MENIU CAUTĂ

Bilanțul victimelor uraganului Maria din Puerto Rico a crescut de la 64 de morți la aproape 3.000. Cum a fost posibil

Distribuie

Bilanțul victimelor uraganului Maria din Puerto Rico a crescut de la 64 de morți la aproape 3.000, au anunțat autoritățile locale la aproape un an după ce insula a fost lovită de cea mai puternică furtună din ultimi 90 de ani, scrie BBC News.

Estimarea oficială a numărului morților din Puerto Rico în urma uraganului Maria a fost crescută la 2.975, de la 64. Cifra actualizată provine dintr-un studiu academic comandat de Rossello Universităţii George Washington.

Cifra care se apropie de 3.000 de decese se referă la numărul morţilor ce ar putea fi atribuiţi direct sau indirect uraganului Maria de la momentul când acesta a răvăşit insula, în septembrie 2017, până la jumătatea lunii februarie a acestui an, pe baza comparaţiei între mortalitatea anticipată în condiţii normale şi decesele documentate după furtună.

Guvernatorul din Puerto Rico, Ricardo Rossello, a recunoscut marţi, după difuzarea studiului independent comandat de executivul său, că a comis „erori” în gestionarea cifrelor dezastrului. Într-o conferinţă de presă, el a spus că îşi asumă responsabilitatea, „acceptă toate criticile” şi că va „corecta aceste erori”.

Rossello a precizat că a decis să stabilească la 2.975 cifra oficială a morţilor, cu toate că nu se cunoaşte identitatea tuturor victimelor şi că este „o estimare”, apreciind totodată că vor trece luni şi ani pentru a avea aceste date.

Guvernatorul a recunoscut şi că protocoalele existente pe insulă pentru a înfrunta un uragan erau pentru un ciclon de categoria 1, şi nu de 4, cum a fost în cazul Maria.

Studiul, comandat acum aproape un an şi publicat marţi, a crescut la 2.975 numărul morţilor între septembrie 2017 şi februarie 2018 ca şi consecinţă a uraganului Maria. „Rezultatele acestui studiu sugerează că, în mod tragic, uraganul Maria a produs un număr mai mare de decese în toată insula. Anumite grupuri – cele din zone cu venituri mai mici şi cele ale persoanelor mai în vârstă – s-au confruntat cu cele mai mari riscuri”, a explicat Carlos Santos-Burgoa, cercetător principal la Institutul Milken de Sănătate Publică al Universităţii George Washington.

În ultimele luni, mai multe studii academice, între care unul al Universităţii Harvard, din mai şi care evoca un număr de 4.645 decese, au subliniat că cifra oferită în primă instanţă de autorităţile insulei, de 64 de morţi, nu se potrivea cu magnitudinea tragediei, conchide EFE citat de Agerpres.


Citește și: EXCLUSIV/Dosarul „Tigrul de platan”, micul monstru care ne poate îmbolnăvi. Toată Europa se chinuie să scape de copacul care atrage insecta, noi îl plantăm abuziv


 

Citește mai multe despre Puerto Rico pe Libertatea.

Comentarii