PSD, cu toate că se află încă în șocul posibilei ratări a finalei prezidențiale, rămâne favoritul la urne, date fiind de structurile de care dispune: primari, consilieri, șefi de CJ, oamenii din administrația centrală și locală. Dacă înainte de votul de duminica trecută PSD se aștepta la un scor cu 3 în față, poate chiar peste 35% acum social-democrații sunt mai rezervați și încearcă o mobilizare care să le permită trecerea bornei de 25%, care cu greu poate fi atinsă de o altă forță politică.
La modul cum au evoluat lucrurile, par că astrele se aliniază spre o potențare a PSD, în condițiile în care datele oficiale privind renumărarea buletinelor de vot vor fi comunicate doar duminică seară, la 22.00, la o oră după ce se închid urnele și pentru alegerile parlamentare. Practic, oamenii vor merge la votul de la legislative fără a ști pe cine vor merge să pună ștampila în turul al doilea al prezidențialelor, deși ar fi trebui să aibă cunoștință de cauză.
Salvarea de ultim moment
Liberalii speră să se salveze la parlamentare de un eșec istoric, în condițiile în care și cel mai prost rezultat la legislative al foștilor PDL-iști era de 16,5%, în 2012, când se luptau cu USL (de unde făcea parte și vechiul PNL). Potrivit surselor Libertatea, un rezultat de 15% este văzut ca superoptimist, în condițiile în care candidatul la prezidențiale Nicolae Ciucă a subperformat, iar o parte din votanții de dreapta ar putea migra spre USR.
USR este printre puținele partide care se pot bucura de un posibil bonus electoral prin performanța Elenei Lasconi. Dacă înainte de parlamentare se gândeau la procente între 12% și 15%, acum se văd pregătiți să ia un minimum 20%, ceea ce le-ar permite să fie primul partid al dreptei. USR mizează mai ales pe mobilizarea tineretului și a celor din profesii liberale.
UDMR luptă ca de fiecare dată pentru a face pragul de 5%, iar de această dată nu se mai poate baza pe sprijinul tacit în special al PSD (care uneori își impunea oamenii în unele secții de votare din zonele țării cu populație maghiară mică), dar nici PNL, care uneori mai sprijineau Uniunea. În cazul în care nu ajunge la 5%, UDMR va fi salvat pe pragul alternativ, dar numărul aleșilor Uniunii se va înjumătăți. Pentru prag alternativ UDMR are nevoie să ia 20% în minim patru circumscripții, adică patru județe.
Valul suveranist
În scena suveraniștilor sunt mai mulți actori. Ultimele proiecții arată că AUR se apropie și nu e exclus să depășească PSD, dacă social-democrații scad sub 25%. În rândul mai multor partide parlamentare AUR are constant un procent care se apropie de 20% și chiar depășește în acest moment.
Rămâne de văzut cât vor lua și alți doi actori din zona suveranistă. Primul e SOS-ul Dianei Șoșoacă, unde europarlamentara încearcă să mai capteze din atenția pentru a nu uita că partidul său vrea să intre în legislativ. SOS ar urma să intre la limită în Parlament, potrivit proiecțiilor partidelor. Însă depinde mult de cât de mobilizat e electoratul, pentru că pe măsură ce prezența e mai mare, scorul PSD, AUR și SOS ar scădea.
Nu în ultimul rând, Partidul Oamenilor Tineri, care s-a conturat ca principal susținător al lui Călin Georgescu, dar care nu a primit un răspuns pe măsură de prezidențiabilul cu vedere extremă dreapta, are șanse să intre în Parlament. Pe ultimele sondaje POT vine puternic din spate, cu toate că în urmă cu 10 zile acest partid era practic inexistent. Însă aceleași proiecții nu-l arătau pe Georgescu cu șanse la turul doi și a ajuns să fie primul în ordinea opțiunilor.
În schimb, situația e complicată de listele stufoase și numărul mare de partide și candidați independenți. De exemplu, în București la Camera Deputaților sunt 42 de competitori care pot fi găsiți pe liste. La Senat numărul competitorilor electorali e înjumătățit la 21.
Foto: Hepta
Reportajele și anchetele sunt mari consumatoare de timp și resurse. Din acest motiv, te invităm să susții munca jurnaliștilor printr-o donație. Aici găsești mai multe opțiuni prin care poți contribui la dezvoltarea altor materiale similare: libertatea.ro/sustine. Îți suntem recunoscători că ne citești și că ești alături de noi.
Janika • 30.11.2024, 14:27
Sunt obligat de presă să votez vechiturile absolut inutile,tip PSD, PNL, USR,AUR sauUDMR ! Chiar nu am de ales, lipsă totală de creier politic în România !!!!!!!!!!!!!
Hex123 • 30.11.2024, 11:42
Ciudat e faptul ca nu vad si partidul REPER in top desi alte sondaje de opinie noi arata un scor de peste 7% la intentia de vot pentru maine ( sper sa nu se repete povestea de la europarlamentare cand au fost sute de cazuri de furt si au fost impiedicati sa intre in parlamentu european )las linkul catre cel mai apropiat sondaj de opinie facut inainte de prezidentiale https://independentnews.ro/un-start-up-romanesc-a-anticipat-ascensiunea-fulminanta-a-lui-calin-georgescu/
danutz61 • 30.11.2024, 07:17
Acum, cand trebuia sa se uneasca impotriva nouarului scapat, PSD vine cu renumararea voturilor pentru ca observa ca noi o vatam si pe Lasconi, desi e tuta rau. Dar, fiindca rezultatul se dau dupa ce votam parlamentarele, eu si familia, care acum am fi vrut urgent sa votam PSD ca sa ii tina piept nouarului, o sa votam AUR, la cat de marsavi sunt inca. Iar daca dupa aia il scot pe ciordac pe locul II, sa nu creada cineva ca il votam pe nici 12 clase, ci dimpotriva, la Calin. Ne-au terminat PSD-isti cu tactica lor cretina de renumarare a voturilor.