Mergi direct la conținut »
Lovitură de teatru: pentru că magistrații pot cumula pensia cu salariul, venitul unui judecător al ÎCCJ "pensionat pe hârtie" poate ajunge la 40.000 de lei pe lună!
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Lovitură de teatru: pentru că magistrații pot cumula pensia cu salariul, venitul unui judecător al ÎCCJ „pensionat pe hârtie” poate ajunge la 40.000 de lei pe lună!

De Valentina Postelnicu, . Ultimul update Vineri, 28 septembrie 2018, 09:09

Legea gândită de Parlament nu doar că îi tentează pe magistrați cu pensii de 20.000 de lei, dar le permite și să se reangajeze pe aceleași salarii!

Ad placeholder
  • Însuși unul dintre parlamentarii care au lucrat la lege, Marton Arpad, de la UDMR, spune pentru Libertatea că „nu vor fi probleme în sistem pentru că e foarte probabil ca magistrații să se retragă, dar apoi să revină și să cumuleze pensia cu salariul”!
  • Judecătorul Cristi Dănileț consideră că „e o politică stupidă ca statul să ne plătească dublu”!
  • În schimb, Șerban Nicolae de la PSD amintește că „prevederea a intrat în lege la cererea magistraților” și acuză ipocrizia și faptul că „totul e o încercare de a întârzia reformarea justiției prin schimbarea legilor”.

Judecătorii și procurorii se pot pensiona, chiar dacă nu am împlinit 60 de ani, cu condiția să aibă 20 de ani de vechime.

Mai mulți magistrați au explicat, pentru Libertatea, de ce acest lucru va crea un val de pensionări în sistem.

Nu doar că pensia va fi mai mare decât salariul net actual, dar legea le și permite să se reangajeze, dacă sistemul de justiție va avea nevoie de ei. Cum e vorba de sute de judecători și procurori care se pot retrage imediat, și care nu pot fi înlocuiți, e extrem de probabil ca și Parchetele, și Tribunalele să-i solicite, caz în care vor încasa și pensia și salariul!

Libertatea a publicat ieri lista integrală a veniturilor celor 549 de angajați ai Înaltei Curți, de la președintă la șofer, arătând, prin calcule, cum pensia va fi mai mare decât salariul!

Azi apare o nouă evoluție a evenimentelor: posibilitatea ca magistrații să le câștige pe amândouă, pensie și salariu.

Cum s-a ajuns aici?

Lovitură de teatru: pentru că magistrații pot cumula pensia cu salariul, venitul unui judecător al ÎCCJ "pensionat pe hârtie" poate ajunge la 40.000 de lei pe lună!

Șerban Nicolae: „Nu va fi un val de pensionări!”. Marton Arpad: „Probabil se vor pensiona, dar vor cumula apoi pensia cu salariul!”

Legea 303, privind statutul magistraţilor, din pachetul Legilor justiţiei, a ajuns la punctul final, după atacurile repetate și inutile ale Opoziţiei şi ale preşedintelui Klaus Iohannis, la Curtea Constituţională.

Ad placeholder
Cum explică două judeţe că nu au nici un caz de COVID-19 în ultimele zile
Recomandări
Cum explică două judeţe că nu au nici un caz de COVID-19 în ultimele zile
 

Ultima sesizare a şefului statului a fost respinsă, astfel că acesta este nevoit să o promulge.

Reprezentant al majorității parlamentare, senatorul PSD Şerban Nicolae afirmă că este vorba despre o falsă problemă, şi că nu va exista o pensionare masivă în sistem.

Marton Arpad, de la UDMR, afirmă și el că riscul unor probleme în sistemul juridic nu există, chiar dacă el previzionează probabile pensionări. „Dar vor reveni atâta timp cât magistraţii îşi pot cumula pensia cu salariul”.

Marton Arpad, UDMR: „Probabil majoritatea ar rămâne în sistem, pentru că ar lua două salarii!”

Marton Arpad, de la UDMR, este unul dintre parlamentarii care a lucrat la legile justiţiei, în comisia specială din Parlament.

Ad placeholder
FOTO. Petrecerea despre care nu vrea să vorbească nimeni, după apariția cazurilor de COVID-19 la PRO TV: Andreea Esca și Delia, la mare, la un eveniment fără reguli sanitare
Recomandări
FOTO. Petrecerea despre care nu vrea să vorbească nimeni, după apariția cazurilor de COVID-19 la PRO TV: Andreea Esca și Delia, la mare, la un eveniment fără reguli sanitare
 

El spune că formaţiunea pe care o reprezintă a avut un amendament de eliminare din lege a acestei prevederi privind pensionarea magistraţilor.

Amendamentul a picat însă, așa că acum pensionarea anticipată e o realitate.

Însă parlamentarul UDMR consideră că soluția va veni firesc: reangajarea judecătorilor și magistraților care se vor pensiona.

„Chiar dacă magistratul se pensionează, poate să rămână la locul de muncă, cumulând pensia specială cu salariul, pentru activitatea de magistrat, ceea ce a rămas în vigoare. Ca atare, din punctul meu de vedere, probabil majoritatea ar rămâne în sistem pentru că ar lua două salarii”, explică Marton Arpad.

Deputatul UDMR a mai spus că legea se poate schimba printr-un amendament sau Guvernul poate da o Ordonanţă de urgenţă.

Danileţ: „Politica statului este stupidă, pur şi simplu!”

Judecătorul Cristi Danileţ a explicat și el pentru cititorii Libertatea că acest cumul dintre pensie şi salariu nu rezolvă problema din sistem, şi, mai mult, nu există bani pentru a acoperi plata dublă a magistraţilor care doresc să rămână în activitate.

Ad placeholder
 

„Ei se aşteaptă ca noi să ne pensionăm şi apoi să ne reîncadrăm? Păi, asta e tare, atunci mâine facem toţi asta. Dacă statul ne plăteşte dublu ca să rămânem… Eu ştiu că în ultimii doi ani au fost unul sau doi magistraţi care cumulează pensia cu salariul”, a spus judecătorul, precizând că în perioada crizei economice acest cumul a fost interzis, dar apoi s-a reluat acest drept, din 2013.

„Este stupid ca tu, stat, să te gândeşti că voi, magistraţilor, ca să vă ţin aici, voi aveţi salariu, cei care vă pensionaţi, de 13.000 sau 15.000 de lei, atunci rămâneţi aici şi vă dăm în plus pensie de 18.000 de lei. Transmiteţi-le că, domnule, le mulţumesc, dacă ne plătesc de două ori, au toate şansele să rămânem aici. Politica statului este stupidă, pur şi simplu. Tu nu te gândeşti să aduci oameni în sistem, că ne lipsesc 1.000 de magistraţi, şi să te gândeşti să îi plăteşte pe cei care sunt acum… Poporul ăsta, care este atât de sărac, va trebui să plătească dublu”, a mai explicat Danileţ.

Ad placeholder

USR: „E o nebunie totală și o lipsă de responsabilitate crasă această manieră haotică de legiferare”

USR atrage atenţia că „pericolul pensionării masive a magistraților este extrem de mare”. Deputatul USR Stelian Ion a declarat pentru Libertatea că „la presiunea organismelor europene, cu precădere după emiterea Raportului preliminar din partea Comisiei de la Veneția, PSD-ul vrea să lase impresia că e dispus să facă un pas mărunt în spate și să revină prin OUG asupra acestei măsuri”.

„E o nebunie totală și o lipsă de responsabilitate crasă această manieră haotică de legiferare”, spune parlamentarul USR.

Ad placeholder

„Foarte multi magistrați au deja cererile pe pensionare pregătite. Sunt oameni, au o singură viață, dacă li se deschide aceasta oportunitate ea este greu de refuzat. Cum poti să îți exerciți cu drag profesia în aceste condiții?? Alta ar fi fost situația dacă li s-ar fi creat toate condițiile, nu doar salariale, pentru a-și desfășura activitatea. Nu e cazul. Guvernul, politicienii aflați acum la putere au alte prioritati: modelarea legilor justiției și a legislație penale după interesul lor personal, amnistii, grațieri, revizuiri, bete în roate și anatema aruncată asupra magistraților. Ultima lor născocire e că amnistia e pentru magistrați de fapt, să nu mai lucreze sub presiunea dosarelor de care erau vizați. Halucinat! Măsura pensionarii despre care am vorbit este dublată de o mărire a stagiului la INM, ceea ce va agrava situația. Probabil că la un moment dat vor intra masiv in magistratură politisti, avocați, notari cu vechime în profesie, în detrimentul absolvirii INM-ului”, a mai spus reprezentantul USR.

Ad placeholder

Şerban Nicolae: „Îmi reproşezi că nu îţi fac rău, că îţi fac un bine şi vreau să câştigi mai mult şi mai bine la pensie?”

„Mie mi-e greu să cred că se va ajunge la un blocaj. Eu cunosc suficient de mulţi judecători şi procurori, ca să îmi dau seama că profilul lor de magistraţi nu îi pune în situaţia în care să şantajeze, să spună: Domnule, plec la pensie la 45 de ani, am o pensie de 15.000, 20.000 de lei, şi trec în avocatură. Din câte ştiu eu, propunerea pentru reducerea vârstei de pensionare a venit tocmai de la magistraţi, care au spus că volumul mare de muncă, răspunderea deosebită pe care o au în soluţionarea cauzelor şi anchetare ar da un plus de stres şi o agravare a stării de sănătate”, a spus Nicolae, despre avertizările venite din sistemul judiciar.

Ad placeholder

El precizează că dacă magistraţii consideră că trebuie mărită vârsta de pensionare, la 30 de ani vechime, plus limita de vârstă, sau trebuie redusă, aceste aspecte se pot discuta ulterior.

„Din punctul meu de vedere, aceasta a fost o falsă problemă. O dată pentru că parte uşor schizoidă, pentru că îmi reproşezi că nu îţi face un rău, şi îmi reproşezi că îţi vreau binele şi că vreau să câştigi mai mult şi mai bine la pensie”, conchide senatorul PSD, care consideră că acestea sunt doar motive pentru tergiversarea intrării în vigoare a legilor de reformă din justiţie.


Citește și:

22.000 de lei pe lună pensie de judecător! Libertatea a pus mâna pe statul de plată de la Înalta Curte de Casație și Justiție

Primăria Sectorului 5 are o explicație halucinantă pentru gazonul pus între șinele de tramvai: „Ajută la calmarea psihicului uman!”

Ad placeholder
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
PARTENERI - GSP.RO
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
Mihai Gâdea a primit o lovitură de proporții. Ce a făcut soția prezentatorului de la Antena 3
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Mihai Gâdea a primit o lovitură de proporții. Ce a făcut soția prezentatorului de la Antena 3
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională
HOROSCOP
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close