De Dragoș Tănase,

„Canada va merge pe lună”, a declarat liderul canadian la o conferinţă de presă la sediul Agenţiei Spaţiale a Canadei (ASC), aflată la periferia Montrealului, citat de CTV News.

ASC va furniza un „sistem robotizat inteligent”, Canadarm3, „care va permite repararea şi întreţinerea staţiei Gateway”, a spus el. Un astfel de braţ robotizat canadian echipează în prezent Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

NASA intenţionează să creeze până în 2026 o mică staţie spaţială care să orbiteze Luna (Gateway), ce va servi ca punct de oprire în timpul călătoriilor Pământ-Lună.

„Gateway nu este doar unul dintre cele mai ambiţioase proiecte întreprinse până în prezent de om. Nu doar că (staţia) va servi ca avanpost pentru o prezenţă de lungă durată pe Lună, dar va fi şi o rampă de lansare pentru Marte şi mai departe”, a declarat Trudeau, menţionând că Statele Unite au cerut Canadei „să le însoţească pentru a atinge această nouă frontieră”.

NASA are în vedere o revenire a astronauţilor pe Lună în 2028, la 56 de ani după Gene Cernan, ultimul om care a păşit pe suprafaţa Lunii în timpul misiunii Apollo 17.

Trudeau a declarat că participarea Canadei la proiectul NASA face parte din „noua strategie spaţială” a ţării, pentru care a anunţat o investiţie de 2,05 miliarde de dolari canadieni (1,4 miliarde de euro) pe 24 de ani.

Washingtonul a salutat imediat angajamentul Canadei. „Cel mai apropiat prieten şi partener al nostru, Canada, ne însoţeşte în această aventură epică către Lună şi Marte şi nu putem fi mai încântaţi”, a declarat Kelly Craft, ambasadoarea SUA la Ottawa, salutând „începutul unei noi ere în cooperarea spaţială SUA-Canada”.

Recent, și Rusia a anunțat că vrea să trimită echipaj uman pe Lună. Află când e planificată misiunea!

FOTO – NASA


Citește și… Mircea Baniciu ține concerte în sufragerie. Primește 20 de spectatori și fiecare plătește 200 de lei pe bilet


Englezii s-au mobilizat pe rețelele sociale și au aflat numele vinovatului. El este omul care a dezgustat toată Anglia!
GSP.RO

Englezii s-au mobilizat pe rețelele sociale și au aflat numele vinovatului. El este omul care a dezgustat toată Anglia!

Horoscop 9 decembrie 2019. Vărsătorii au idei mai curajoase
HOROSCOP

Horoscop 9 decembrie 2019. Vărsătorii au idei mai curajoase