Disconfortul ocular e principala problema a persoanelor care lucreaza la computer. Statisticile releva ca 70% pana la 90% dintre operatori au astfel de probleme, spre deosebire de functionarii din birourile clasice, care sunt afectati numai intr-un procentaj de 45%.
“Problemele oculare sunt determinate in special de activitatea in fata monitorului si sunt cunoscute sub urmatoarele denumiri: suprasolicitare oculara, oboseala oculara sau astenopie”, a declarat pentru Rompres dr. Nuti Deliu, de la Sectia de Medicina Muncii din cadrul Institutului de Sanatate Publica. Ea a precizat ca din cele patru forme de astenopie cele mai des intalnite sunt cea vizuala si cea oculara.
Astenopia vizuala se caracterizeaza prin vedere incetosata, vedere dubla, fotofobie, pete in campul vizual, imagini remanente. Cea oculara se manifesta prin ochi obositi, durerosi, senzatie de usturime, arsura, mancarime si uscaciune oculara, senzatia de nisip in ochi, inrosire oculara, lacrimare.
Astenopia e mai frecventa la femei si se declanseaza mai ales la persoanele care se ocupa cu introducerea datelor sau converseaza prin intermediul computerului. Frecventa acestei afectiuni creste cu cat persoanele stau mai mult in fata monitorului. Pentru a evita aparitia ei e necesara o pauza de 7-10 minute la fiecare ora.
Alte efecte ce pot aparea in urma lucrului indelungat la calculator sunt cele mioarticulare, in special in zona coloanei cervicale, umerilor, mainii si pumnului. Aceste afectiuni sunt determinate de conditiile dificile de dactilografiat, de lectura prelungita sau de lumina insuficienta. In anii ’80 s-a constatat o incidenta crescuta a avorturilor spontane sau a malformatiilor la copiii nascuti de femei care lucrau la ecrane catodice. Insa in urma studiilor nu a fost depistat nici un risc de avort spontan la femeile care au lucrat la computer in primul trimestru de sarcina. Un raspuns la aceasta problema se asteapta sa fie dat abia peste cinci ani, cand se vor finaliza mai multe studii referitoare la acest aspect.