locuri, conditii de concurs, taxe etc, iar singura posibilitate este sa-ti iei picioarele la spinare si sa umbli din oras in oras, de la o universitate la alta. Sau sa cauti pe Internet, daca universitatea a catadicsit sa aiba o pagina oficiala sau sa afiseze informatiile despre admitere.
Zeci de parinti si candidati ne-au reclamat faptul ca la Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti, de pilda, nu se stiu nici la aceasta ora bibliografia necesara si metodologia examenului de admitere. Ne-am deplasat la universitate si am gasit afisate pe un panou la intrare sase pagini cu bibliografia "lipsa". Ca sa nu stam ore in sir sa copiem lista, am intrebat la poarta daca exista vreo brosura.
"Nu au facut anul asta, dar daca imi dati 10.000 lei va dau eu lista. in alta parte nu exista", ne-a spus unul dintre portari care ne-a si vandut mult cautata lista. La secretariatul Facultatii de Medicina, cele doua functionare ne-au confirmat ca nu exista bibliografia decat la avizier si la portar. Nimic insa despre metodologia examenului.
Acum, in Romania sunt 103 universitati legale: 57 de stat, 28 particulare acreditate si 28 particulare autorizate sa functioneze provizoriu. Chiar daca un candidat ar avea acces la calculator si Internet, tot va "imbatrani" incercand sa gaseasca toate informatiile la un loc.
Reporterii "Libertatea" au descoperit ca multe universitati fie nu au pagina electronica, fie ca sunt inca "in constructie". Informat despre aceasta situatie, ministrul educatiei a fost foarte dur la adresa universitatilor care nu stiu sa-si atraga studentii. "Nu stiu sa informeze? inseamna ca nu exista! Asa ca nici nu vor primi bani de la buget daca au putini studenti. Fiecare universitate ar trebui sa aiba adevarate campanii de atragere si informare a candidatilor, dar situatia despre care tocmai am aflat arata cat de prost este managementul. Universitatile au deplina autonomie, dar le voi cere ca, intr-o saptamana, sa faca publice toate datele despre admitere, care vor fi afisate si pe pagina oficiala de Internet a ministerului", ne-a declarat Mircea Miclea. Ministerul Educatiei mai atrage atentia ca nici o brosura care se vinde pe piata nu a fost autorizata.
Ca sa venim in sprijinul candidatilor, va informam ca in mare parte bibliografiile necesare examenului de admitere sunt aceleasi ca anul trecut, ca taxele de inscriere sunt, in general, intre 50 si 100 lei noi, ca locul cu taxa costa, in medie, 400 euro. Pe pagina de Internet a Ministerului Educatiei (www.edu.ro) gasiti acum o parte din informatii despre admiterea la facultate din 2005.
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.