Mergi direct la conținut »
VIDEO / Carina Țurcan rămâne în arest. Primele imagini cu românca, după reținerea sa
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > VIDEO / Carina Țurcan rămâne în arest. Primele imagini cu românca, după reținerea sa

VIDEO / Carina Țurcan rămâne în arest. Primele imagini cu românca, după reținerea sa

Românca arestată la Moscova pentru spionaj, Carina Țurcan, rămâne în arest în Rusia după ce a fost respins apelul formulat de avocatul ei, a anunțat agenţia de presă RIA Novosti.

Carina Ţurcan rămâne încarcerată la închisoarea Lefortovo, termenul stabilit de tribunal fiind 13 august. Şedinţa de joi a avut loc cu uşile închise, dosarul ei fiind analizat în condiţii de strictă confidenţialitate.

Iniţial, se anunţase că recursul său împotriva încarcerării la Lefortovo va fi examinat în regim de videoconferinţă chiar din închisoare, dar ulterior s-a decis ca Ţurcan să fie adusă totuşi la tribunal.

Românca a fost însoţită la tribunal de bărbaţi în civil cu cagule pe cap.

Avocatul ei a subliniat că românca nu-şi recunoaşte vina şi că „nu înţelege ce anume a făcut” pentru a fi acuzată de spionaj. „Ea consideră dosarul penal deschis împotriva ei drept o tentativă de a fi înlăturată din funcţie din cauza principialităţii şi incoruptibilităţii sale”, a afirmat avocatul Dmitri Ţuprik.

În cursul zilei de joi, compania Inter RAO a demis-o pe Carina Ţurcan din consiliul de administraţie al companiei.

Săptămâna trecută, tribunalul Lefortovo din Moscova a dispus arestarea Carinei Ţurcan, detaliile cazului nefiind dezvăluite. Ţurcan, care deţine în acest moment cetăţenia rusă şi română, a fost reţinută la 14 iunie, despre arestarea sa aflându-se abia la 19 iunie. În ciua în care a fost arestată au fost efectuate percheziții în biroul și locuința acesteia. În prezent, femeia riscă până la 20 de ani de închisoare.

Corespondență din Milano. Reporterul Libertatea a ajuns în zona afectată de coronavirus în Italia
Recomandări

Corespondență din Milano. Reporterul Libertatea a ajuns în zona afectată de coronavirus în Italia

 

Potrivit mass-media ruse, care citează invariabil surse anonime şi scurgeri de informaţii, Carinei Ţurcan i se reproşează că ar fi spionat în favoarea României, întrucât ar fi discutat cu „oameni de afaceri români” presupuşi a avea legături cu serviciile secrete române. În condiţiile în care România este membră a NATO, concluzia „logică” a FSB a fost că informaţii furnizate de ea ar fi ajuns în posesia CIA.

Nu se ştie exact ce fel de informaţii ar fi furnizat Carina Ţurcan părţii române. Presa rusă, citând surse din FSB, a scris că ar fi vorba despre date privind o centrală nucleară pe care Rusia intenţionează să o construiască în Turcia, ori informaţii despre furnizări de electricitate în Crimeea şi Donbas.

Prima țară care pare să fi scăpat de coronavirus. Toţi cetăţenii s-au vindecat
Recomandări

Prima țară care pare să fi scăpat de coronavirus. Toţi cetăţenii s-au vindecat

 

Carina Țurcanu face parte din consiliul de directori ai grupului Inter RAO EES încă din 2012. Anterior, Carina Ţurcan a condus unul dintre cele mai cunoscute birouri de avocaţi din Republica Moldova și a activat în cadrul companiei Gas Natural Fenosa.

Grupul rusesc Inter RAO EES controlează mai multe companii de distribuție și generare a energiei electrice din Rusia și fostul spațiu sovietic, iar după capacitatea instalată a centralelor electrice dețiunute se numără printre primele 10 companii din lume.

Carina Ţurcan a fost arestată conform articolul 276 din Codul Penal al Federaţiei Ruse, care se referă la spionaj. Ea riscă 20 de ani de închisoare, scrie Agerpres.


Citește și: EXCLUSIV/Florin Buliga vrea, din spatele gratiilor, să reintre în afaceri cu medicamente. Criminalul de la Brașov a fost refuzat de vechii parteneri


Close
Închide
  Close