MENIU CAUTĂ

BOTOX: O TOXINA IN SLUJBA SANATATII

Distribuie

Toxina botulinica de tip A (pe scurt, botox) se extrage dintr-un bacil extrem de periculos, numit Clostridium Botulinum. Acesta poate contamina conservele si, consumat in cantitati insemnate, produce o boala mortala (din fericire rara), numita botulism. Cercetatorii au descoperit insa ca toxina, purificata si injectata in doze mici si controlate, relaxeaza muschii. Aplicatiile in medicina (si in special in latura cosmetica si estetica) sunt numeroase: la ora actuala, injectiile cu botox sunt folosite mai ales pentru a reduce ridurile din jurul ochilor si pentru suprimarea transpiratiei abundente localizate (hiperhidroza).
In tratamentul contra ridurilor, efectele injectarii cu botox se vad dupa 2-4 zile, iar durata atenuarii ridurilor este de cateva luni. Procedura se poate repeta de mai multe ori. Efectele secundare (cum ar fi caderea pleoapei) pot aparea la 1 la suta din pacientii tratati. Nu se poate face acest tratament la gravide, la cei care au suferit sau sufera de o maladie denumita Miastenia gravis si nici la cei care iau antibiotice de tipul aminoglicozidelor.
In privinta transpiratiei excesive localizata in anumite arii, toxina botulinixa actioneaza prin blocarea terminatiilor nervoase simpatice care stimuleaza glandele sudoripare din axila, din palma sau din alte zone bine delimitate. Deci nu se poate folosi acest tratament in cazul unei transpiratii generalizate. Injectiile se fac direct in pielea din zona care transpira exagerat. Dupa cateva zile, transpiratia se diminueaza simtitor, iar in unele cazuri chiar dramatic. Efectele dureaza 4-6 luni in medie, dar sunt si pacienti la care durata se intinde pana la un an. Efectele secundare sunt minimale, limitandu-se cel mult la o anumita slabiciune musculara in zonele injectate.
In Bucuresti, se fac tratamente cu botox in clinicile de dermatologie cosmetica si chirurgie estetica precum: Dermastyle - str. Sf. Elefterie nr. 29, tel. (021)410.91.60, Aesthetic Line - bd. Dacia nr. 51, tel. (021) 211.44.16, Proestetica - str. Tudor Stefan nr. 38-40, tel. (021)230.52.00, Dr. Radu Voicu - Spitalul Universitar CF2, bd. Marasti numarul 63, telefon (021)230.52.00.

Raspunsuri la scrisori

Simion Marian, Bucuresti. Pentru tratarea unor bataturi rebele puteti cere o trimitere de la medicul de familie catre sectia de dermatovenerologie a Spitalului Colentina.
Exista si solutie gata preparata pentru tratarea bataturilor, produsa de Dr. Scholl (se gaseste in farmaciile din retelele Sensiblu sau Helpnet).

Zilarianu Maria, Cioranii de Jos. Daca vi s-a pus diagnosticul de tromboflebita, e bine sa stiti ca aveti nevoie de tratament injectabil cu anticoagulante timp de mai multe saptamani, perioada in care trebuie sa stati aproape numai in pat.

Comentarii