S-a scris despre Konstantinos Passaris că a fost delicvent din copilărie şi că a urmat modelul tatălui, Evangelos Passaris, care era, la rându-i, un infractor.

În interviul acordat anul trecut publicației elene Prothotema, Konstantinos Passaris povesteşte despre prima lui hoție. Avea 6 ani.

O jucărie furată şi o lecţie ratată

I-a plăcut o jucărie şi a furat-o. După ce a ajuns acasă, tatăl lui, aflând ce a făcut, l-a obligat să ducă jucăria la magazin și să-şi ceară scuze vânzătorului. ”Pe urmă, tata a mers, a cumpărat jucăria și mi-a dat-o înapoi. Asta nu m-a ajutat deloc, nu am învățat nimic”, mărturiseşte Passaris.

Cronica ilegalităţilor lui începe de pe vremea stagiului militar, când a evadat din închisoarea militară de la Avlona, unde fusese închis pentru furt. Declarat dezertor, a fost prins în 1996, după ce a comis prima infracţiune gravă: a tâlhărit o vânzătoare de fructe, amenințând-o cu arma. 

Nici măcar nu a fost jaf, a fost un simplu furt. Plecasem de acasă și furam. Da, furam din obișnuință. Şi am văzut asta ca pe o aventură, făceam ceva ce era interzis.

Passaris, în interviul pentru Prothotema:
Biografia completă a lui Passaris, grecul care a ucis 7 oameni. ”Nimeni nu se naște criminal și nici nu visează în copilărie să devină criminal”
Konstantinos Passaris | Foto: protothema.gr

În timp ce își ispășea pedeapsa în închisoarea din Halkidiki, Passaris l-a cunoscut pe românul Nicolae Gorea. La 12 noiembrie 1999, Gorea a fost eliberat și expulzat în România, dar, câteva zile mai târziu, el s-a întors ilegal în Grecia.

„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei
Recomandări
„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei

La 4 decembrie 1999, Passaris a ieşit și el din închisoare. S-a întâlnit cu Gorea și au format împreună o bandă de tâlhari în care au fost recrutaţi apoi şi alţi români.

Jefuiau agenţii de turism, hoteluri şi case de schimb valutar

La 24 de ani, Konstantinos Passaris a început să comită jafuri armate.

31 ianuarie 2000, Atena. Passaris acţionează împreună cu românul V., ”ale cărui date nu au fost determinate cu exactitate din investigații”, notează autorităţile judiciare din Grecia. E ora 12:30. Cei doi intră în sediul unei agenții de turism, unde se află o singură angajată. Passaris pune pistolul la tâmpla femeii, timp în care V. scoate din casa agenției 500.000 drahme (n.r. – cca 1.400 de dolari americani, la acea vreme). Apoi, cei doi tâlhari se urcă pe motocicletă și se fac nevăzuţi.

11 februarie 2000, Atena. Passaris, Ion Vasile și Nicolae Gorea merg noaptea, la ora 4:10, într-un hotel de unde, ameninţându-l cu pistolul pe angajatul de la recepție, fură 300.000 drahme.

Seara, Passaris, Vasile, Gorea şi neidentificatul V. dau o spargere la o altă agenție de turism. Toţi patru au cagule negre pe cap. Înăuntru sunt trei angajați și 15 clienți. Ţinând pistolul îndreptat spre ei, Passaris le strigă să se culce la podea. Tâlharii fură 4.343.000 drahme, 10.000 de mărci germane și 15.000 de dolari SUA şi părăsesc apoi zona cu o maşină.

Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu
Recomandări
Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu

17 februarie 2000, Atena. Noaptea, Passaris şi V. intră înarmaţi într-un hotel de unde, ameninţându-i cu pistolul pe cei doi angajați aflați la recepție, sustrag 400.000 drahme.

18 februarie 2000, Atena. În miezul zilei, Passaris şi V. jefuiesc o casă de schimb valutar. Ameninţându-l cu pistolul pe casier, fură 5.224.175 drahme, 8.903 dolari SUA, 13.125 mărci germane, 600 de lire britanice și 10.250 franci francezi şi pleacă apoi cu o motocicletă.

Ca să scape, a tras cu mitraliera UZI în poliţişti

Patru jafuri armate într-o săptămână! Poliţia din Atena intră în alertă şi organizează filtre în trafic, noaptea.

19 februarie 2000. În jurul orei 4:25, maşina în care se aflau Passaris, Ion Vasile şi Nicolae Gorea e oprită în zona Pieţei Vathis din Atena. Poliţiştii de la Brigada de Intervenție Rapidă le cer celor trei să iasă din maşină, pentru verificări. Coboară doar Passaris, care, înarmat cu o armă-mitralieră de tip UZI, trage de la distanță mică în polițişti. Trei dintre ei sunt grav răniţi, iar al patrulea ”a reuşit să evite gloanțele”, notează autorităţile judiciare din Grecia.

În schimbul de focuri care a urmat, Ion Vasile a fost ucis. Konstantinos Passaris și Nicolae Gorea reușesc să scape. A doua zi, Passaris sună la o televiziune și amenință: ”Voi ucide trei ofițeri de poliție, pentru a mă răzbuna!”.

Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
Recomandări
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Trei zile mai târziu, este arestat. Avea asupra lui un pistol şi o grenadă. În aceeași după-amiază, Gorea a fost împuşcat mortal, într-o confruntare cu poliţia, după ce a refuzat să se predea.

Biografia completă a lui Passaris, grecul care a ucis 7 oameni. ”Nimeni nu se naște criminal și nici nu visează în copilărie să devină criminal”
Passaris, după arestare | Foto: newsbreak.gr

Passaris a fost dus la închisoarea Korydallos. Simula crize de epilepsie, iar peste un an, i-a fost aprobat transferul la un spital, pentru a fi supus unor analize medicale.

A evadat, omorând doi poliţişti

16.02.2001, Atena. La Spitalul General de Stat ”Georgios Gennimatas”, Passaris este escortat de doi poliţişti şi de un gardian al penitenciarului. Pe drum, cineva i-a pasat un pistol, cu care a început să tragă înspre paznicii lui. Poliţiştii sunt împuşcaţi mortal, iar gardianul e grav rănit.

Nu se știe exact cine şi cum i-a furnizat arma, dar presa de la noi a scris că un român, Paul Popa, ar fi cel care l-a ajutat pe Passaris să evadeze.

Cunoscut şi sub numele de Mario Răducan, Popa a devenit, după evadarea lui Passaris, complicele lui în multe tâlhării.

De la spital, Passaris dispare cu un autoturism furat. Autorităţile judiciare din Grecia spun că atunci a luat cu el alţi patru deţinuţi care se aflau în duba penitenciarului, între care doi albanezi, cu care mai târziu s-a întovărăşit la comiterea de infracţiuni.

Criminaliştii din poliţia elenă l-au descris pe Passaris ca fiind ”un criminal înnăscut, cu o lipsă totală de empatie pentru viața umană și pentru cei din jur”.

”Nimeni nu se naște sfânt sau criminal. M-aș descrie ca fiind feroce”, declara Passaris anul trecut, în interviul pentru Prothotema.

”Ni s-au întâmplat diverse lucruri, mie și oamenilor mei. Cu toate acestea, poliţiştii aveau dreptate cu ce spuneau despre mine. Nu am putut realiza ce înseamnă valorile umane, în timp ce mă uitam la oamenii mei cum mor. Eram într-o situație diferită. Dar nimeni nu se naște criminal și nici nu visează în copilărie să devină criminal”, a mai spus el.

Alte două victime ucise: angajatul unei case de schimb valutar şi o bulgăroaică

La câteva zile după evadare, Passaris reia şirul atacurilor. De data aceasta, el acţionează în oraşele din jurul Atenei.

2 martie 2001. Înarmat cu un pistol, intră într-o casă de schimb valutar din Peristeri, de unde fură 10.000 USD. Casierul, care face imprudenţa să plece în urmărirea lui, este împuşcat mortal.

8 mai 2001. Passaris jefuieşte o agenției de turism din Pireu. O loveşte pe angajată cu patul armei în faţă, ”provocându-i două leziuni deschise”, şi fură 200.000 de drahme.

11 mai 2001. În Palaio Faliro, ucide o prostituată de 22 de ani din Bulgaria, împuşcând-o în faţă. Presă elenă scrie că Passaris credea că ea va furniza poliţiei date despre el.

Două ore mai târziu, dă atacul la o altă agenţie de turism din Pireu, de unde, prin ameninţare cu arma, sustrage 500.000 de drahme. Imediat după aceea, jefuieşte un magazin de vopsele şi fură 80.000 de drahme.

E urmărit de o patrulă de poliţişti şi trage înspre ei cinci focuri de armă. Cei trei agenți scapă cu viaţă, dar nu reuşesc să-l captureze pe Passaris, care dispare în întunericul nopţii.

Arsenalul grupării lui Passaris: pistoale, grenade şi un Kalașnikov

Autorităţile judiciare elene precizează că după ce a evadat, Passaris a pus la punct un grup infracțional organizat, specializat în trafic de droguri, de arme și muniție, dar şi în tâlhării. Din această grupare făcea parte şi românul Mario Răducan. 

Banda de tâlhari avea sediu permanent într-o locuință ce era folosită ca ascunzătoare. Acolo se întâlneau şi puneau la punct săvârșirea atacurilor, acolo depozitau arme, muniții, cărți cu instrucțiuni pentru montarea armelor, dar şi banii obţinuţi din jafuri și din comerțul cu droguri.

Biografia completă a lui Passaris, grecul care a ucis 7 oameni. ”Nimeni nu se naște criminal și nici nu visează în copilărie să devină criminal”
Unele dintre armele lui Passaris | Foto: protothema.gr

Gruparea lui Passaris deţinea aparate de emisie-recepție, dar și notițe cu frecvențele folosite de poliție, pentru a putea urmări mișcările forţelor de ordine. În activitatea lor infracțională, Passaris și ai lui se foloseau de peruci și cagule, mănuși, cătușe, foarfece pentru tăiat fier. Dar şi de multe arme.

La percheziţia efectuată în august 2001, poliţiştii eleni au găsit în acea ascunzătoare un adevărat arsenal: o pușcă Kalașnikov, un pistol Smith & Wesson, un pistol Beretta, un pistol Baikal, un pistol Zastava, un pistol Browning, o mitralieră tip UZI cu încărcător și o pușcă cu numărul CU-7447, două grenade, un proiectil şi sute de cartuşe.

Împuşcat în picior, scapă din încercuirea poliţiei

23 iunie 2001. La ora 22:30, Maria şi Nikolas încuie uşa magazinului de pâine unde sunt angajaţi şi se pregătesc să plece spre casele lor. Sunt atacaţi de Passaris şi de Mario Răducan. Ameninţându-i cu pistolul, cei doi le fură genţile, în care erau un televizor de buzunar marca CASIO, 10.000 de drahme şi două carduri bancare.

27 iulie 2001. În miezul zilei, Passaris şi Mario Răducan ajung, cu o motocicletă Honda furată, în faţa unei bănci din Alimos. Intră ţinând la vedere o armă automată și un pistol, imobilizează clienţii şi angajaţii băncii şi sustrag 20.313.525 de drahme, bani pe care îi pun într-un sac de voiaj. Apoi ies din bancă, se urcă pe motocicletă și dispar. 

Biografia completă a lui Passaris, grecul care a ucis 7 oameni. ”Nimeni nu se naște criminal și nici nu visează în copilărie să devină criminal”
Passaris | Foto: protothema.gr

La 31 iulie 2001, după ce unul dintre complicii lui Passaris a fost reţinut şi a dat informaţii ce puteau ajuta la prinderea lui, poliţia elenă a organizat o amplă operaţiune de capturare. Imobilul în care locuia Passaris a fost înconjurat de zeci de polițişti. 

Dar el, deşi căzut în ambuscadă, a simţit că ceva nu e în regulă şi a scăpat în ultimul moment, chiar dacă fusese împuşcat în picior. În urma eșecului operațiunii, șeful poliției elene a demisionat.

A cincea victimă ucisă: sora unei farmaciste

11 august 2001. În timpul nopţii, în Kallithea, Passaris trage opt gloanţe într-o maşină în care se aflau un cetăţean albanez şi prietena acestuia. Cei doi sunt răniţi grav, dar scapă cu viaţă. 

28 august 2001. La ora 16:45, intră într-o farmacie din Atena şi trage cu arma în farmacistă şi în sora acesteia, care e împuşcată mortal. Apoi pleacă, fără să fie interesat de banii din casa de marcat sau de medicamentele de pe rafturi.  

30 august 2001. În miezul zilei, pătrunde înarmat într-o bancă din Voula, de unde, după ce imobilizează clienții și angajaţii, amenințându-i cu pistolul, sustrage 30.850.000 drahme.

Câteva zile mai târziu, Passaris părăseşte Grecia și intră cu un pașaport fals în România, unde continuă seria de jafuri.

Ajutat în România de persoane încă neidentificate

Ajuns în România, Passaris ia legătura cu Paul Popa, care îl cazează în București, la o mătușă de-a lui. Stă liniştit o vreme, dar în perioada octombrie – noiembrie, merge în Galaţi, unde e găzduit de ”niște prieteni”, ale căror nume nu a vrut să le divulge niciodată anchetatorilor români. Iar identitatea lor nu a fost stabilită nici până azi.

13 noiembrie 2001, Galaţi. După lăsarea întunericului, în jurul orei 18:30, Passaris împreună cu un român, persoană rămasă neidentificată, pătrund în sediul unei case de schimb valutar. Sunt înarmați şi poartă cagule.

Înăuntru se află casiera și un agent de pază. Bărbatul e lovit cu pistolul în cap şi forțat să se întindă pe podea, cu fața în jos și cu mâinile la ceafă. El îi şopteşte femeii că va încerca să declanșeze butonul de panică, însă ea îl avertizează că n-are rost, pentru că sistemul de alarmă nu e conectat la nicio firmă de pază. Observându-i că vorbesc, atacatorul rămas necunoscut îi amenință cu pistolul: ”Dacă mai mișcați, vă împușc!”.

Jaful durează două minute. Passaris şi complicele lui pleacă cu 93.675 de lei. Banii furaţi sunt împărțiţi, iar în aceeași seară, grecul se întoarce în București.

I-a salutat şi apoi i-a împuşcat în cap 

25 noiembrie 2001, Bucureşti. Passaris dă atacul chiar în centrul Capitalei, la o casă de schimb valutar aflată pe bulevardul ce leagă Piaţa Universităţii de Piaţa Romană. E ora 2:00, iar casierul de serviciu şi paznicul joacă şah, ca să le treacă timpul mai uşor. Passaris e însoţit de o femeie, o prostitută pe care o cunoscuse recent. La proces, ea a declarat că nu ştia ce avea să urmeze şi că, pe stradă, în dreptul casei de schimb valutar, grecul i-ar fi zis: ”Acum vei vedea cât de dur sunt”.

Passaris a intrat, i-a salutat pe cei doi bărbaţi şi apoi i-a împuşcat în cap. A plecat după ce a luat toţi banii din casă, peste 500 de milioane de lei vechi, dar şi caseta de la camera de supraveghere video, care nu a mai fost găsită niciodată.

Două zile mai târziu, poliţia română a reuşit ceea ce grecii au ratat în mod repetat: după o acţiune în forţă şi fără cusur, Passaris a fost arestat. În timpul proceselor care au urmat, dar şi în cei 19 ani petrecuţi în penitenciarele de la noi, Passaris a refuzat să dezvăluie identitatea românilor care i-au fost complici la infracţiuni.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Patru zodii care vor avea protecție de la Dumnezeu în luna mai 2024. Răul nu le poate atinge
FANATIK.RO
Patru zodii care vor avea protecție de la Dumnezeu în luna mai 2024. Răul nu le poate atinge
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
GSP.RO
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
Secretul autorităților din toate buletinele românilor. Ce înseamnă, de fapt, ultima cifră din CNP
FANATIK.RO
Secretul autorităților din toate buletinele românilor. Ce înseamnă, de fapt, ultima cifră din CNP
O fetiță spunea că are un monstru în cameră, dar mama nu a luat-o în seamă. Ce au descoperit după a șocat întreaga familie
Știrileprotv.ro
O fetiță spunea că are un monstru în cameră, dar mama nu a luat-o în seamă. Ce au descoperit după a șocat întreaga familie
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"
Observatornews.ro
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"
Horoscop 27 aprilie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă flexibilitate, în special în negocierile legate de bani sau bunuri
HOROSCOP
Horoscop 27 aprilie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă flexibilitate, în special în negocierile legate de bani sau bunuri

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI