De Catalina Lohan,

Cardurile de credit au invadat piata, iar bancile au pornit in cautarea clientilor pentru aceste produse. In ultima perioada, multe banci ofera si gratis aceste carduri, numai sa le luam si sa le utilizam. Desi pare o optiune buna, cardul de credit are si multe dezavantaje, printre care se numara o dobanda destul de piperata.


Concret, daca bancile percep in general dobanzi de 10-15% la creditele de consum, pentru cardurile de credit dobanzile ajung chiar pana la 28%, cum e cazul cardului de la Raiffeisen. Avantajul este insa ca ai tot timpul la tine banii si daca ii rambursezi in perioada de gratie, care este de obicei intre 30 si 59 de zile, nu ti se percepe dobanda. De fapt, acesta este si principalul atu al cardului: faptul ca poti apela la credit numai cand ai nevoie de bani. Pe cand la un credit de consum trebuie sa platesti ratele chiar daca nu ai folosit banii. Pentru obtinerea unui card, documentatia este minimala: cerere de emitere, adeverinta de venit si eventual documente care sa certifice alte venituri regulate in afara de salariu. Nu scapati insa de documentele standard prevazute de reglementarile BNR pentru segmentul de credite de consum (acordul de consultare a Centralei de Risc Bancar, acordul de consultare a Biroului de Credit).

In general, reprezentantii bancilor va spun ca se acorda pe credit o suma ce variaza intre trei si sase venituri lunare, dar practic sumele vor fi mai mici. Cum se procedeaza de fapt? Pentru stabilirea limitei de credit banca aplica o grila de evaluare a riscului si o analiza de bonitate financiara. Adica se verifica daca sunteti bun platnic si daca aveti posibilitatea financiara sa returnati creditul.

Nu ignorati insa costurile pe care de obicei bancile uita sa vi le aminteasca:  taxa anuala de administrare a contului, comisionul de eliberare de numerar de la bancomat.


Ofertele bancilor si dobanzile percepute


Tipul cardului si banca Suma maxima Dobanda
CEC – Mastercard 50.000 lei 17,5%
BCR – Mastercard 17.000 lei 22%
Raiffeisen – Mastercard 20.000 lei 28%
BancPost – American Express 75.000 lei 24,9%
Banca Romaneasca – Mastercard 17.000 lei 22,95%
BRD – Visa 33.000 lei 23%


Cea mai mica dobanda e la CEC


CEC are, la ora actuala, cea mai mica dobanda de pe piata cardurilor. Perioada de gratie la plata dobanzii este de
59 de zile de la data tranzactiei. Pentru depasirea termenului lunar de rambursare stabilit de banca se plateste o taxa de  penalizare in valoare de 5 lei.


50 de zile fara dobanda la BCR


Perioada de gratie pentru cardul BCR Standard este de maximum 50 de zile pentru tranzactiile efectuate la orice comerciant. BCR are si un card de credit in euro. Pentru un venit intre 300 si 500 euro linia de credit este intre 2.500 si 15.000 euro, iar dobanda  – 10,5% pe an.


Cardul Bancpost costa 75 de lei


Emiterea cardului costa 75 de lei. Bancpost percepe o taxa de 48 de lei pentru administrarea anuala a contului de card. Pentru orice intarziere in rambursarea creditului utilizat se percepe o taxa de 35 de lei. Perioada de gratie este de pana la 55 de zile.


Card prin telefon la Banca Romaneasca


Banca Romaneasca percepe un comision anual de administrare de 35 de lei. Perioada de gratie poate fi de pana la 45 de zile, dar este valabila numai pentru platile la comercianti rambursate integral. Cardul de credit poate fi obtinut si prin telefon.


Raiffeisen nu are taxa de emitere


Raiffeisen nu percepe taxa de emitere a cardului, iar taxa de administrare din primul an este de 0 lei, pentru cei care aplica pana la 31 martie 2007 si efectueaza cel putin o plata la comercianti pana la 30 aprilie 2007. Perioada de gratie pentru plata dobanzii este de 56 de zile.


Descoperire de cont de la BRD


BRD acorda un card de credit ca descoperire autorizata de cont. Valoarea maxima poate fi de 10.000 de euro (echivalent in lei/dolari). Pentru creditele in euro sau dolari dobanda este de 13%.  Reprezentantii bancii sustin ca linia de creditare poate fi obtinuta in 15 minute.


 

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."
GSP.RO

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."

Horoscop 14 noiembrie 2019. Săgetătorii au nevoie de răbdare
HOROSCOP

Horoscop 14 noiembrie 2019. Săgetătorii au nevoie de răbdare