Relatarea LIVETEXT Libertatea despre urmările cutremurelor din Turcia și Siria s-a mutat aici.
Bebeluș de 7 luni, salvat după 140 de ore sub dărâmături
Hamza, un bebeluș în vârstă de 7 luni, care a stat timp de 140 de ore dărâmături în provincia turcă Hatay, a fost salvat sâmbătă seară, relatează publicația turcă NTV.
Operațiunea a fost posibilă după ce pompierii locali care s-au deplasat în zonele afectate de cutremur au auzit un sunet lângă un bloc prăbușit în orașul Antakya din provincia Hatay.
După eforturi susținute, ei au reușit să-l salveze pe micuțul Hamza care a stat 140 de ore sub dărâmături. El a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
Un copil de 6 ani, salvat la 137 de ore după cutremur
Un copil de 6 ani a fost salvat în provincia Hatay, din sudul Turciei, după 137 de ore în care a fost blocat sub dărâmături în urma cutremurului de luni dimineață, potrivit agenției de stat turce Anadolu.
Tot în provincia Hatay, un tânăr de 17 ani și un copil de 7 ani au fost salvați dintr-o clădire prăbușită, la 136 de ore după cutremur.
De asemenea, echipa de salvatori din Kîrgîzstan a salvat o tânără de 22 de ani în Kahramanmaraș, la 135 de ore după cutremur.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_19f90325bd89997251335365bfac7cc8.jpg)
O femeie de 63 de ani a fost salvată din moloz în provincia Gaziantep din Turcia, la 133 de ore după cutremur.
48 de persoane, arestate în Turcia pentru jafuri în zonele afectate de cutremur
Autoritățile turce au arestat 48 de persoane acuzate că au jefuit mai multe zone afectate de cutremurul puternic de luni dimineață, relatează publicația de stat turcă Anadolu.
Suspecții provin din opt provincii diferite, iar arestarea lor vine după ce președintele Recep Erdogan a avertizat sâmbătă că cei care profită de dramele provocate de cutremur pentru a jefui vor fi aspru pedepsiți.
Noi amenințări în Turcia: jafuri și suferințe din cauza igienei precare
Voluntarii care se străduiesc să găsească supraviețuitori în orașul turc Antakya, lovit de cutremur, au declarat sâmbătă că jafurile și problemele de igienă sunt ultimele preocupări cu care se confruntă, potrivit Reuters.
Un localnic a spus că, în timp ce era în căutarea unui coleg îngropat într-o clădire prăbușită, a fost martor la jafuri. „Oamenii distrugeau ferestrele și gardurile magazinelor și mașinilor”, a spus Mehmet Bok, în vârstă de 26 de ani.
O altă salvatoare, Gizem, din provincia de sud-est Sanliurfa, a spus că a văzut și jefuitori în cele patru zile în care a fost în Antakya.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_b25d9a71c50122d030bdef2dde1c980a.jpg)
„Nu putem interveni prea mult, deoarece majoritatea hoților poartă cuțite. Au prins un jefuitor astăzi, oamenii l-au urmărit”, a spus ea.
„Dacă oamenii nu mor aici sub dărâmături, vor muri din cauza rănilor, dacă nu vor muri din cauza infecției. Aici nu există toaletă. Este o mare problemă”, a spus ea, adăugând că nu sunt suficiente nici suficienți saci pentru cadavre. „Sunt cadavre peste tot pe drum, acoperite doar cu pături”.
Crucea Roșie: Faza umanitară după cutremur va dura luni de zile
Recuperarea în Turcia după cutremurul devastator de luni a intrat acum în „faza umanitară”, potrivit lui Jamie LeSueur, șeful operațiunilor de urgență la Crucea Roșie.
Pe măsură ce operațiunile de căutare și salvare se apropie de final, cele mai mari nevoi pentru cei afectați din Turcia continuă să fie hrana, sănătatea și apa, a declarat LeSueur pentru CNN de la Gaziantep.
„Am intrat acum în faza umanitară. Aceasta va dura câteva luni, în care vom încerca în continuare să satisfacem nevoile de bază ale oamenilor”, a spus LeSueur.
Organizația primește multe corturi pentru iarnă în acest moment din cauza vremii reci, dar analizează opțiuni de adăpost de tranziție prefabricate, a spus el. Majoritatea populației îi este prea frică să intre în clădirile care au rezistat cutremurului, chiar dacă au rămas fără adăpost.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_da17b2008419fb16a91623e4185f6cc4.jpg)
„Vrem să-i scoatem din faza umanitară cât mai repede posibil, spre ceva durabil și de tranziție, care îi va menține în siguranță pentru o lungă perioadă de timp”, a mai spus LeSueur.
Ciocniri violente și focuri de armă i-au făcut pe salvatorii germani și austrieci să se retragă în bază
Două grupuri de salvatori germani au anunțat că suspendă orice activitate de salvare și căutare în Turcia, invocând înrăutățirea situației de securitate. Decizia a venit la scurt timp după o decizie similară a fost luată de salvatorii veniți din Austria.
„Sunt din ce în ce mai multe relatări despre ciocniri între diferite facțiuni, s-au tras și focuri de armă”, a declarat purtătorul de cuvânt al unuia dintre grupurile germane, Stefan Heine.
Cele două grupuri au declarat că își vor relua activitatea de îndată ce agenția turcă de protecție civilă AFAD va spune că situația este sigură.
„Puteți vedea că tristețea lasă locul furiei. Prin urmare, vom rămâne în tabăra comună pentru moment”, a declarat Steven Bayer, coordonatorul unuia dintre grupurile de salvatori germani.
Mai multe informații: Ciocniri violente și focuri de armă i-au făcut pe salvatorii germani și austrieci din Turcia să se retragă: „Tristețea lasă locul furiei”
O familie cu cinci membri a fost salvată din dărâmături
O familie formată din cinci persoane a fost scoasă sâmbătă de sub dărâmături în provincia Gaziantep din Turcia, la peste cinci zile după cutremur, relatează AP.
Familia a supraviețuit în casa prăbușită din regiunea aflată în apropiere de epicentrul cutremurului cu magnitudinea 7,8 pe scara Richter care s-a produs luni.
După ce părinții, cele două fiice și fiul lor au fost aduși în siguranță, salvatorii au aplaudat și au scandat „Dumnezeu este mare!”, potrivit AP.
Vehiculele care transportă ajutoare și cadavrele victimelor cutremurului au trecut din Turcia în Siria
Vehiculele care transportau cadavrele a sute de sirieni uciși în cutremurul din această săptămână au traversat sâmbătă din Turcia în nord-vestul Siriei, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al punctului de trecere a frontierei Bab al-Hawa.
Cadavrele a cel puțin 1.000 de victime au traversat puntcul de frontieră Bab al-Hawa pentru a putea fi îngropate în țara lor de origine, a declarat purtătorul de cuvânt Mazen Alloush pentru CNN.
Alte vehicule care transportau ajutoare și combustibil au trecut, de asemenea, sâmbătă, a spus Alloush, inclusiv 22 de camioane ale Națiunilor Unite care transportau asistență medicală. Alte 15 camioane cu haine, apă și alimente au fost trimise de organizații caritabile turcești în colaborare cu Fundația de Ajutor Umanitar din Turcia, a spus Alloush.
Trei persoane au fost salvate după 132 de ore
Salvatorii din Gaziantep, Turcia, i-au salvat pe Sezai Karabas și pe fiica sa minoră, Şengul Karabas, în cea de-a 132-a oră de eforturi de salvare după cutremurul devastator de luni dimineață.
Într-un videoclip distribuit de CNN Turk, tatăl poate fi auzit implorând salvatorilor să-i caute soția, despre care crede că este încă în viață sub dărâmături.
„Sunt pentru totdeauna îndatorat vouă”, se poate auzi Karabas spunându-le salvatorilor, implorându-i să-i găsească soția, despre care a spus că a fugit înaintea lui când a avut loc cutremurul luni.
La aceeași oră, dar în provincia Hatay, o echipă de salvatori a scos dintre dărâmături un bărbat de 34 de ani, Ergin Guzeldogan.
Mai multe persoane arestate în ancheta privind prăbușirea unor clădiri
Poliția turcă a reținut 12 persoane în ancheta privind prăbușirea unor clădiri din provinciile Gaziantep și Şanlıurfa în urma cutremurului uriaș care a lovit Turcia, a informat sâmbătă presa locală. Printre cei reținuți se numără contractori care au executat lucrările de construcție, a spus agenția de presă DHA.
Cel puțin 6.000 de clădiri s-au prăbușit după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a lovit regiunea, ucigând peste 25.000 de oameni. Acest lucru a stârnit furie în rândul populației privind calitatea proastă a locuințelor, relatează agenția de presă AFP.
Tot sâmbătă, parchetul din Diyarbakır, una dintre cele 10 provincii din sud-estul țării afectate de cutremur, a emis sâmbătă mandate de arestare pentru 29 de persoane, a informat agenția de presă de stat.
Mai multe anchete au fost lansate de procurori din provincii, inclusiv Kahramanmaraş, unde districtul Pazarcık a fost epicentrul cutremurului.
Ministerul de justiție al Turciei a ordonat procurorilor din cele 10 provincii să înființeze „oficii speciale de investigare a infracțiunilor legate de cutremur”.
Vineri, poliția turcă a reținut un antreprenor care a construit unui bloc de apartamente de lux înalte care s-a prăbușit în provincia Hatay. El a fost reținut pe aeroportul din Istanbul după ce ar fi încercat să fugă din țară.
Bilanțul deceselor a depășit pragul de 25.000
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că numărul deceselor în țara sa din cauza cutremurului a crescut la 21.848.
Ultimul bilanț din Siria, citat de AFP, punea numărul morților la 3.553.
Astfel, bilanțul cumulat al deceselor după cutremurul de luni dimineață a ajuns la 25.401 în Turcia și Siria.
Germania oprește operațiunile de salvare, din motive de securitate
Germania a suspendat, de asemenea, lucrările de căutare și salvare din Turcia, din cauza problemelor de securitate, în urma unei decizii similare luate sâmbătă de Austria.
Agenția Federală Germană pentru Ajutor Tehnic (THW) și-a oprit operațiunile de salvare din cauza unei schimbări în situația de securitate din regiunea Hatay, a anunțat organizația într-un comunicat sâmbătă.
Salvatorii germani acționau în zonele afectate de cutremur în coordonare cu Agenția Turcă pentru Gestionarea Dezastrelor și Urgențelor (AFAD).
„În ultimele ore, se pare că situația de securitate din regiunea Hatay s-a schimbat. Sunt tot mai multe relatări despre ciocniri între diferite grupuri. Echipele de căutare și salvare ale ISAR Germania și THW vor rămâne, deocamdată, în tabăra comună. ISAR și THW își vor relua activitatea de îndată ce AFAD va considera că situația este sigură”, se arată în comunicat.
Armata austriacă a invocat, de asemenea, riscuri de securitate pentru suspendarea operațiunilor sale.
Erdogan avertizează că orice jaf în zonele afectate va fi aspru pedepsit
Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a avertizat că jefuitorii vor fi pedepsiți aspru, după mai multe relatări despre jafuri care au avut loc vineri în zonele afectate de cutremur.
„Am declarat stare de urgență”, a spus el în timpul unei vizite în regiunea afectată de cutremur.„Înseamnă că, de acum înainte, oamenii care sunt implicați în jafuri sau răpiri ar trebui să știe că mâna fermă a statului este pe spatele lor”, a spus el.
Vineri, el a spus că au fost jefuiri în unele zone afectate de cutremur, dar nu este clar la ce incidente de răpire a făcut referire președintele turc.
Traumele copiilor afectați de cutremur: unii simt că pământul încă se mișcă
Wisam Afisa, care lucrează la o companie britanică din Beirut, ajută salvatorii să sprijine familiile care au trecut prin traumele cutremurului de luni dimineață. Într-o declarație pentru BBC, el a povestit că familiile stau în parcuri de teama că clădirile lor s-ar putea prăbuși și încearcă să liniștească copiii „îngroziți” care, traumatizați de cutremur, încă simt că pământul se mișcă.
De asemenea, Afisa povestește că spitalul local este plin, iar îngrijirea pacienților se desfășoară haotic, cu medicii care lucrează non-stop și se confruntă cu o lipsuri multiple.
„Sprijinul minim de care este nevoie” pentru a desfășura operațiunea de căutare și salvare este „foarte limitat” în Alep, spune voluntarul.
„Avem limitări în ceea ce privește buldozerele, combustibilul, electricitatea este o problemă mare și aici – noaptea când încearcă să salveze oamenii din clădirile prăbușite se folosesc farurile mașinii”.
Numărul deceselor ar putea să se dubleze, spune un oficial ONU
Numărul morților în urma cutremurului este probabil „mai mult decât dublu”, potrivit unui coordonator al ONU pentru asistență de urgență. Martin Griffiths a spus pentru SkyNews că se așteaptă ca bilanțul să crească cu alte zeci de mii de morți.
Cel puțin 24.596 de decese au fost confirmate după cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade a avut loc luni.
„Cred că este dificil de estimat cu precizie, deoarece trebuie să ajungem sub dărâmături, dar sunt sigur că se va dubla sau mai mult”, a spus Griffiths. „Este profund șocantă ideea că acești munți de moloz încă țin oameni, unii dintre ei încă în viață”
„Nu am început cu adevărat să numărăm numărul morților”, a mai precizat oficialul ONU.
El a spus că o perioadă de 72 de ore după un dezastru a fost de obicei „perioada de aur” pentru salvări, care a expirat de atunci, dar că supraviețuitorii sunt încă scoși din dărâmături. „Trebuie să fie incredibil de dificil să decizi când să oprești această fază de salvare”, a spus el.
Un bebeluş de două luni, salvat de sub dărâmături în Turcia
Un bebeluş de două luni a fost scos în viaţă de sub dărâmături de echipele de salvare în provincia turcă Hatay, la 128 de ore după seismele devastatoare care au lovit în această săptămână Turcia şi Siria, a anunţat agenţia de presă turcă Anadolu, relatează dpa.
Copilul a fost scos de sub dărâmături în districtul Iskenderun şi transportat la spital, a precizat sursa citată.
Chiar dacă pragul de 72 de ore, considerat crucial în găsirea unor supravieţuitori sub dărâmături, a fost depăşit de mult după seismele de luni, echipele de salvare încă încearcă să ajungă la persoanele care încă ar mai putea fi în viaţă.
Aproape 21.000 de morți în Turcia, în urma cutremurului
Numărul morților din Turcia din cauza cutremurelor a crescut la 20.937, a anunțat sâmbătă Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AfadFAD), citată de The Guardian.
În Siria, informațiile recente susțin că peste 3.500 de oameni au murit. Bilanțul comun al morților din cele două țări depășește acum 24.437.
„Ne apropiem de sfârșitul ferestrei de căutare și salvare”
Au trecut cinci zile de când un cutremur devastator de 7,8 grade a lovit Turcia și Siria, iar echipele se apropie de sfârșitul ferestrei de căutare și salvare în Turcia, a avertizat un ofițer din cadrul ONU, citat de CNN.
„Nivelul și amploarea dezastrului sunt complet fără precedent în ceea ce privește ceea ce am văzut înainte în Turcia”, a spus Belit Tasdemir, ofițer de legătură ONU la Asociația de căutare și salvare AKUT, pentru CNN.
Descriind eforturile de salvare ca fiind supraomenești, Tasdemir a spus că echipele lucrează pe o zonă vastă și la temperaturi „sub zero grade”.
„Ne apropiem de sfârșitul ferestrei de căutare și salvare și, în plus, probabilitatea de a găsi supraviețuitori sub dărâmături la temperaturi sub zero devine tot mai mică”, a adăugat acesta.
O companie turcă va trimite nave de ajutor umanitar pentru găzduirea a 3.000 de persoane
Compania turcă Karadeniz a anunţat sâmbătă că va trimite două nave de ajutor umanitar, care pot găzdui fiecare 1.500 de persoane, pentru a sprijini eforturile de ajutor din provincia Hatay, transmite Reuters.
„Compania lucrează cu autorităţile pentru a trimite navele de salvare Suheyla Sultan şi Rauf Bey la Iskenderun-Hatay” a spus compania, adăugând că aceasta ar fi prima sa misiune umanitară.
Aşa-numitele nave de salvare, construite pentru misiuni de ajutor umanitar, au paturi, frigidere, televizoare şi sisteme de încălzire, precum şi facilităţi pentru educaţie, sănătate şi alimentaţie, a spus compania.
Armata austriacă îşi suspendă operaţiunile de salvare din Turcia din cauza „riscurilor de securitate”
Armata austriacă şi-a suspendat sâmbătă dimineaţa operaţiunile de salvare din Turcia din cauza a ceea ce a numit „riscuri de securitate” în zonele în care intervine pentru ajutorarea victimelor cutremurelor, relatează dpa şi AFP.
„Au loc tot mai multe agresiuni între grupări din Turcia”, a declarat sâmbătă pentru agenţia de presă austriacă APA locotenent colonelul Pierre Kugelweis, din cadrul Forţelor Armate Austriece. El a adăugat că au existat relatări privind focuri de armă.
Turcia îşi deschide graniţa cu Armenia pentru a permite trecerea ajutorului umanitar
Turcia a deschis punctul de trecere Alican (provincia Igdir), de la graniţa cu Armenia, pentru a permite trecerea ajutorului umanitar pentru supravieţuitorii cutremurelor de luni din 10 provincii sudice ale ţării, a anunţat sâmbătă agenţia de presă locală Anadolu, citată de dpa.
Cinci camioane cu ajutor umanitar au trecut deja pe la acest punct de frontieră care a fost folosit ultima dată în 1988, când Semiluna Roşie turcă a livrat ajutor după un cutremur produs în Armenia, potrivit Anadolu.
Un băiat de 13 ani din Turcia, salvat de sub dărâmături
Arda Can Övün, un băiat în vârstă de 13 ani care a rămas prins sub dărâmăturile clădirii din Antakya, a fost salvat, la 128 de ore de la cutremur, trasmite agenția Anadolu.
Copilul a fost transportat la spital.
Două femei, salvate de sub dărâmături, la 122 de ore de la cutremur
Salvatorii din Turcia au scos în viață două femei de sub dărâmăturile clădirilor prăbușite unde au stat blocate timp de 122 de ore, au anunțat sâmbătă autoritățile, relatează Reuters.
Una dintre femeile salvate, Menekse Tabak, în vârstă de 70 de ani, a fost înfășată într-o pătură, în timp ce salvatorii o duceau la o ambulanță din Kahramanmaras.
Cealaltă femeie este în vârstă 55 de ani, identificată ca Masallah Cicek, care a fost scoasă rănită din resturile unei clădiri prăbușite din Diyarbakir, cel mai mare oraș din sud-estul Turciei.
ONU „lucrează cât mai repede posibil” pentru a obține ajutor în zonele controlate de rebeli din Siria
Un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU a declarat că acum este momentul „să lăsăm toată politica deoparte” în furnizarea de ajutor regiunilor din Siria devastate de cutremur, transmite BBC.
Stéphane Dujarric a susținut că ONU „colaborează cu toate partidele pentru a ajunge ajutorul” în zonele guvernamentale și în cele aflate sub controlul rebelilor din Siria și „nu este interesată să arate cu degetul politic”.
Anterior, presa de stat siriană a relatat că guvernul a aprobat livrarea de ajutoare de urgență în părțile țării controlate de rebeli.
Peste 24.000 de morți în urma cutremurelor
Numărul persoanelor ucise în urma cutremurelor devastatoare din Turcia și Siria a ajuns la cel puțin 24.178, potrivit autorităților, citate de CNN.
În Turcia, sunt cel puțin 20.665 de morți, potrivit președinției țării pentru managementul dezastrelor și situațiilor de urgență, SAKOM.
În Siria, numărul total al morților se ridică la 3.513, inclusiv 2.166 în zonele controlate de rebeli din nord-vestul țării, conform organizației de voluntari Căștile Albe, și 1.347 de morți în părțile controlate de guvern, potrivit presei de stat.
Căutarea supraviețuitorilor în zonele controlate de rebeli din Siria, încheiată
Organizația de voluntari Syria Civil Defense (Apărarea Civilă Siriană), cunoscută și sub numele de Căștile Albe, a anunțat încheierea operațiunilor sale de căutare și salvare a supraviețuitorilor în zonele controlate de rebeli din nord și nord-vest, în urma cutremurelor, transmite CNN.
Reprezentanții grupului au spus că nu cred că vreo persoană prinsă sub dărâmături mai trăiește după 108 ore de căutări. Ei încearcă totuși să recupereze cadavrele.
Cele mai multe victime din cele mai afectate zone, inclusiv în orașele Jindires și Haram din nord, sunt femei și copii, a precizat grupul.
Trei frați salvați în Turcia, după aproape 5 zile petrecute sub dărâmături
Trei frați au fost scoși în viață de sub ruinele unui bloc de apartamente cu cinci etaje, din Antakya, la 120 de ore de la cutremur, a informat vineri presa de stat turcă TRT, citată de CNN.
Potrivit TRT, salvatorii au săpat timp de nouă ore la blocul prăbușit până să-i salveze pe frați. Aceștia au fost recuperați pe rând, la un interval de circa 2 ore.
Proprietarul companiei care a vândut „blocul bogaților” prăbușit din Hatay a fost arestat
Mehmet Yașar Coșkun, proprietarul companiei care a vândut clădirile promovate sub numele „Un colț de Rai”, finalizate în Hatay în 2013 și distruse complet în urma cutremurului, a fost arestat pe aeroportul din Istanbul în timp ce încerca să fugă în străinătate, transmite ntv.com.tr.
Mehmet Yașar Coșkun a fost reținut în timp ce se pregătea să fugă în Muntenegru și i-au fost confiscați niște bani, apoi a fost dus la Direcția Secției de Securitate a Aeroportului din Istanbul.
„Rönesans Rezidans”, un ansamblu cu 12 etaje și 250 de apartamente, a fost distrus complet în urma cutremurului și sute de oameni au fost prinși sub ruine.
SUA anunţă relaxarea sancţiunilor impuse Siriei
SUA şi-au relaxat temporar sancţiunile împotriva Siriei în efortul de a accelera livrările de ajutoare în nord-vestul ţării, unde aproape nicio formă de ajutor umanitar nu a sosit, relatează The Guardian.
Trezoreria SUA a anunţat o relaxare a sancţiunilor sale asupra Siriei, pe durata a 180 de zile, pentru „toate tranzacţiile legate de eforturile de ajutorare în urma cutremurului”.
Siria este vizată de sancţiunile SUA din 1979, când Washingtonul a desemnat-o ca stat sponsor al terorismului. Casa Albă a înăsprit şi mai mult restricţiile pe fondul războiului din Irak din 2004 şi în mod repetat odată cu izbucnirea războiului civil în 2011.
Bilanțul deceselor în cele două țări se apropie de 24.000
Numărul deceselor în Siria, în urma cutremurului de luni, urcat la peste 3.500, ducând numărul total al oamenilor care au pierit în seismele din Turcia și Siria la aproape 24.000, scrie Reuters.
În Turcia au fost recuperate până acum 20.213 de persoane din ruine.
Consiliul de Securitate se reunește pentru a discuta situația din Siria
Elveția și Brazilia au cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru începutul săptămânii viitoare pentru a discuta despre situația din Siria.
În cadrul reuniunii ar urma să ia cuvântul subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, care va vizita Turcia și Siria în zilele următoare.
Ambasadorul Braziliei la ONU, Ronaldo Costa Filho, a declarat că Griffiths va efectua o evaluare a situației, „unde există blocajele pentru furnizarea de ajutor și în modul în care cei mai buni reprezentanți ai țării pot aborda situația”.
Elveția prin vocea ambasadorului Pascale Baeriswyl a cerut „tuturor părților să faciliteze accesul pentru eforturile de ajutor și să permită ca asistența să ajungă la toți cei care au nevoie”.
Ambele țări coordonează în Consiliu negocierile și proiectele de rezoluție privind afacerile umanitare siriene.
Peste 20.000 de decese, doar în Turcia
Ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, a anunțat că cel puţin 20.213 de persoane au fost ucise şi 80.052 au fost rănite în cutremurul care a lovit 10 provincii din Turcia în această săptămână, potrivit publicației de stat Anadolu.
El a spus că cetățenii salvați de sub dărâmături au fost transferați în provincii din afara regiunilor afectate de cutremur. Fotografiile digitale ale celor a căror identitate nu este cunoscută sunt încărcate într-un program special conceput pentru identificarea victimelor, a spus Koca.
Numărul morților în urma cutremurelor care au lovit Turcia și Siria în această săptămână a urcat la 23.726, potrivit autorităților. În Siria, au fost confirmate până acum 3.384 decese, dar căutările continuă.
Falie uriașă după cutremurul din Turcia
Cutremurul de peste 7 grade pe scara Richter care a lovit luni dimineață sudul Turciei a lăsat o falie mare vizibilă de la înălțime, într-o filmare realizată din dronă. Ea străbate zona rurală din sudul Turciei.
O filmare realizată din dronă, în Kahramanmaraş, aproape de epicentrul primului cutremur, cu magnitudine de 7,8, arată o falie mare în pământ care se întinde pe o distanță de câțiva kilometri.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/02/falie-turcia-1-1024x561.jpg)
Mai multe informații: Falie uriașă după cutremurul din Turcia. Imagini surprinse din dronă în apropiere de epicentrul primului cutremur
Cinci milioane de sirieni „rămași fără adăpost în urma cutremurului”
Până la 5,3 milioane de sirieni din nord-vestul țării au rămas fără adăpost în urma cutremurelor care au lovit luni sudul Turciei și s-au resimțit și în Siria, a declarat agenția ONU pentru refugiați (UNHCR).
„Pentru Siria, aceasta este o criză într-o altă criză”, a spus UNHCR. „Am avut șocuri economice, COVID și ne aflăm acum în mijlocul iernii, cu viscol care răvășește zonele afectate”.
„O parte din personalul nostru doarme în afara caselor lor, deoarece sunt îngrijorați de deteriorarea structurală a caselor. Acesta este doar un microcosmos al ceea ce se întâmplă în zonele afectate”, a mai explicat agenția.
„Toate acestea, desigur, au impact asupra posibilității de a acorda ajutor. Drumurile au fost avariate și asta ne împiedică să încercăm să ajungem la oameni. A fost foarte, foarte greu. Sunt deja 6,8 milioane de persoane strămutate intern în țară. Și asta era înainte de cutremur”, completează UNHCR.
Agenția a spus că accesul în nord-vestul Siriei a fost „grav împiedicat de pagubele” produse de cutremur.
Trei persoane au fost scoase în viață de sub dărâmături, la 110 ore după cutremur
Trei persoane au fost salvate de sub dărâmăturile unei clădiri din orașul sirian Jableh, a informat presa de stat, la aproximativ 110 ore după cutremurul mortal care a lovit luni.
Imaginile transmis de televiziune în direct au arătat două persoane scoase din dărâmături de către echipajele de salvare siriene și libaneze, în timp ce trecătorii aplaudau și strigau „Dumnezeu este mare”, relatează Reuters.
Un salvator a spus că între cele trei persoane salvate se află o femeie și copilul ei.
Bilanțul total al deceselor a trecut de 23.000
Numărul deceselor în Turcia ca urmare a cutremurelor de luni a urcat la 19.875, a declarat autoritatea de gestionare a dezastrelor.
Anterior, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că peste 77.700 de persoane au fost rănite în urma cutremurelor.
Numărul total de decese în Siria este de 3.377, ceea ce înseamnă că numărul total de decese din cele două state a depășit pragul de 23.000.
Peste 140.000 de persoane iau parte la acțiunile de salvare din Turcia
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că peste 141.000 de persoane acționează acum în cele 10 provincii afectate de cutremur.
„Avem peste 141.000 de angajați, inclusiv echipe străine, care lucrează pe teren în 10 provincii. Agenția de Gestionare a Dezastrelor și alte instituții oferă corturi, containere și clădiri prefabricate, astfel încât acestea să poată satisface rapid nevoile”, a spus el în timpul un discurs susținut în orașul Malatya.
Erdogan a spus că instituțiile și organizațiile turcești oferă mese calde echipelor de salvatori și supraviețuitorilor cutremurului prin bucătării mobile.
„Am alocat un fond inițial de 100 de miliarde de lire turcești (5,3 milioane de dolari) pentru toate aceste nevoi”, a spus el, adăugând că din „fondul de urgență AFAD, începem să oferim 15.000 de lire turcești (aproape 800 de dolari) de gospodărie în sprijin pentru relocare pentru cetățenii ale căror locuințe s-au prăbușit sau au fost deteriorate moderat sau grav.”
„Dezastrul secundar din Siria este acum iminent”
David Miliband, CEO al Comitetului Internațional de Salvare, un ONG umanitar care acționează la nivel mondial, spune că un dezastru secundar în Siria „este acum iminent” ca urmare a „lipsei totale a infrastructurii care să sprijine oamenii”.
„Cele mai de bază nevoi nu sunt încă îndeplinită pentru un răspuns umanitar cu drepturi depline”, a explicat el.
Miliband explică că, în timp ce primul dezastru a fost cutremurul propriu-zis de luni, al doilea dezastru va rezulta din eșecul de a trata răniții și în amenințările la adresa sănătății supraviețuitorilor.
El spune că trebuie implementat un plan de acțiune, începând cu elementele de bază. În primul rând, singura trecere a frontierei din Turcia în nord-vestul Siriei trebuie extinsă. În al doilea rând, o altă trecere închisă trebuie redeschisă. Și în al treilea rând, sprijinul în numerar, precum și convoaiele de materiale medicale, de igienă și de adăpost trebuie extinse, a explicat el.
Nouă copii, printre care un bebeluș de zece zile, găsiți vineri în viață
Ghemuțiți sub plăci de beton și șoptind „inshallah”, salvatorii au reușit să elibereze de sub dărâmături un bebeluș de 10 zile care a supraviețuit patru zile cu mama sa sub clădirea prăbușită, relatează Reuters.
Cu ochii larg deschiși, bebelușul turc Yagiz Ulas a fost învelit într-o pătură termică strălucitoare și dus vineri la un centru medical improvizat din Samandag, provincia Hatay. Salvatorii au dus-o și pe mama lui, amețită și palidă, dar conștientă, pe o targă.
Salvarea copiilor a ridicat moralul echipajelor obosite care caută supraviețuitori în a cincea zi după ce un cutremur major a lovit Turcia și Siria vecină, ucigând peste 22.000 de persoane.
Cel puțin nouă copii au fost salvați vineri, potrivit imaginilor publicate de agenția de gestionare a dezastrelor naturale. Supraviețuirea lor uimitoare a motivat echipele de căutare care au salvat și mai mulți adulți prinși sub dărâmături.
Salvatorii, inclusiv echipe de specialiști din zeci de țări, s-au chinuit toată noaptea în ruinele a mii de clădiri distruse. La temperaturi înghețate, ei au cerut în mod regulat tăcere în timp ce ascultau orice sunet al vieții din movilele de beton.
În orașul turc Kahramanmaras, la 200 km nord de Samandag, salvatori îmbrăcați în portocaliu s-au strecurat printre ruinele unei clădiri prăbușite pentru a găsi un copil mic, pe care l-au auzit plângând, și au reușit să-l salveze.
Mai spre est, în orașul Diyarbakir, printre mormane de moloz și grămezi de zidărie spartă, muncitorii au salvat un copil și pe mama lui, la 103 ore după cutremur.
În Nurdagi, lângă Iskenderun, un salvator spaniol a găsit în viață un copil de doi ani sub o clădire prăbușită. Un lanț uman de salvatori de la Unitatea Militară Spaniolă pentru Situații de Urgență (UME) l-a mutat pe băiat, Muslim Saleh, într-un cort încălzit, iar câteva minute mai târziu i-au salvat sora în vârstă de șase ani, Elif, și apoi mama lor, toți în viață și sănătoși.
Peste graniță, în Siria, salvatorii din grupul „Căștile Albe” au săpat cu mâinile goale prin ipsos și ciment, până când au ajuns la piciorul gol al unei tinere, iar apoi au reușit să o elibereze, în viață, de sub dărâmături.
Cu o zi mai devreme, în orașul sirian Azaz, Jomaa Biazid s-a reunit cu fiul său, Ibrahim, în vârstă de 18 luni, pe care nu-l mai văzuse de când cutremurul a distrus casa familiei, ucigându-și soția și fiica. Salvatorii l-au găsit pe băiat în dărâmături și l-au dus la spital, unde un cuplu au postat imagini cu el pe rețelele de socializare în speranța de a găsi rudele.
Regimul Assad anunță că permite livrarea de ajutor umanitar în zonele controlate de rebeli
Guvernul sirian a aprobat livrarea de ajutoare pe teritoriul controlat de rebeli din nord-vestul țării, se arată într-un comunicat publicat vineri, dar oficialii nu au furnizat un calendar specific.
Oficialii sirieni au spus în repetate rânduri că sunt „gata” să trimită ajutor în teritoriile rebelilor, dar niciun ajutor din partea guvernului nu a intrat în zonele controlate de rebeli după cutremurul de luni.
Livrarea de sprijin umanitar în zonele afectate de cutremurul din nordul Siriei a fost complicată de un război civil de lungă durată între forțele de opoziție și guvernul sirian, condus de președintele Bashar al-Assad.
Două convoaie ONU care transportau ajutoare au pătruns în zonele controlate de rebeli prin singura trecere autorizată a frontierei din Turcia, în timp ce guvernul lui Assad a primit avioane pline de ajutor din partea țărilor din întreaga lume.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_728d1bec6fbbce9c8955ae421516fa90.jpg)

:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_4b879b8e794a65b43fc941e217c43188.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_707d925a06fd8c74f7fb97028fb2b30e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_30d3ae8ded9583d132fba31edca1bad6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_4989fd904a46af7fb26c97815ef0a7dc.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_62a44f99232bf96b8a8ef2ba23a703bf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_0d74d3754878b5d5117d911fb9052f5e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_a55fd97a1e93d2a996678a78f2e0a17e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_12e4c66f1909a6fac7b1d6590294dfc6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_34730a94a5462de3ea17eb17455b72bc.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.