Tulburarea debuteaza in adolescenta
Respectiva tulburare apare in general la tineri. „Preocupari legate de cum aratam avem mai intai in perioada adolescentei. Exista o etapa chiar de criza cand adolescentii sunt nemultumiti de cum arata. Atat de nemultumiti unii dintre ei incat evita oglinda sau stau foarte mult in fata ei, in ideea de a corija defectul pe care cred ca-l au. De modul cum se rezolva aceste probleme depind foarte multe din viitorul persoanei. E o preocupare excesiva si trecatoare aceasta etapa din adolescenta. Dar la unii din semenii nostri, in general cu legatura in etapa asta din adolescenta, se structureaza o preocupare persistenta si permanenta in legatura cu forma corpului”, ne explica dr. Radu Mihailescu, directorul Spitalului clinic de psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”. El spune ca unele persoane au o nemultumire justificata si ca ea se poate rezolva prin operatii estetice. La o parte insa si mai mica nemultumirea este constanta, perpetua, indiferent de ce interventii s-ar face.
„Acesti oameni fac eforturi deosebite pentru a masca ceea ce cred ca este de mascat. Cheltuiesc bani multi, daca-i au, pe cosmetice, coafuri deosebite si vestimentatie”, mai spune dr. Mihailescu. Chirurgii plasticieni se feresc pe cat e posibil sa opereze astfel de persoane.
Cei obsedati de infatisare isi fac multiple operatii estetice
„Dismorfofobia caracterizeaza persoanele afectate psihic foarte grav din cauza unor deficiente fizice minore. Aceasta grupa de pacienti solicita operatii numeroase, uneori pe mai multe regiuni corporale, alteori, daca a fost deja operat, reclama o noua interventie care sa-l readuca la aspectul fizic initial. Singura cale de evitare a unei „povesti fara sfarsit” a unui lant de interventii chirurgicale inutile este contraindicarea acestor pacienti”, spune dr. Ioan Petre Florescu, sef Sectie Chirurgie Plastica de la spitalul clinic de urgenta „Bagdasar-Arseni”. Dar acest lucru e foarte dificil, pacientul fiind „dibuit” ca dismorfofob de abia dupa prima operatie. Unii ajung sa treaca chiar prin mainile a 7-8 chirurgi esteticieni, rezultatul fiind insa mereu acelasi – o vesnica nemultumire.
Specialistii sunt de parere ca circa 5% din aceste persoane ajung sa apeleze la operatiile estetice.
Pentru a evita astfel de probleme si pentru ca acesti oameni sa ajunga sa se trateze in fapt de boala pe care o au, „consultul psihologic este obligatoriu inaintea tuturor operatiilor estetice”, spune dr. Florescu.