Mergi direct la conținut »
BNR menține dobânda-cheie la 2,5%

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a menținut dobânda-cheie la 2,5%, potrivit unui comunicat al instituției.

De Daniel Ionașcu,

BNR a anunţat şi menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% pe an.

Banca centrală a anunţat şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

În data de 4 iulie, BNR a menținut dobânda tot la 2,5%. Anterior, în data de 7 mai, dobânda a fost majorată de la 2,25% la 2,5%.

Dobânzi și inflație

Românii cu credite s-au trezit în ultima perioadă cu rate mult mai mari, după ce indicele ROBOR a ajuns la 3,47%. Mai multe conflicte au avut loc recent între BNR și autoritățile statului, atât din cauza creșterii dobânzilor, cât și a inflației mari.

Inflația a urcat la 5,41% în luna mai și a scăzut minuscul la 5,40% în luna iunie. Potrivit Eurostat, România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană de cinci luni.

Close
Închide
  Close