Am văzut, pe durata pandemiei, cât de importante sunt testele de coronavirus. Dacă vrem să ținem numărul de infecții sub control, trebuie să înțelegem exact cine e bolnav și cum se transmite boala. Dar pe măsură ce restricțiile se ridică, testarea în masă devine din ce în ce mai dificilă.

Ce ar fi însă dacă am avea acces la un test care e rapid, precis și, practic, gratuit – cu plata în bobițe?

Idee veche, aplicație nouă

Ideea de a folosi câini pentru a detecta boli nu e deloc nouă. În literatura de specialitate sunt peste 1.000 de lucrări publicate pe această temă, iar câinii au fost folosiți deja cu succes în detectarea mai multor probleme de sănătate (spre exemplu, cancer sau diabet).

O echipă de cercetători de la Școala Veterinară Alfort, lângă Paris, a testat capacitatea a 18 câini de a detecta infecțiile COVID-19 în mostre de transpirație.

”Timp de secole, simțul canin al mirosului a fost folosit de medici de la detectarea cangrenelor pe câmpul de luptă până la diabet. Există multe studii care sugerează o acuratețe comparabilă cu teste diagnostice standard”, scriu cercetătorii în studiu.

Mai multe echipe au abordat această idee și sunt deja câteva studii care se desfășoară în paralel. Studiul de la Alfort, condus de Dominique Grandjean și colegii săi, a recrutat câini “profesioniști”, care deja lucrau în diferite domenii (detectarea de explozibili sau cancer, câini de salvare).

Ad placeholder
Tolo: Rareș președinte! Ca să le facă dosare celor care nu gândesc ca el
Recomandări
Tolo: Rareș președinte! Ca să le facă dosare celor care nu gândesc ca el
 
Câinii ar putea detecta coronavirusul. Acuratețea studiilor preliminare este de 95%
Câine utilitar în Marea Britanie. Foto EPA

Cercetătorii au evitat intenționat câini antrenați pentru detectarea drogurilor, pentru că s-ar fi detectat alte lucruri din mostrele de la voluntari, iar cercetătorii au vrut să evite orice problemă.

Au fost recoltate 168 de mostre de transpirație de la subraț de la pacienți COVID-19, precum și alte mostre de la pacienții care nu aveau boala. 

Mostrele au fost aranjate în borcane aliniate în șir, într-un aranjament care permite câinilor să miroasă mostra fără a fi expuși la virus.

Ajutor de la cel mai bun prieten al omului

Rezultatele au fost impresionante: 4 câini au detectat mostrele pozitive în 100% din cazuri, în vreme ce semenii lor au avut o acuratețe de 83%, 84%, 90% și 94%.

Ad placeholder
București a depășit pragul 200 de cazuri noi COVID-19. Unde au fost cele mai multe îmbolnăviri
Recomandări
București a depășit pragul 200 de cazuri noi COVID-19. Unde au fost cele mai multe îmbolnăviri
 

Acest studiu demonstrează două lucruri: în primul rând, există un marker fiziologic la COVID-19 care se transmite în transpirație. Nu e clar care e acest marker, dar e extrem de improbabil ca detecția câinilor să fie o coincidență. Apoi, deși mai e mult de muncă, metoda pare promițătoare și într-un context practic.

Credem că e important să explorăm posibilitatea unei detecții olfactive a infecțiilor. E rapidă, de încredere, ieftină și ar putea fi folosită în anumite circumstanțe.

Cercetătorii implicați în studiu:

E important totuși să nu tragem concluzii prea pripite. Am văzut deja în mai multe rânduri că atunci când știința e grăbită, rezultatele nu sunt mereu sigure. 

Deocamdată, studiul este în pre-print, ceea ce înseamnă că nu a fost verificat atent de alți experți. 

Apoi, capacitatea olfactivă a câinilor trebuie testată la o scară și mai mare și trebuie eliminate potențialele variabile care ar putea afecta studiul. Spre exemplu, ar fi posibil ca pacienții să fie mai stresați sau mai obosiți, iar asta să fie detectabil în mostre. Pe scurt, trebuie să fim siguri că detecția este datorată COVID-19 și nu vreunui alt factor.

Ad placeholder
Operaţiunea „Naşul”. În Dolj, USR votează cu PSD ca să-i ajute pe politicienii incompatibili să ia noi mandate: exemplul nașului cuplului Manda-Olguța
Recomandări
Operaţiunea „Naşul”. În Dolj, USR votează cu PSD ca să-i ajute pe politicienii incompatibili să ia noi mandate: exemplul nașului cuplului Manda-Olguța
 

Dacă rezultatele sunt confirmate, am putea avea la îndemână încă o metodă de diagnostic, ceea ce ar putea ajuta mai ales mediile defavorizate, fără acces la teste.

Nu ar fi exclus nici ca echipe de câini antrenați să fie folosite în magazine sau restaurante aglomerate în viitor, concluzionează cercetătorii.

LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.

Citeşte şi:

Ministerul Sănătății cumpără, fără licitație, echipamente medicale și dezinfectanți în valoare de peste 7 milioane de lei. Produsele urmează să fie donate Ucrainei

Directorul Unifarm Adrian Ionel a fost suspendat din funcție, după ce DNA l-a acuzat că a luat mită 760.000 de euro

Sondaj: 80% dintre români cred că politicienilor nu le pasă de cetățeni. 44% sunt dispuși să dea mită

FOTO Noua cucerire a lui Ion Ion Țiriac e amețitoare! Cu ce star se iubește, după Ileana Lazariuc
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Noua cucerire a lui Ion Ion Țiriac e amețitoare! Cu ce star se iubește, după Ileana Lazariuc
Horoscop 15 august 2020. Racii primesc propuneri dintre cele mai îndrăznețe, dar nu de asta au nevoie
HOROSCOP
Horoscop 15 august 2020. Racii primesc propuneri dintre cele mai îndrăznețe, dar nu de asta au nevoie
RECOMANDĂRI