Sfinții Cuvioșii Ioan Casian Romanul și Gherman din Dobrogea sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 28 februarie.
Ioan Casian Romanul, ascet, teolog, organizator de mănăstiri, dascăl și apărător al credinței creștine, s-a născut în jurul anului 360, în Dacia Pontică (Scythia Minor — Dobrogea de astăzi). Provenea dintr-o familie distinsă și a urmat la școlile timpului.

După un timp, dorind să se închine la Sfintele Locuri și mai ales la Sfântul Mormânt, a plecat la Ierusalim împreună cu prietenul său Gherman. Așa au ajuns amândoi monahi într-o mănăstire din Betleem.
În mănăstire se trăia după regulile vieții chinoviale, adică de obște, după modelul călugărilor din Palestina, Mesopotamia și Capadocia. Dar pentru că simțeau dorul de o mai mare desăvârșire, au hotărât să plece în sihăstriile Egiptului, la pustnicii despre a căror viață duhovnicească auziseră.

Așa au ajuns la comunitățile din delta Nilului, adâncindu-se de acolo tot mai mult în pustie, căutând mari trăitori pentru a le cere sfaturi duhovnicești privind mântuirea sufletului. Aceste întrebări și răspunsuri sunt cuprinse în cartea „Convorbiri”, scrisă de Sfântul Casian.

Însă, din cauza unor tulburări petrecute în mănăstirile de pe Valea Nilului, nu au mai putut rămâne aici și, urmând un grup de 50 de monahi, în jurul anului 400, Cuvioșii Ioan și Gherman au hotărât să-și caute liniștea la Constantinopol, sub ocrotirea Sfântului Ioan Gură de Aur.

În timp ce se îngrijorează de coronavirus, pe bucureșteni îi omoară poluarea aerului. Cum a ajuns România groapa de gunoi în locul Chinei?
Recomandări

În timp ce se îngrijorează de coronavirus, pe bucureșteni îi omoară poluarea aerului. Cum a ajuns România groapa de gunoi în locul Chinei?

Nu după mult timp, Sfântul Ioan Gură de Aur fiind dus în exil, Cuvioșii Casian și Gherman au fost trimiși în misiune la Roma ca să-i facă cunoscut episcopului Romei, Inocențiu I, printr-o scrisoare, prigoana la care a fost supus Sfântul Ioan Gură de Aur.

Sfântul Casian a petrecut la Roma zece ani și în acest timp a fost hirotonit preot. De aici a mers la Marsilia, în sudul Galiei, unde a întemeiat, pentru monahi, Mănăstirea Sfântului Victor, iar pentru monahii, o mănăstire închinată Mântuitorului.

Părinte mult încercat în viața ascetică și ajuns la o mare înțelepciune pastorală, Sfântul Casian a oferit mulțimii călugărilor care se adunau în jurul lui adevărata tradiție monahală pe care o primise de la Părinții din Răsărit, ținând seama însă de condițiile de viață din Galia, de climă și de firea locuitorilor de aici.

Haos la camera de gardă a spitalelor din București: 'Suntem copleșiți'. Apelul medicilor către părinți
Recomandări

Haos la camera de gardă a spitalelor din București: 'Suntem copleșiți'. Apelul medicilor către părinți

Sfântul Casian și-a încredințat în pace sufletul său lui Dumnezeu către anul 435. Sfintele sale moaște sunt păstrate până în ziua de astăzi în Mănăstirea Sfântului Victor din Marsilia.

Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinților, fiind prăznuit la 29 februarie în anii bisecți, iar în ceilalți ani pe 28 februarie. În aceeași zi este pomenit și Cuviosul Gherman, cel care l-a însoțit pretutindeni în călătoriile sale.

Calendar creștin ortodox 2017-  Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul

A trăit în timpul împăratului Leon Isaurul (717-741), care a luptat împotriva sfintelor icoane. Lăsând lumea și cele lumești, s-a făcut monah și a petrecut în viața monahală, în nevoință.

A fost numit „Marturisitorul” deoarece în timpul persecuției iconoclaste declanșate de împărat, a propovăduit adevărul de credință, împreună cu Sfântul Procopie Decapolitul, înaintea prigonitorilor sfintelor icoane. Pentru aceasta a fost închis în temniță, unde a fost mult chinuit.

După moartea împăratului Leon Isaurul, Sfântul Vasile Mărturisitorul a fost eliberat din temniță. A trăit ca monah, în aspre nevoințe duhovnicești, până la mutarea sa la cele veșnice (sursa: vol. „Viețile Sfinților”).

Citește și: Calendar creștin-ortodox. Rugăciunea Sfântului Efrem face minuni

AUDIO Conversația dintre pilotul elicopterului lui Kobe Bryant și turnul de control: „Zburați prea jos!”
GSP.RO

AUDIO Conversația dintre pilotul elicopterului lui Kobe Bryant și turnul de control: „Zburați prea jos!”

Horoscop 28 ianuarie 2020. Capricornii au destule probleme urgente de rezolvat
HOROSCOP

Horoscop 28 ianuarie 2020. Capricornii au destule probleme urgente de rezolvat