„Cu 234 de voturi pentru și 170 de voturi contra, Legea bugetului de stat a fost adoptată”, a anunțat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, cel care a fost și președintele ședinței.
Proiectul de buget pe 2021 a trecut în forma prezentată de Guvern, fără să fie adoptate amendamente.
Premierul Florin Cîțu a declarat, după votul din plen, că „nu am putut să nu remarc cum și-au motivat votul socialiștii de la PSD. Au spus tot, în afară de adevăratul motiv: că au fost tăiaţi de la buget şi nu pot să mai fure”.
Apoi a continuat: „Ăsta a fost singurul argument. În rest, vor ţipa tot anul, dar asta este. În rest, minciuni, minciuni şi iar minciuni”.
Domnule președinte, nu mai este nimic de spus. A spus totul domnul Dîncu, PSD rămâne cu Ordonanța 13 și incompetenții care sunt astăzi în Parlament. Sunteți cu toții aici, lângă domnul Dîncu.
Premierul Florin Cîțu:
Marcel Ciolacu, către Florin Cîțu: „Tatăl meu avea o vorbă: «După ce că ești prost, mai pui și frână»”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a luat apoi cuvântul și a afirmat: „Domnule prim-ministru, ați venit ca și ieri cu aceeași placă. Când nu ai argumente, atunci vii și jignești și încerci prin țipete să acoperi, de fapt, acest buget al austerității”.
Tatăl meu, domnule Cîțu, Dumnezeu să îl ierte, un oltean serios, când întâlnea personaje ca dumneavoastră, avea o vorbă: «După ce că ești prost, mai pui și frână».
Președintele PSD, Marcel Ciolacu:
„Nu ați vrea, domnule Cîțu, să vorbiți cu președintele organizației PNL de la Iași să ne facă și nouă rost de niște tablă și de niște cherestea? Fost ministru în guvernul domnului Orban (n. red. – Costel Alexe)”, a mai spus Ciolacu.
Traseul votului bugetului pe 2021 în Parlament
Guvernul condus de premierul Florin Cîțu a aprobat pe 22 februarie proiectul Legii bugetului de stat pentru 2021 în forma finală, cu avizul Consiliului Legislativ. Proiectul a fost trimis, o zi mai târziu, Parlamentului, spre dezbatere și aprobare.
Pe 27 februarie, comisiile parlamentare de buget-finanţe au dat un raport favorabil la proiectul Legii bugetului de stat pe 2021, cu 25 de voturi „pentru” şi 16 voturi „împotrivă”.
Conform documentului de 43 de pagini, „bugetul de stat se stabilește la venituri în sumă de 173.700,8 milioane de lei, iar la cheltuieli în sumă de 326.407,2 milioane de lei credite de angajament și în sumă de 261.050,5 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 87.349,7 milioane de lei”.
Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit ieri, 1 martie, în şedinţă comună, pentru dezbateri în plen, care s-au lăsat cu scandal, iar astăzi, 2 martie, a fost dat votul final.
Foto principală: Inquam Photos / George Călin