MENIU CAUTĂ

EXCLUSIV. București, poluat cu pământ fertil din Câmpia Bărăganului

Distribuie

București, poluat cu pământ fertil. București este de departe cel mai poluat oraș din țară, din punct de vedere al noxelor emanate de mașini și tot felul de alte poluări. Dar cu toate acestea, există un fel de poluare care ne dă o dublă lovitură. Cei peste 2,5 milioane de români care trăiesc în capitală sunt poluați chiar cu solul fertil care ar trebui să le dea cele mai bune roade, spune specialistul intervievat de Libertatea.

Este vorba de solul fertil din Câmpia Bărăganului care este adus înș București din cauza vânturilor ce vin din Rusia și nu pot fi oprite pentru că regiunea de sud a țării nu mai are nici un fel de perdea de copaci sau păduri care să oprească „invazia”.

Bucureștiul este cu atât mai expus cu cât este orașul care se află la limita dintre stepă și silvostepă, și nici nu mai are păduri sau centură de copaci care să-l protejeze din cauza exploatării anarhice din ultimele decenii.

„Bucureștiul se zice că este un oraș poluat în care se respiră greu. Este adevărat. Dar nu numai din cauza oamenilor care trăiesc aici, ci și din cauza poziționării sale, la limita dintre stepă și silvostepă. Vânturoile care vin din Bărăgan și care aduc averea neprețuită a poporului român, tot praful ăla este adus, aici în București. Care București este plin de praf și nu ai ce să-i faci, dar trebuie să avem grijă și să stopăm acest fenomen. Ce înseamnă asta? Să refacem pădurile din jurul Bucureștiului, să refacem perdelele de protecție, să compatimentăm teritoriul rural, pe direcția vânturilor”, a declarat pentru Libertatea, dr. Mihai Toti, pedrograf în cadrul Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”.

Potrivit specialistului, hărțile realizate în ultimele decenii vor arăta cum s-a schimbat regiunea Bucureștiulyui și cât de expusă este acestui pericol. „Dacă ne uităm pe hărți de acum 20-30 de ani și pe hărțile de acu, vom vedea că în urma exploatării anarhice a pădurilor și a inconștienței s-au tăiat perdele și bucățelele de pădure care erau puse pe direcția nord-est, sud-vest, respectiv de unde vin vânturile din stepă, din Rusia. Pe direcția asta vântul spulberă. Ce avem pe direcția asta? Cele mai bune pământuri din România”, a mai spus Toti.

Primăria face planuri „de milioane”

Pe de altă parte, la începutul acestui an, Primăria București anunța că bugetul Direcţiei de Mediu pentru anul 2018, este de 6 milioane de euro  fiind alocat pentru proiecte majore.

Unul dintre aceste proiecte majore este chiar „Centura Verde a Municipiului București”. Despre acest proiect se discuta și pe vremea fostului primar, Sorin Oprescu și degeaba.

În cazul primarului Gabriela Firea, proiectul în cauză a fost aprobat prin H.C.G.M.B. nr. 328/30.08.2017 și prevede înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie, în cadrul acestui proiect  are în vedere extinderea  suprafeţelor  împădurite  în  zonele din jurul Capitalei.

Primăria anunța că prin acest proiect se va ajunge la combaterea efectelor schimbărilor climatice, reducerea poluării aerului, creşterea suprafeţelor de spaţiu verde şi nu în ultimul rând oportunitatea de dezvoltare a zonei Metropolitane prin prisma potenţialul turistic şi de agrement.

„În vederea realizării documentaţiilor tehnice necesare implementării acestui proiect   conform prevederilor s-au alocat pentru anul 2018 în bugetul local 662.365 euro”, anunța primăria, în luna ianuarie.

În plus, primăria Capitalei și-a propus actualizarea registrului spaţiilor verzi al municipiului Bucureşti. Aceasta are ca scop o nouă inventariere a spaţiilor verzi din capitală cu constituirea registrului spaţiilor verzi asigurând un management eficient din punct de vedere urbanistic şi al protecţiei mediului.

Suma totală alocată în anul 2018 pentru realizarea acestui proiect incluzând şi documentaţiile tehnice este de 1,4 milioane euro.


Citește și:

EXCLUSIV | ”Big Brother-ul” pentru bani, gata după patru ani. Fiscul testează conectarea caselor de marcat la sistemele sale. Mișa trebuie să dea ultimul ordin

Citește mai multe despre Bucuresti pe Libertatea.

Comentarii