De Alexandru Boariu,

Un lucru este cert: laptele este un aliment ideal, pentru oameni, pentru animale, dar şi pentru… bacterii, fiind un produs biologic extrem de sensibil. În anumite condiții, el poate constitui mediu de incubaţie pentru salmoneloză, toxoplasmoză, febra Q, listerioză şi multe alte boli.

Laptele crud, neaparat fiert!

Laptele crud este cunoscut pentru anticorpii pe care îi conține și pentru efectele benefice asupra sănătății. Dar, atunci când nu sunt respectate condițiile de igienă, laptele crud poate deveni o sursă de îmbolnăvire. Așadar, dacă optezi pentru laptele crud, atunci, înainte de a-l consuma, trebuie să-l fierbi. Potrivit medlive.ro, fierberea trebuie făcută la cel mult 20 de minute după ce a fost recoltat, la o temperatură de 95 de grade. Inclusiv laptele crud cumpărat din magazin trebuie fiert. Dar, din păcate, prin fierbere se pierd vitamina C și acidul folic, iar celelalte vitamine sunt de asemenea diminuate, în diferite proporții.

Pasteurizarea afectează enzimele

Pasteurizarea este un proces termic cu o largă utilizare în industria hranei, în special, în cea a lactatelor. Scopul acestui proces este de a minimiza pericolul cauzat de microorganismele patogenice și de a prelungi perioada de valabilitate a produselor pe raftul magazinelor. Pasteurizarea laptelui presupune tratarea acestuia prin încălzirea la 72-75 grade Celsius, temperatură la care se menține 15-20 de secunde, după care este răcit. Potrivit medlife.ro, un cunoscut biolog canadian, H.Tobe, atrage atenția asupra faptului că, prin incălzire, prin procesul de fabricație și chimizare a alimentelor, enzimele, importante pentru organism, sunt total sau parțial distruse. Astfel, elemente precum calciul, fierul sau fosforul sunt primite doar în mică masură de organism.

Ce a scris un jurnalist sportiv despre Barna, după ce acesta s-a comparat cu Hagi
Recomandări

Ce a scris un jurnalist sportiv despre Barna, după ce acesta s-a comparat cu Hagi

Tehnologia UHT prelungește durata de valabilitate

Pe unele amblaje de lapte apare inscripția UHT. Este vorba o tehnologie modernă, și anume, de ultrapasteurizare, care prelungește viața laptelui cu luni de zile. Practic, prin această metodă, laptele este adus la temperatura de 135-140 de grade, pentru doar 2-4 secunde, și apoi, este răcit brusc. Specialiștii confirmă faptul că, prin pasteurizare, se elimina 99,99% din bacteriile inițiale, dar nu și sporii, care pot să germineze după desfacerea cutiei. În schimb, prin ultrapasteurizare, se distrug atât bacteriile, cât și sporii. Astfel, prin tratamentul termic de temperatură ultraînaltă se înlătură orice pericol.

Cartelul angajărilor din industria auto românească blochează muncitorii și la a treia spiță de firme subcontractoare!
Recomandări

Cartelul angajărilor din industria auto românească blochează muncitorii și la a treia spiță de firme subcontractoare!

Care e locul laptelui în frigider

O diferență cu iz practic între cele două tratamente termice constă în aceea că laptele UHT nu necesită refrigerare, de aceea se poate păstra la orice temperatură. Însă, după desfacerea cutiei, trebuie ținut la rece. În schimb, laptele pasteurizat trebuie păstrat în frigider, atât înainte, cât și după desfacerea cutiei. Laptele pasteurizat are termen de valabilitate de 5-15 zile, dacă a fost păstrat la temperatura optimă, în timp ce laptele UHT rezistă cel puțin 6 luni, fără refrigerare și conservanți, timp în care nu își modifică textura, culoarea, gustul sau valoarea nutrițională. Atenție! Nu depozita cutia de lapte pe uşa frigiderului, acolo unde temperaturile oscilează şi unde laptele se poate acri mai repede. Pune-l undeva în zona de mijloc a frigiderului, unde temperatura rămâne constantă, chiar dacă deschizi frecvent ușa.

 

La 6 ani de la divorțul de Consuelo, Adi Mutu rupe tăcerea! Ce a fost nevoit să facă la partaj. Video exclusiv
GSP.RO

La 6 ani de la divorțul de Consuelo, Adi Mutu rupe tăcerea! Ce a fost nevoit să facă la partaj. Video exclusiv

Horoscop 17 octombrie 2019. Există un secret pe care Balanțele îl pot afla astăzi
HOROSCOP

Horoscop 17 octombrie 2019. Există un secret pe care Balanțele îl pot afla astăzi