Mircea Geoană, fost secretar general adjunct al NATO, a declarat pentru publicația britanică: „România a evitat un glonț. Dar a fost foarte aproape”. El a adăugat: „Dacă Moscova poate face asta în România, care este profund antirusă, înseamnă că o pot face oriunde”.
Rusia neagă orice implicare în alegeri. Cu toate acestea, serviciile de informații din București au declasificat documente care detaliază o operațiune majoră de influențare folosind aplicația TikTok.
Cauzele anulării alegerilor
Decizia de anulare a alegerilor a venit după victoria surprinzătoare din primul tur a lui Calin Georgescu, o figură de la marginea extremă a politicii românești. Curtea Constituțională a oprit procesul electoral invocând motive de securitate națională. Întregul proces va fi reluat anul viitor.
Însă, deși TikTok a amplificat în mod clar mesajele naționaliste, religioase și adesea bizare ale lui Georgescu, au fost românii înșiși cei care au apreciat ceea ce spunea. Mircea Geoană a subliniat pentru BBC: „Rușii sunt extrem de sofisticați. Dar este o mare greșeală să crezi că totul s-a întâmplat doar din cauza Rusiei. Există un întreg cocktail de nemulțumiri în societatea noastră”.
Frustrare și protest
În ziua în care ar fi trebuit să aibă loc alegerile, Calin Georgescu a apărut în fața unei secții de votare închise pentru a denunța anularea votului ca fiind «un abuz și o crimă». Înconjurat de bodyguarzi, a fost întâmpinat de un grup mic de fani care scandau «Georgescu președinte».
Adriana, o pensionară, și-a exprimat nemulțumirea față de situația actuală: „Oamenii de aici nu sunt mulțumiți de regimul actual. N-au făcut absolut nimic în 35 de ani. Doar câteva trotuare noi, atât”.
Sărăcia, în special diferența dintre viața rurală și cea urbană, este o cauză majoră de resentiment, la fel ca și percepția corupției în rândul elitei.
Sorin Ioniță, de la Expert Forum din București, consideră: „Acesta a fost un vot masiv de protest. Întrebarea este: pe cine votezi când vrei să protestezi? Cumva, TikTok a ajutat la canalizarea acestui sentiment pentru Georgescu”.
Make Romania Great Again
Există o saturație reală față de cele două partide principale care au dominat scena politică din România de ani de zile. Pe străzile din București, există suspiciuni că decizia judecătorilor de a anula votul ar fi putut fi determinată mai mult de motive politice decât de securitate.
Cariera politică a lui Georgescu a început în mainstream, la Ministerul Afacerilor Externe. Apoi s-a mutat la margine, unde neîncrederea în «Sistem» și teoriile conspirației se învârt. El a negat existența Covid, a pus la îndoială aterizarea pe Lună și susține că apa este altceva decât H2O. Toate acestea au găsit un public receptiv pe rețelele sociale.
Ion Godin a declarat pentru BBC: „E ca un predicator, cu o Biblie în mână, și am crezut că spune doar adevărul”. Promisiunea de a redobândi suveranitatea și mândria națională funcționează bine. În mijlocul scandalului legat de președinție, partidele de extremă dreapta și-au dublat sprijinul în parlament.
Agenda Kremlinului
Nu există niciun indiciu despre faptul că Georgescu ar fi știut că este folosit de Moscova. El a râs la această sugestie când i-am pus-o acum câteva zile, într-un interviu. Dar multe dintre pozițiile sale declarate sunt utile Rusiei. Sorin Ioniță subliniază: „Nu poți fi foarte prorus în România, nu funcționează. Dar fiecare punct din agenda lui Putin a făcut parte din campania sa”. Despre Ucraina, de exemplu, Georgescu mi-a spus că ar pune capăt imediat întregului ajutor militar și ar împinge pentru pace, dar nu a vrut să spună dacă acest lucru ar trebui să se facă în termenii Kievului. L-a numit pe Vladimir Putin un «patriot».
Românii sunt cu adevărat îngrijorați de posibilitatea de a fi atrași în războiul de alături: dronele rusești s-au prăbușit de mai multe ori peste graniță, iar retorica escalatoare a lui Putin este neliniștitoare. Dar campania lui Georgescu a profitat de această teamă, precum și de resentimentele față de refugiați. Brianna Caradja, care organizează livrări mari de ajutoare către Ucraina, a declarat pentru BBC: „Toți candidații de extremă dreapta, inclusiv Georgescu, au inclus o felie de discurs de ură împotriva Ucrainei în bula lor de propagandă”.
Campanie ascunsă
Insistența lui Calin Georgescu că a cheltuit «zero» pentru a-și disemina mesajul electoral este acum sub investigație. Se spune că un bărbat a cheltuit aproape 400.000 de dolari pentru promovarea conținutului online legat de fostul candidat, care susține că nu-l cunoaște. Autoritățile au percheziționat casa acestui misterios binefăcător, Bogdan Peșchir, și au chemat influenceri de internet pentru interogatorii. Unii au recunoscut că au fost plătiți pentru a menționa alegerile în videoclipuri în care de obicei promovează detergenți sau ruj. Campania fără identificare clară este interzisă atât de TikTok, cât și de legea electorală românească. Surse din cadrul serviciului de procuratură sugerează că va fi complicat să se facă un caz, deoarece serviciile de informații românești au făcut publice devreme afirmațiile lor privind interferența rusească.
Situația din România rămâne tensionată. Deși au existat apeluri la calm și nu la proteste stradale, nemulțumirile sunt profunde. Mircea Geoană crede că România a fost «pe marginea prăpastiei» când Curtea Constituțională a intervenit. El a avertizat pentru BBC: „Ne-am cumpărat ceva timp. Dar există o furie reală aici. Și dacă nu facem ceva s-ar putea să avem o repetare”.
În timp ce țara se pregătește pentru reluarea procesului electoral anul viitor, rămâne de văzut cum vor fi abordate problemele fundamentale care au dus la această criză și cum va fi asigurată integritatea viitoarelor alegeri.