, precum construirea Casei Poporului, care este și acum una dintre cele mai mari clădiri din lume.

BBC:

„Privată de lucruri de bază, precum mâncare, încălzire și iluminat, dizidența s-a ridicat în statul izolaționist, în timp ce Ceaușescu și Elena trăiau în lux, în palate”, precizează BBC.

Cum moare un om plimbat o noapte cu ambulanța, fără să aibă COVID-19. „Urletul te tăia, trecea prin tine”
Recomandări

Cum moare un om plimbat o noapte cu ambulanța, fără să aibă COVID-19. „Urletul te tăia, trecea prin tine”

 

Postul britanic mai menționează că Securitatea era una dintre cele mai temute servicii secrete din blocul comunist și că în anii ’80 se crede că „cel puțin unul din patru oameni ar fi informatori”.

„Securitatea era responsabilă de torturarea și moartea a sute de dizidenți”, conform BBC.

Nicolae Ceaușescu, executat de Crăciun

Pe 25 decembrie 1989, de Crăciun, soții Ceaușescu au fost împușcați de un pluton de execuție, după ce au fost judecați și condamnați la moarte pentru crime împotriva umanității.

30 de ani au trecut de la căderea comunismului, iar România este acum stat democratic membru al Uniunii Europene, cu o economie în creștere. Însă pentru unii români, „rănile provocate de Revoluția sângeroasă din 1989” sunt încă vizibile, amintește BBC.

Alexandru Cătălin Giurcanu, al cărui tată a fost împușcat la Revoluție, își caută și acum dreptatea.

Muncitorii din Sri Lanka încep să vorbească despre lucrurile prin care au trecut la Botoșani. “Așa ceva nu ai cum să inventezi”
Recomandări

Muncitorii din Sri Lanka încep să vorbească despre lucrurile prin care au trecut la Botoșani. “Așa ceva nu ai cum să inventezi”

 

„După 30 de ani, justiția noastră se chinuie să afle cine sunt ciminalii, cine i-a omorât pe toți acei oameni în timpul Revoluției”, a declarat Giurcanu, pentru BBC.

„Dosarul Revoluției” se judecă și după 30 de ani

Fostul președinte Ion Iliescu, care a preluat puterea după Revoluția din 1989, este acuzat de crime împotriva umanității.

Procurorii îl acuză pe Ion Iliescu și pe alți doi foști demnitari că „au contribuit la instituirea unei stări generale psihoză” în timpul Revoluției și ar fi vinovați de moartea a 862 de oameni. Peste 5.000 de oameni urmează să fie audiați în dosarul Revoluției.

Peste 1.100 de oameni au murit în timpul Revoluției din 1989.

BBC amintește că România este în prezent una dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană, deși economia a crescut după aderare în 2007. Potrivit Băncii Mondiale, aproape 70 la sută din populația României din zona rurală trăiește sub nivelul sărăciei.

Postul britanic mai menționează că țara noastră se confruntă cu fenomen masiv de migrație a populației. Patru milioane de oameni au plecat în România, în căutarea unei vieți mai bune în alte state europene. De asemenea, nivelul ridicat de corupție i-a determinat pe mulți români să plece din țară.

Potrivit BBC, în România au avut loc mai mutle protest față de guvernările PSD care au luat măsuri pentru subminarea independenței justiției și menite să slăbească lupta anticorupție.

Close
Închide
  Close