La varsta la care unii abia renunta la jucarii, Calin Ionut, un tanar bucurestean in varsta de doar 15 ani, este un bucatar in toata puterea cuvantului. Desi prepara tot felul de mancaruri complicate, in bucataria restaurantului „Casa Vernescu”, acesta spune ca adora sa faca preparate simple, putand gati clatite zile in sir. Toate miscarile ii sunt supravegheate atent de maestrul sau, israelianul Joseph Hadad.
La numai zece ani tragea de fusta mamei sa ii spuna cum a preparat friptura de pe masa. La scurt timp a inceput sa tina un caiet cu notite despre bucate si a visat sa termine opt clase, ca sa poata urma un curs de bucatari. Calin Ionut, astazi in varsta de 15 ani, si-a vazut visul implinit. A ajuns cel mai tanar bucatar din Romania, gatind cot la cot cu maestri bucatari renumiti in intreaga lume.
Calin munceste opt ore pe zi in bucataria restaurantului „Casa Vernescu” din Capitala, fiind supravegheat indeaproape de bucatarul executiv-sef, Joseph Hadad. Tanarul a venit aici dupa ce a urmat un curs de bucatari. „Daca nu pui mana sa faci tu un preparat, doar ti se povesteste, nu poti spune ca stii sa onorezi comanda”, ne-a declarat, cu o maturitate izbitoare, Calin.
El a fost primit in bucataria vestitului restaurant pentru ca a facut o impresie buna inca din prima zi. „E interesat de tot ce se face in bucatarie. Vrea sa puna mana, sa faca. Simt ca are gatitul in sange”, ne-a declarat Joseph.
„Cand eram mic, voiam sa ma fac sofer, apoi mecanic auto, dar mi-au placut mai mult prajiturile. Imediat ce am terminat scoala generala am facut ce am vrut mai mult, adica sa ajung intr-o bucatarie celebra, iar familia mi-a dat voie. Dupa ce am sa stiu destula meserie, vreau sa intru la liceu si sa-l urmez la seral. Vreau sa invat engleza. Asa o sa ma pot intelege si mai bine cu Joseph”, ne-a mai spus Calin. Cat il priveste pe maestrul sau, acesta sustine ca varsta de 15 ani este ideala pentru a debuta in meseria de bucatar. La fel a debutat si el, si tatal sau, pe vremea cand traia in Israel. „Printre vase, meseria se fura. Aici am noua invatacei, iar conditiile in care deprind retetele sunt excelente, pentru ca atunci cand am inceput eu sa gatesc, bucatarii nu-ti spuneau nimic din ce puneau in supa. Eu le spun tot ce stiu, pentru ca daca ei vor invata, inseamna ca n-am trait degeaba”.
Pana acum, Calin a participat la gatirea a tot felul de mancaruri de pui, porc sau rata, cel mai greu parandu-i-se operatiunea de preparare a ficatului de gasca, ce dureaza doua zile. Somonul la gratar, Galantina de pui sau Pongaletele nu mai sunt un secret pentru bucatarul de doar 15 ani. Ii place sa prepare creveti cu ciuperci flambate. Acestea se pun intr-o tigaie fierbinte alaturi de o bucata de unt. Dupa ce se prajesc bine, se sting cu vin. Tigaia se inclina deasupra flacarii, atat cat sa se aprinda vinul, ne-a povestit, in plina actiune, Calin.
Dar domeniul unde acesta a fost declarat as este cel al prepararii clatitelor. „Se pun intr-un vas 500 g faina, 3 oua, sare si zahar vanilat. Acestea se amesteca cu 2 linguri de ulei si lapte, pana se ajunge la compozitia pentru clatite. Intr-o tigaie se pune unt topit, ce se scoate dupa cateva zeci de secunde. Restul de unt din tigaie se indeparteaza cu un servetel de hartie, clatitele iesind astfel neuleioase. Acestea sunt excelente daca sunt servite rulate cu alune de padure prajite si pisate sau cu gem, ciocolata ori mere”, ne-a mai sfatuit cel mai tanar bucatar din Romania.
Impreuna cu Joseph Hadad, Calin se gandeste acum doar la sarbatorile de sfarsit de an. Bucatarii „Casei Vernescu” ne sfatuiesc ca meniul pentru masa de Craciun sa arate in felul urmator: un platou romanesc, format din bucati de carnati, cascaval, toba, caltabos si racituri, iar ca felul doi, sarmale in foi de vita sau varza cu costita si mamaliguta. Pentru ca gustul sarmalelor sa poata fi simtit la maxima savoare, carnea utilizata pentru prepararea acestora trebuie sa fie, in cantitati egale, de porc si vita. Aceasta se amesteca cu orez oparit (sa fie cam 1/5 din cantitatea de carne), bulion, sare si piper negru. Se fierb la foc mic. Sarmalele trebuie consumate cu costita prajita, gusturile imbinate ale celor doua produse si cu un ardei iute verde, fiind unic. Cei care au pofta sa deguste din produsele pregatite de tanarul bucatar, pot suna la numarul de telefon 01/231.02.20.