Unul din patru copii este umilit în fața colegilor, iar unul din cinci copii este agresorul. Unul din șase copii este bătut în mod repetat în fața colegilor, iar șapte din zece copii au fost martori ai violenței. Un tablou trist care urcă România pe podiumul european, în ce privește bullying-ul. Iar totul începe de la școală, unde sunt cele mai frecvente cazuri de bullying.
Ca atare, mai multe organizații nonguvernamentale, alături de doi deputați PSD, au venit cu două proiecte de lege care ar urma să definească și să sancționeze tot ce înseamnă violență psihologică, hărțuire, discriminare atât în mediul profesional, cât și în cel educațional.
Potrivit inițiativei legislative, violența psihologică, supranumită bullying, este ”acţiunea sau seria de acţiuni verbale, relaţionale, cibernetice și fizice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, în mod constant şi repetat, care implică un dezechilibru de putere, care au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau unui grup de persoane”.
Sprijin pentru victime și agresori
Nu este, însă, vorba doar despre pedepsirea celor care comit astfel de fapte de violență. Pentru că victimele cele mai firave sunt copiii, modificările propuse la legea educației ar urma să vină și cu sprijin atât pentru victime, cât și pentru cei agresori, astfel încât ambele părți să beneficieze de asistență psihologică.
„Niciun părinte nu dorește să audă că propriul lui copil a fost amenințat, agresat verbal, exclus, hărțuit sau bătut. Nimeni nu vrea să fie insultat, denigrat la locul de muncă. Completările au chiar acest scop: să protejeze copiii sau adulții de orice fel de violență. Ele sunt rezultatul unei realități care afectează drepturi și libertăți constituționale, precum dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, libertate individuală, protecția copiilor și a tinerilor, pe scurt, drepturile omului”, a transmis Petre Florin Manole, unul dintre inițiatori.
Sancțiuni pentru agresorii de la birou
În ce privește bullying-ul la locul de muncă, cei care vor încalca noua formă a legii, ar urma să fie sancționați cu amendă între 1.000 și 30.000 de lei, dacă fapta vizează o persoană, și între 2.000 și 100.000 de lei, dacă fapta vizează un grup.
„Fenomenul de bullying trebuie stopat cât mai repede și prevenit! La această concluzie am ajuns în urma dezbaterilor publice, discuțiilor cu autorități și instituții, consultărilor cu organizatiile nonguvernamantale, părinți și elevi. Am adunat multe informații și, în acest moment, se vede mai bine imaginea de ansamblu”, a precizat și deputatul Andrei Pop, co-inițiator al proiectelor legislative.
Specialiștii susțin că măsurile ar veni tocmai pentru o educație mai bună a copiilor care, în prezent, suferă de depresie, de încredere în sine scăzută, și astfel ajung să abandoneze școala sau chiar să se sinucidă.
Și nu sunt singuri. Inițiatorii spun că se bazează pe susținerea unui număr mare de deputați și senatori, din toate partidele politice. Cele două proiecte de lege au fost făcute în colaborare cu societatea civilă, printre parteneri fiind chiar reprezentanții UNICEF.
Termenul de bullying a ajuns în România destul de recent. Fenomenul este, din păcate, mult mai prezent și mult mai vechi, mai ales în școlile din țara noastră.
Citește și: Ce este Pilonul II de pensii, ”pușculița” cu 43 de miliarde de lei la care râvnește Guvernul
Rezultate BAC toamnă 2024. Notele, publicate pe edu.ro.