Maria Csedo, Bucuresti: Ce se intampla cu bunurile dobandite in timpul casatoriei, in cazul unui divort?
Bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei sunt bunuri comune. Modalitatea juridica a dreptului de proprietate a sotilor asupra acestor bunuri o constituie proprietatea comuna in devalmasie, in cadrul careia bunul e indiviz atat din punct de vedere material, cat si din punct de vedere ideal. Astfel, sotii nu detin in exclusivitate nici macar o cota parte ideala din dreptul de proprietate asupra bunului respectiv. Acestia nu cunosc cotele lor parti pana in momentul partajului, care poate interveni o data cu desfacerea casatoriei, dar si ulterior acestui moment. In cadrul partajului, determinarea cotelor aferente fiecaruia se va produce in functie de contributia la dobandirea bunurilor comune. In cazul dv. actiunea prin care se solicita instantei desfacerea casatoriei nu cuprindea un capat de cerere privind impartirea bunurilor dobandite in timpul acesteia. Ca urmare, garsoniera cumparata de dv. in timpul casatoriei, ca de altfel si casa achizitionata de sotul dv. dupa despartirea in fapt, dar inainte de desfacerea casatoriei, fac inca parte din masa de bunuri aflate in proprietate devalmasa. Solutia consta fie intr-o actiune separata de partaj judiciar, fie intr-un partaj voluntar prin care, de comun acord cu fostul sot, decideti care sunt bunurile ce revin fiecaruia. In urma partajului veti dobandi un drept de proprietate exclusiva asupra bunurilor atribuite dv., putand efectua nestingherita acte de dispozitie cu privire la acestea.
Drepturi asupra unei locuinte
Georgiana Buradel, Bucuresti: Ce drepturi am asupra apartamentului in care locuiesc impreuna cu mama mea si cu fratele meu, avand in vedere ca acest apartament a fost cumparat de tatal meu, in prezent decedat?
In acest moment apartamentul este stapanit in indiviziune de catre mostenitorii defunctului, adica dv., fratele si mama dv., fiecare detinand o cota parte din dreptul de proprietate, cota care se va stabili potrivit legii, intrucat nu exista nici un testament lasat de defunct. Pentru realizarea partajului, prima operatiune care trebuie realizata este stabilirea masei succesorale, adica identificarea fiecarui bun care a apartinut defunctului si care in acest moment trebuie impartit intre mostenitori. Cum din scrisoarea dv. reiese ca singurul bun lasat de catre defunct este acest apartament pe care in prezent il ocupati impreuna cu ceilalti mostenitori, trebuie sa se stabileasca daca tatal dv. era unicul proprietar. Din scrisoarea dv., lipseste un amanunt foarte important, referitor la data achizitionarii apartamentului. Daca achizitionarea s-a realizat in timpul casatoriei, apartamentul este bun comun al sotilor, chiar daca in contractul de vanzare-cumparare este trecut in calitate de cumparator numai sotul si chiar daca banii pentru cumpararea apartamentului au fost obtinuti in timpul casatoriei numai de catre acesta din urma. Aceasta regula a fost instituita de catre legiuitor pentru a nu se prejudicia astfel interesele vreunuia dintre soti care, desi nu a avut nici o contributie directa la achizitionarea unui anumit bun, a contribuit indirect la aceasta fie prin activitatea avuta in gospodarie, fie prin achizitionarea altor bunuri utile ambilor soti. Avand in vedere acest aspect, la momentul decesului unui sot, sotul supravietuitor are dreptul la cota sa parte, de regula aceasta fiind de jumatate din bunurile comune. Astfel, aceasta cota nu se dobandeste de catre sotul supravietuitor prin mostenire, ci ca efect al comunitatii de bunuri a sotilor. Tinand cont de cele aratate mai sus, daca apartamentul a fost achizitionat in timpul casatoriei, mama dv. e proprietara a unei cote parti din dreptul de proprietate asupra apartamentului (care in principiu este de 1/2), in masa succesorala fiind inclusa numai cealalta jumatate din dreptul de proprietate asupra apartamentului.
Daca insa apartamentul a fost dobandit de tatal dv. inainte de casatorie, acesta va fi inclus in intregime in masa succesorala si va fi impartit intre mostenitori.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_10a9988856bcccb29c2824cf6e5bc78e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_2b978e52d35d53dd64c2c3afaf44b0ee.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_bb876c294fd91f3605e013ba03ae24a8.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_f7a67e749a174f0dc64b6310ff87e513.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_bf19bb6c291444ac73126cf80086970a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_f252b03ad4a510728b47e22fbc748045.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_e5260288808be5d2ff7c44f8b54d22df.jpg)
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.