Carantina a perturbat activitatea normală de studiu pentru aproximativ 90% din școlarii și studenții din întreaga lume. Pentru mulți, studiul de la distanță este un lux, neavând acces la un calculator sau chiar la internet printr-un smartphone.

De curând, Academia Americană a Medicilor Pediatri (AAP) din Statele Unite a lansat o listă de bune practici ce trebuie bifată pentru redeschiderea școlilor în siguranță.

Din punctul de vedere al sănătății publice, sănătatea copiilor și sănătatea cadrelor didactice trebuie să fie gândite ca prioritare înainte de deschiderea școlilor.

Dr. Nathanil Beers, unul dintre autorii ghidului și medic pediatru la Spitalul Național pentru Copii din Washington, D.C.:

Decizia de a redeschide școlile nu este una ușor de luat. Pe de o parte, există riscuri evidente pentru sănătatea publică. Pe de altă parte, menținerea școlilor închise prea mult timp privează copiii de educația lor, în ciuda eforturilor lăudabile de a continua cursurile online.

Testarea frecventă de COVID-19, disponibilitatea dezinfectanților și clase cu mult mai puțini elevi, printre măsurile recomandate.

În plus, mulți copii din familii cu venituri mici se bazează pe mese gratuite servite la școli. Alții necesită servicii de educație specială, precum logopedie și terapie ocupațională.

Profesorii pot trăi în zone fără Wi-Fi bun. Mulți copii nu au acces la tehnologia de care au nevoie. Au existat o mulțime de probleme în ceea ce privește coerența și echitatea și despre cum se poate obține o experiență de învățare semnificativă.

Lily Eskelsen Garcia, președintele Asociației Naționale pentru Educație (NEA):

Potrivit AAP, școlile trebuie să considere următoarele aspecte înainte să-și deschidă porțile:

  • Disponibilitatea testării și a urmăririi contactelor pentru eventuale anchete epidemiologice.
  • Implementarea măsurilor de control al infecțiilor, cum ar fi dezinfectarea sălilor de clasă și a suprafețelor, utilizarea măștilor, distanțarea fizică adecvată, limitarea interacțiunilor dintre copii și personal și testarea infecției atunci când este cazul.
  • Disponibilitatea consumabilelor pentru dezinfectare și testare.
  • Planuri diferențiate de deschidere în funcție de nivelul de clasă.
  • Un plan coerent pentru posibile închideri intermitente ale școlii.
  • Crearea opțiunilor pentru o redeschidere treptată, poate cu orarul școlar redus, pentru a permite oficialilor din domeniul sănătății să monitorizeze rata infecțiilor comunitare.
  • Realizarea de planuri pentru copiii cu afecțiuni medicale cu risc ridicat, care s-ar putea să nu se poată întoarce la școală în siguranță.
  • Considerații pentru echipe și evenimente sportive, precum și alte activități extracurriculare.
Ad placeholder
Când Parlamentul își face treaba: dezvăluiri din comisia de anchetă privind copiii dispăruți
Recomandări
Când Parlamentul își face treaba: dezvăluiri din comisia de anchetă privind copiii dispăruți
 

Aceste considerente sunt împărtășite de sindicatele profesorilor din Marea Britanie, cum ar fi Asociația Națională a Directorilor (NAHT) și Uniunea Națională a Educației (NEU), care au solicitat “dovezi clare și științifice publicate”, potrivit cărora școlile sunt sigure să se redeschidă.

Ad placeholder
Adolescenții transmit COVID-19 la fel ca adulții, chiar dacă fac forme mai ușoare ale bolii. Ce înseamnă asta pentru redeschiderea școlilor?
Recomandări
Adolescenții transmit COVID-19 la fel ca adulții, chiar dacă fac forme mai ușoare ale bolii. Ce înseamnă asta pentru redeschiderea școlilor?
 

Într-o declarație comună, profesorii din școala din Marea Britanie au susținut că “nu ar trebui să existe nici o creștere a numărului de elevi până când un test național, un traseu și o schemă de urmărire a posibilelor cazuri nu vor fi complete”.

Verificarea temperaturii la intrarea în școli și bănci plasate la cel puțin 2 metri distanță

Alte țări și-au redeschis deja școlile, inclusiv Norvegia, Japonia, Danemarca, China și Taiwan. Cu toate acestea, copiii vor trebui să se adapteze la o nouă realitate. În aceste țări, membrii personalului iau temperaturile elevilor la ușă.

Cele mai multe școli au păstrat locurile de joacă închise și au plasat băncile elevilor la doi metri distanță una de alta. 

Ad placeholder
VIDEO | Imagini incredibile de la priveghiul lui Emi Pian. Zeci de oameni înghesuiți, fără mască de protecție. Poliția a dat amenzi de 14.000 de lei
Recomandări
VIDEO | Imagini incredibile de la priveghiul lui Emi Pian. Zeci de oameni înghesuiți, fără mască de protecție. Poliția a dat amenzi de 14.000 de lei
 

Germania a anunțat că va permite studenților să se întoarcă la școală în săptămânile următoare, dar cu dimensiunile clasei reduse la jumătate. Profesorii vor trebui să poarte măști, iar elevilor li se recomandă să se îmbrace în haine mai călduroase, deoarece geamurile și ușile vor fi ținute deschise, pentru a crește circulația aerului.

Măsurile de control și datele de deschidere a școlilor nu sunt însă uniforme pentru toate cele 16 state din Republica Federală Germană.

În luna mai, cursurile s-au redeschis în Franța, dar doar pentru copiii din creșe și învățământul primar. Clasele sunt formate din maximum 10 elevi pentru preșcolari și 15 elevi pentru cei din învățământul primar.

Prezența la cursuri nu este încă obligatorie, iar Ministerul Educației din Franța a recunoscut că unii părinți ar putea fi îngrijorați pentru sănătatea copiilor și a familiei.

Ad placeholder

Ministrul educației al Franței, Jean-Michel Blanquer, a estimat că între 80% și 85% din cele 50.500 de creșe și școli primare din Franța s-au deschis în luna mai. Cele mai multe licee din Franța s-au deschis de la 1 iunie.

Elevii români nu se vor întoarce fizic la școală în acest an școlar

Desigur, toate acestea costă bani și, cum multe școli funcționau deja pe un buget restrâns dinainte de pandemie, multe dintre aceste măsuri ar putea fi imposibile pentru anumite țări și regiuni. 

În România, președintele Klaus Iohannis a anunțat că elevii nu se vor mai întoarce la cursuri fizice în acest an școlar, care se va încheia pe 12 iunie.

“Veniturile fiscale vor scădea dramatic. Nu numai că nu vom avea bani pentru a reduce dimensiunile clasei, dar putem avea concedieri uriașe”, a spus Eskelsen Garcia într-o declarație.

“Copiii se vor confrunta cu luni de frică și incertitudine și vor trăi prin traume, dar probabil că asistenții și psihologii școlii vor fi disponibilizați”, a spus Eskelsen Garcia.

Ad placeholder

“Și avem nevoie de mai mulți custozi pentru dezinfectarea școlilor și au nevoie de instruire. Dacă nu avem ce ne trebuie de această dată, cineva ar putea chiar muri”, a spus ea.

LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.  

Citeşte şi:

Povestea Lenuței, păstoriţa cu 9 copii, din Rășinari: “Ca să-i pot creşte, m-am angajat un fel de slugă, să păzesc caprele oamenilor din sat”

The Guardian: Studiul care a dus la suspendarea testelor clinice cu hidroxiclorochină, bazat pe date suspecte ale unei firme obscure din SUA

FOTO | Mărturia unui român aflat în New York în timpul protestelor: „Era să fiu închis în bancă, în timp ce muncitorii acopereau fațadele magazinelor cu scânduri”

Elena Ceauşescu a vizitat Facultatea de Chimie, iar liftul NU mergea. Etajele Universităţii erau URIAȘE... ce-a urmat pare ireal, dar e cât se poate de adevărat
PARTENERI - GSP.RO
Elena Ceauşescu a vizitat Facultatea de Chimie, iar liftul NU mergea. Etajele Universităţii erau URIAȘE... ce-a urmat pare ireal, dar e cât se poate de adevărat
Cum arată și cu ce se ocupă Izabela Duduianu, fiica lui Emi Pian. Mulți se tem de ea
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cum arată și cu ce se ocupă Izabela Duduianu, fiica lui Emi Pian. Mulți se tem de ea
Horoscop 6 august 2020. Berbecii simt nevoia să își recapete, măcar parțial, echilibrul
HOROSCOP
Horoscop 6 august 2020. Berbecii simt nevoia să își recapete, măcar parțial, echilibrul
RECOMANDĂRI