”«Pâinea noastră cea de toate zilele / Dă-ne-o nouă astăzi». Am început cu un fragment din rugăciunea Tatăl Nostru pentru că vreau să vă vorbesc despre hrană… hrana din spitale. În spital, din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi”, scrie Beatrice Mahler.
Potrivit acesteia, mâncarea din spitale rămâne un subiect veşnic de actualitate, pentru că fără o alimentaţie corespunzătoare pacientul nu se poate face bine.
„În spital din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi. Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să îşi aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăţ de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză”, explică medicul.
Beatrice Mahler amintește că, anul trecut, suma alocată pentru hrana zilnică a unui bolnav a crescut cu un leu, de la 10 la 11 lei, prin Hotărârea 470/21.04.2021.
”Acel «PLUS 1 LEU», deși foarte puțin, însemna o schimbare, mai mult decât deloc. Poate unii dintre voi îmi veți spune că există soluția fondurilor proprii, dar un spital COVID, un spital care tratează pacientul cu tuberculoză, un spital public subfinanțat cronic, cum să realizeze venituri proprii? Așa că meniul zilnic se face din cei 11 lei alocați de stat fiecărui bolnav din spital. E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează…”, mai scrie managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
Medicul atrage atenția că furnizorii care au acorduri-cadru încheiate cu spitalele pentru livrarea hranei vor renunța la acestea, din cauza scumpirilor care au afectat întregul lanț alimentar în ultima perioadă.
„Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne… cred că fiecare am constant că suma pe care o necesită achiziţia de alimente în familie a crescut pentru aceeaşi cantitate. În spital, în scurt timp, furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente, vor renunţa la acestea, pentru că preţurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor. Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei când preţurile la materiale sanitate au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea… şi este o reacţie normală… dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la preţurile vechi, calitatea şi diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?”, mai afirmă Beatrice Mahler.
„Vă întreb pe voi, din 11 lei/zi, puteți asigura acasă trei mese?”, este întrebarea cu care medicul își încheie postarea, publicând imagini cu cele trei mese din meniul de luni de la „Marius Nasta”.
Recent, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, aflat în vizită la Spitalul Județean din Călărași, recunoștea că fondurile alocate pentru masa bolnavilor din spitale sunt insuficiente.
„11 lei pentru un pacient pentru hrană pentru o zi, mai ales în condițiile creșterii prețurilor la alimente, cred că reprezintă o sumă mică și, împreună cu colegii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate sper să găsim o soluție în acest sens”, spunea Alexandru Rafila, potrivit Europa FM.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro