UPDATE 21:05: 50 de pompieri intervin să evacueze oamenii din Bacel şi Lunca Mărcuşului, după ce iniţial oamenii au refuzat să plece din case. După ce încă de dimineaţă militarii au încercat să îi convingă pe sătenii din Bacel şi Lunca Mărcuşului, judeţul Covasna, să-şi părăsească locuinţele şi să se retragă într-un loc mai sigur, iar aceştia au refuzat, acum sătenii cer chiar ei ajutorul pompierilor.

inundatii-Lunca Marcusului, judetul Covasna (2)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Când au văzut că apele nu se retrag, iar ploile nu mai contenesc, oamenii au intrat în panică şi s-au lăsat convinşi să fie scoşi din case sau au solicitat chiar ei să plece.

„Noi evacuăm toată populația care initial, de dimineaţă, nu au dorit sa iasă din case. Au fost convinși sau au cerut singuri să fie evacuate“, a spus Marius Tolvaj, purtător de cuvânt al ISU Covasna.

La această oră, peste 50 de pompieri intervin in cele două localităţi pentru evacuarea populației și întărirea malurilor cu saci de nisip.

Clotilde Armand, trimisă în judecată în ziua în care și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat. De ce e acuzată și cum a reacționat
Recomandări
Clotilde Armand, trimisă în judecată în ziua în care și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat. De ce e acuzată și cum a reacționat

De asemenea, Secția de pompieri Târgu Secuiesc a intervenit în localitatea Tamașfalău pentru evacuarea a 10 pers adulte si 10 copii dintr-un imobil înconjurat de apă. Persoanele au fost evacuate la Caminul Cultural din Tamaşfălau.

Şi la Cătruşa a fost nevoie de evacuarea unui bărbat şi a unui copil care au rămas izolaţi în casă. în această zonă, drumul DN11B spre Harghita s-a rupt.


UPDATE 13:25: Întreaga localitate Lunca Mărcuşului, judeţul Covasna, a fost inundată, pompierii intervenind pentru evacuarea a peste o sută de persoane şi animale.

„Este afectată toată localitatea Lunca Marcusului, com. Dobârlău, unde sunt în curs de evacuare aprox. 100 de persoane, bunuri materiale și animale, fiind afectată și scoala din localitate. Persoanele sunt cazate la rude, dar și la Căminul cultural Mărcuș“, a spus Marius Tolvaj, purtător de cuvânt al ISU Covasna.

::placeholdeR–>

De asemenea, în localitatea Bacel sunt afectate 34 de gospodării și 77 de persoane sunt în curs de evacuare. Se lucrează pentru întărirea și înălțarea digurilor de protectie

Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”
Recomandări
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”

Tot în Covasna, pe DC 10 între localităţile Surcea și Telechia drumul este inundat şi impracticabil pe o lungime de aproximativ 500 de metri, potrivit sursei citate.


Persoanele evacuate vor fi găzduite temporar la Căminul cultural din localitate.

„Pe râul Tărlung, în apropierea localităţii Lunca Mărcuşului s-a creat o breşă în dig şi s-a ordonat evacuarea a 30 de locuinţe. Evacuarea este în desfăşurare, persoanele fiind duse de către Primărie în Căminul cultural”, au precizat reprezentanţii ISU Covasna, citați de Agerpres.

Din cauza fenomenelor hidrometeorologice manifestate în ultimele zile, toate cotele râurilor şi pâraielor din judeţ sunt în creştere, fiind depăşite, de la caz la caz, cotele de atenţie, de pericol, respectiv de inundaţie.

De altfel, hidrologii au emis sâmbătă, 31 iunie, un cod roșu de inundații pentru județele Brașov și Covasna, valabilă pe râul Târlung.

Mai nou, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat avertizarea meteo de vineri, 29 iunie, şi a emis noi avertizări cod portocaliu de ploi abundente şi instabilitate atmosferică, pentru 9 judeţe, şi Cod galben pentru 19 judeţe.

FOTO – ISU Covasna


Citește și: Previziuni astrologie pentru perioada 30 iunie – 6 iulie 2018. Chiron va intra în mișcare aparent retrogradă


 

Google News Urmărește-ne pe Google News