UPDATE / Reacție de la Guvern în cazul biletelor de tren gratuite pentru studenți. „Forma adoptată este cea dorită şi aşa trebuie să rămână”

17 februarie 2017 15:05

După ce, la începutul lunii februarie, Guvernul a aprobat normele metodologice privind acordarea facilităţii de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi, pe 14 februarie, Comisia pentru buget a Senatului a avizat favorabil proiectul, dar cu amendamente.

UPDATE ora 16.00 Ministrul Consultării Publice, Gabriel Petrea, nu este de acord cu amendamentele aduse la OUG 2/2017, susţinând că „forma adoptată de Guvern este cea dorită de studenţi şi aşa trebuie să rămână”, respectiv că studenţii trebuie să beneficieze de gratuitate deplină la transportul feroviar.

„Am văzut amendamentele din Senat cu privire la transportul gratuit al studenţilor şi nu sunt de acord cu ele. Programul de guvernare specifică foarte clar că studenţii vor beneficia de gratuitate pe tren. De aceea consider că forma adoptată şi asumată de Guvern este cea dorită de studenţi şi aşa trebuie să rămână”, a scris Gabriel Petrea pe contul său de Facebook.

UPDATE ora 15.00 Florin Cîțu, senatorul PNL care semnează, alături de social-democratul Eugen Teodorovici amendamentul care elimină gratuitatea studenților pe toate cursele CFR, și-a motivat propunerea, într-o postare pe Facebook.

”Plânge lumea pe interneți că senatorul PNL Florin Cîțu votat pentru limitarea gratuității pentru studenți la curse între domiciliu și orașul unde studiază, pe motiv că amendamentul a fost propus de PSD. În primul rând, a fi liberal nu înseamnă întotdeauna a fi anti PSD, așa cum nici a fi anti-PSD nu înseamnă neapărat a fi liberal (nu penelist). În al doilea rând, măsura e perfect logică: le dai studenților curse gratis să meargă la facultate, nu în Vamă. Mai mult, cum CFR e o mare gaură neagră, nu văd de ce vă bucurați că vor avea cheltuieli operaționale suplimentare”, a scris liberalul pe pagina de socializare.

UPDATE 12.05: Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) precizează că limitarea gratuităţilor la transportul pe CFR doar la călătoriile între centrul universitar şi localitatea de domiciliu, decisă în Comisia de buget-finanţe a Senatului, este deocamdată doar o intenţie, parcursul legislativ fiind abia la început.

ANOSR avertizează că se va folosi de toate mijloacele de care dispune pentru a se asigura că această intenţie nu se va materializa, adresând deja Parlamentului o solicitare de respingere a amendamentelor prin care gratuităţile sunt limitate şi le recomandă studenţilor să nu se panicheze.


Mai exact, cei aproape o jumătate de milion de studenţi, masteranzi şi doctoranzi care de la 1 februarie aveau liber la călătoriile gratuite cu trenul, vor fi nevoiți de acum să se limiteze. Gratuitatea se va aplica doar pe distanţele dintre localitatea de domiciliu şi cea în care se află unitatea de învăţământ frecventată, potrivit unui amendament avizat de Comisia de Buget cu privire la legea de aprobare a OUG care a introdus această facilitate.

Gratuitatea se aplică atât studenților din învățământul de stat, cât și celor de la universitățile private, dacă sunt acreditate și recunoscute de minister.

Există însă și o voce bună, având în vedere că al doilea amendament extinde beneficiul gratuităţii călătoriilor CFR şi asupra elevilor din clasele a IX-a – a XII-a.

Citește și: Bilete CFR gratuite pentru studenți, începând de la 1 februarie

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro