11 Ian. 2018 18:06

Bodog: Legea transplantului să fie clară, funcțională și să elimine orice suspiciuni

Distribuie

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, vrea ca noua lege a transplantului să fie clară, funcțională, să respecte directivele europene și să elimine orice suspiciuni. Reprezentanții Asociației Transplantaților cred că este bine ca România să fie înscrisă în Eurotransplant.

Ministrul Bodog s-a întâlnit, joi, cu reprezentanții pacienților transplantați, care au participat la o dezbatere publică privind proiectul legii transplantului. În cadrul întâlnirii, ministrul a spus că specialiștii Ministerului Sănătății vor prelua observațiile și propunerile pacienților.

Este un proiect care necesită o amplă dezbatere. Îmi doresc o lege clară și funcțională, care să respecte directivele europene și care să elimine orice suspiciuni. Vă rog să faceți propuneri în favoarea pacienților. La fel cum am analizat împreună proiectul legii înainte ca acesta să fie postat în dezbatere publică, vom discuta cu dumneavoastră și forma finală înainte de a fi trimisă spre adoptare', spune ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Reprezentanții Asociației Transplantaților cred că este bine ca România să fie înscrisă în Eurotransplant

Preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, Gheorghe Tache, spune că atribuţiile şi competenţele Agenţiei Naţionale de Transplant trebuie să fie completate, sporite şi mai ales să fie mai bine adaptate Directivei Uniunii Europene.

'Mă refer la Directiva 45/2010 în ceea ce priveşte calitatea şi siguranţa activităţii de transplant. În primul rând, ne referim în mod deosebit la calitatea organelor prelevate, ne referim la asigurarea medicaţiei imunosupresoare inovative, la pregătirea specialiştilor în domeniu, la siguranţa transportului în ceea ce priveşte organele prelevate, dar şi în ceea ce priveşte colaborarea internaţională şi aici iarăşi unii dintre colegii noştri au ridicat că este nevoie să ne înscriem în Eurotransplant, adică să colaborăm în acest cadru mai larg european pentru ca şansa pacienţilor, mai ales a celor care sunt în situaţii critice, să sporească, pentru a putea să beneficieze de organul salvator”, explică Tache.

Gheorghe Tache susține că 'unii pacienţi ar fi putut fi salvaţi dacă România ar fi avut un acord mai larg cu Eurotransplant'.

„Poate că unii dintre noi puteau să fie salvaţi dacă aveam această posibilitate mai largă – înscriindu-ne şi în Eurotransplant – de a beneficia de un organ salvator. Obiectivul principal este ca organele pe care noi le prelevăm să fie folosite în mod prioritar în ţara noastră, dar acolo unde există un risc major, unde pacientul este într-o situaţie critică, făcând parte din această componentă europeană, şansele cresc pentru că se acordă atenţia cuvenită pacientului suferind care se află într-o fază critică pentru ca el să fie salvat. Este o nouă şansă spre viaţă prin înscrierea noastră în cadrul Eurotransplant”, mai spune Tache.

La rândul lui, reprezentantul Asociaţiei Române de Transplant Pulmonar, Adrian Popa, explică  beneficiile unui acord lărgit cu Eurotransplant și regretă reticenţa manifestată de autorități faţă de o astfel de colaborare.

„Este o reticenţă faţă de Eurotransplant din partea instituţiei. Nu ştiu de ce. Probabil că nu se cunoaşte exact modul în care lucrează Eurotransplant sau se lucrează cu Eurotransplant. Eu sunt convins că este nevoie (n.r. de asocierea cu Eurotransplant), pentru că eu am făcut transplant pulmonar în Viena şi am ajuns acolo prin Eurotransplant. (…) Ştiu că s-a făcut cum trebuie şi transparent şi în siguranţă. Beneficiile pe care le-ar aduce asocierea cu Eurotransplant ar fi mult mai mari decât orice taxă”, explică Popa.

Agenția Națională de Transplant și direcția de specialitate a Ministerului Sănătății au elaborat un proiect de Lege privind transplantul uman în vederea armonizării legislației naționale cu directivele europene privind standardele de calitate și siguranță referitoare la organele umane destinate transplantului și simplificarea cadrului legislativ prin preluarea în noua lege a 11 acte normative din domeniul transplantului uman. Noua Lege a Transplantului va fi trimisă în Parlament pentru dezbatere publică și aprobare.

Loading...
Comentarii