Mergi direct la conținut »
Un coșmar pentru un bolnav diagnosticat cu hemofilie: ”Proteza de care am nevoie nu se decontează”
Ştiri Libertatea > Ştiri > Un coșmar pentru un bolnav diagnosticat cu hemofilie: ”Proteza de care am nevoie nu se decontează”

Un coșmar pentru un bolnav diagnosticat cu hemofilie: ”Proteza de care am nevoie nu se decontează”

Să fii bolnav de mic și să ai nevoie de tratament toată viața nu e deloc ușor. Dar să fii bolnav în România, să faci tratament de când te știi - și asta atunci când găsești medicamentele necesare – și, pe deasupra, să ai nevoie și de o proteză pentru picior pe care statul nu o decontează, este un adevărat coșmar. Din păcate, asemenea lucruri se întâmplă frecvent în spitalele de la noi.

De Monica Stan,

Unul dintre miile de pacienți care s-a lovit de asemenea probleme este un bărbat de 48 de ani din satul Potlogeni Vale, Dâmbovița, a cărui poveste pare desprinsă dintr-un coșmar fără sfârșit. La 7 ani, Savin Tuță a fost diagnosticat cu hemofilie, boală care durează întreaga viață și care se manifestă prin tulburări de coagulare a sângelui. La vremea aceea, singurul tratament pentru pacienții depistați cu hemofilie consta în transfuzii de sânge.

Ani la rând, Savin a făcut transfuzii, de câteva ori pe an. Însă în 1996, boala s-a agravat, au apărut și alte probleme, iar bărbatul s-a văzut nevoit să se pensioneze. Era încă tânăr și nu avea decât vreo 10 ani în câmpul muncii, motiv pentru care pensia a fost una pe ”măsură”. În fine, cu tot cu pensia de handicap, primește lunar 1.300 de lei, bani care nu-i sunt suficienți pentru tratamentul necesar.

Boala ”i-a mâncat” cartilagiile

Dar Savin a trecut și peste acest aspect și a mers mai departe așa. În timp, de la nenumăratele transfuzii, s-a ales și cu hepatita C. În noiembrie 2010 însă, avea să apară încă o problemă majoră. În urma unui infarct, a aflat că doar o operație pe cord îi mai poate lungi viața. Intervenție era însă extrem de riscantă din cauza hemofiliei, însă Savin a decis să riște. Și a intrat în sala de operații unde a fost supus unui bypass.

”Nu știam dacă am să ies viu din sală, dar altă șansă nu aveam. După trei săptămâni, la doar o zi de la externare, m-am întors în spital și am fost operat din nou. A fost o premieră națională. Era pentru prima dată când medicii operau un pacient bolnav de hemofiliei”, povestește bărbatul.

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”
Recomandări

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”

 

Și asta nu e tot. De la începutul anului, Savin se confruntă cu o altă problemă. Boala i-a ”mâncat” cartilagiile de la genunchiul drept, iar acum a început să sape adânc în os, iar durerile sunt îngrozitoare. Medicii i-au spus că are nevoie de o proteză totală de genunchi, altfel, în timp, poate ajunge la amputare. Problema este că proteza costă 27.400 lei, iar singura firmă cu care spitalul are contract nu lucrează cu CNAS la o asemenea sumă.

”Nu mi-au explicat de ce, dar probabil că nu-și recuperează banii la timp. Iar eu, ca și pacient, nu am altă soluție decât să cumpăr proteza respectivă. Și mă întreb, din ce bani? Din pensie? Este inadmisibil ce se întâmplă în țara asta. Am reușit să scap cu bine din operație pe cord și risc să-mi pierd piciorul pentru că cei cărora le plătim lunar asigurări, nu decontează anumite dispozitive medicale”, ne-a spus bărbatul.

Cum poate fi ajutat

Persoanele care îl pot ajuta pe bărbat să strângă banii de care are nevoie pentru procurarea protezei o pot dace donând în contul RO62 RNCB 013000 725828 0004, deschis la B.C.R. Sucursala Găești, Dâmbovița, pe numele Tuța Savin.

Close
Închide
  Close