Cuprins:
Secretarul american de stat Antony Blinken s-a întâlnit luni, la Beijing, cu președintele Chinei, Xi Jinping, într-un moment în care Statele Unite și China încearcă să depășească un îngheț profund al relațiilor bilaterale care a stârnit îngrijorări la nivel mondial cu privire la riscul tot mai mare al unui conflict, scrie New York Times.
Într-o conferință de presă după discuțiile cu liderul chinez, Blinken a admis că relația bilaterală este „instabilă” și a reiterat că dorința SUA este aceea ca și competiția cu China să nu se transforme într-un conflict.
Blinken a subliniat că SUA nu susțin independența Taiwanului, dar a spus că a vorbit cu președintele Xi despre „acțiunile provocatoare” ale Chinei în strâmtoarea Taiwanului, potrivit BBC.
Dincolo de apelul făcut către Beijing pentru a contribui la instaurarea unei „păci juste” în Ucraina, Blinken a spus că împreună cu Xi au discutat, de asemenea, despre situația din Coreea de Nord.
Cu referire la războiul din Ucraina, șeful diplomației SUA a spus că China a asigurat că nu va furniza ajutor militar letal Rusiei și că Washingtonul nu are informații care că contrazică asigurările Beijingului.
Blinken a spus însă că SUA rămân preocupate de „companiile private din China care ar putea oferi asistență, în unele cazuri în mod clar îndreptată spre consolidarea capacității militare a Rusiei în Ucraina”.
Relațiile economice dificile dintre cele două mari puteri au fost, de asemenea, pe ordinea zilei.
Blinken a spus că a încercat să îi convingă pe oficialii chinezi că SUA nu încearcă să constrângă Beijingul, din punct de vedere economic. „Faptele pur și simplu infirmă această afirmație”, a spus el, citând creșterea comerțului.
O întâlnire confirmată în ultimul moment
Întâlnirea de 35 de minute era așteptată și era considerată esențială pentru succesul călătoriei lui Blinken, dar niciuna dintre părți nu a confirmat-o până când un oficial al Departamentului de Stat a anunțat-o cu doar o oră înainte, potrivit Associated Press.
„Cele două părți au convenit să dea curs înțelegerilor comune la care am ajuns eu și președintele (Joe) Biden în Bali”, a spus Xi, potrivit imaginilor de la întâlnire publicate de televiziunea de stat CCTV.
Xi a mai spus că au fost făcute progrese și că s-a ajuns la acorduri privind „unele chestiuni specifice”, fără a detalia. „Acest lucru este foarte bun”, a adăugat liderul chinez.
„Sper că prin această vizită, domnule secretar, veți aduce mai multe contribuții pozitive la stabilizarea relației dintre China și SUA”, a mai spus Xi.
Întâlnirea, care a avut loc la Marea Sală a Poporului, unde Xi primește adesea lideri de stat, a transmis un semnal, cel puțin pentru moment, că cele două țări sunt dispuse să facă un efort pentru a normaliza legăturile.
Mai devreme în cursul zilei, Blinken s-a întâlnit cu Wang Yi, cel mai înalt diplomat al Chinei, care a declarat că cele două țări au o responsabilitate față de lume pentru a inversa spirala descendentă a relațiilor.
Wang, scrie New York TIimes, a adoptat un ton dur și a dat vina pe Washington pentru tensiunile existente.
De partea cealaltă, comunicatul Departamentului de Stat al SUA a fost mai echilibrat, precizând că cei doi au avut o „discuție sinceră și productivă” și că Blinken a subliniat necesitatea ca țările lor să își gestioneze în mod responsabil rivalitatea „pentru a se asigura că competiția nu se transformă în conflict”.
Relații aproape de îngheț
În vreme ce nu este de așteptat ca întâlnirile să obțină un rezultat palpabil, simpla lor existență reprezintă un semnal.
Blinken este primul secretar de stat american care vizitează Beijingul din 2018 încoace, într-o perioadă în care cele două puteri sunt în conflict, din cauza chestiunilor economice și a susținerii oferite de Washington pentru Taiwan.
Vizita lui Blinken la Beijing ar fi trebuit să aibă loc la începutul anului, dar tensiunile bilaterale au crescut în februarie, când Pentagonul a anunțat că un balon de supraveghere chinezesc a fost descoperit deasupra teritoriului continental al Statelor Unite.
Balonul a fost în cele din urmă doborât, iar vizita lui Blinken anulată.
Relațiile s-au tensionat și mai mult ulterior, când Blinken l-a confruntat pe Wang în marja Conferinței de Securitate de la München, pentru a-i spune că Washingtonul suspectează că China are în vedere să ofere sprijin letal Rusiei pentru războiul din Ucraina.
Beijingul a răspuns prin înghețarea unor schimburi diplomatice importante și prin intensificarea retoricii antiamericane.
Nemulțumirea explicită a Beijingului
Luni, în prima zi a vizitei lui Blinken, Wang a declarat că Statele Unite ar trebui să coopereze cu Beijingul în loc să „exagereze” cu „teoria amenințării Chinei”. El a mai spus că Washingtonul trebuie să ridice sancțiunile impuse Chinei și să înceteze să mai blocheze dezvoltarea tehnologică a țării.
Wang a acuzat, de asemenea, Statele Unite că „se amestecă în mod nechibzuit în afacerile interne ale Chinei” în chestiuni precum Taiwan, insula autonomă revendicată de China, pe care Statele Unite o aprovizionează cu arme.
De fapt, spun analiștii, nicio problemă nu deranjează mai mult Beijingul decât sprijinul tot mai ferm pe care Washingtonul îl promite Taiwanului.
China este, de asemenea, nemulțumită de eforturile Washingtonului de a-i restricționa accesul la cipuri avansate, precum și de aprofundarea legăturilor de apărare dintre SUA și aliații regionali, în special Japonia, Coreea de Sud, Australia și Filipine.
Ce urmează? Oficialii Departamentului de Stat au declarat că cele două guverne au convenit ca grupurile de lucru și diplomații să se întâlnească în curând pe o serie de probleme, inclusiv un acces sporit în fiecare țară pentru jurnaliști, cercetători și studenți.
Oficialii americani au mai spus că ei și omologii chinezi au convenit să extindă zborurile comerciale directe între cele două țări.
Cele două zile de întâlniri ar putea opri deteriorarea legăturilor – cel puțin pentru moment, deși analiștii spun că va fi nevoie de mult mai mult pentru ca Washingtonul și Beijingul să depășească neîncrederea din relația bilaterală.