MENIU CAUTĂ
29 Aug. 2018 07:37

Brazilia a mobilizat armata la frontiera cu Venezuela

Distribuie

Președintele Braziliei, Michel Temer, a spus, marți, că armata țării a fost mobilizată la frontiera cu Venezuela pentru menținerea ordinii și asigurarea securității imigranților venezueleni. El nu a precizat ce efective vor fi desfășurate.

Ministrul apărării, Joaquim Silva e Luna, a spus că trupele braziliene au ajuns deja pe poziții la frontieră.

Pe 18 august, localnicii din Pacaraima, un oraș aflat la granița statului brazilian Roraima, s-au revoltat și au alungat înapoi în Venezuela sute de refugiați, scrie Agerpres.

În momentul respectiv, armata era deja prezentă pentru a împiedica agravarea situației. Temer l-a acuzat pe omologul său venezuelean, Nicolas Maduro, de provocarea crizei migrației din Venezuela în țările învecinate.

„Problema Venezuelei nu mai ţine de politica internă. Este o ameninţare pentru armonia întregului continent”, a spus preşedintele brazilian într-un discurs televizat. El a cerut comunităţii internaţionale să adopte măsuri diplomatice pentru a opri emigrarea masivă a venezuelenilor.

Tot marți, în Peru, autoritățile au decretat starea de urgență medicală în regiunea de frontieră nord, unde continuă să sosească mii de refugiați venezueleni. Președintele peruan, Martin Vizcarra, a spus că starea de urgență va fi în vigoare pentru 60 de zile, din cauza unui pericol iminent pentru sănătatea publică, provocat de imigrație.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a apreciat vinerea trecută că exodul venezuelenilor către mai multe ţări din America de Sud prefigurează o criză asemănătoare cu cea a refugiaţilor care încearcă să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană.


CITEȘTE ȘI: Adio, pică Templul! A început demolarea stadionului Steaua: vise, iluzii, drame și bucurii, de-a valma sub șenilele buldozerelor/FOTO

 


FOTO: EPA

Citește mai multe despre armata, Brazilia și venezuela pe Libertatea.

Comentarii