Cercetatorii trag un semnal de alarma: un studiu intreprins de oameni de stiinta britanici ar fi relevat existenta unei legaturi cauzale intre consumul de carne rosie si instalarea cancerului de colon.
Studiind celule prelevate de la mai multi voluntari (fiecare adeptul unei diete diferite), echipa de cercetatori britanici care a facut studiul a avut surpriza sa descopere ca nivelul de compusi care pot altera ADN-ul si pot duce la cancer este marit de consumul de carne rosie. “Este prima legatura clara intre carnea rosie si primul stadiu al cancerului”, a declarat profesorul Sheila Bingham, de la Consiliul de Cercetare Medicala din Cambridge.
În cadrul unor studii anterioare, Bingham si echipa ei au aratat ca exista o legatura importanta intre consumul de carne rosie procesata si riscul de cancer la colon. Riscul de cancer colorectal este de trei ori mai mare la persoane care consuma carne rosie de doua sau mai multe ori pe zi, in comparatie cu persoanele care mananca astfel de carne o data pe saptamana sau chiar mai rar.
În cea mai recenta lucrare a echipei de la Cambridge, publicata in jurnalul Cancer Research, cercetatorii arata ca au studiat celule provenind de la persoane care au urmat regimuri alimentare bazate pe carne rosie sau pe produse vegetariene, timp de 15 zile. “Am urmarit in ce mod afecteaza consumul de carne rosie ADN-ul acestor celule”, a declarat Bingham pentru Reuters. Echipa a descoperit ca ADN-ul poate suferi mutatii care sporesc riscul de cancer, din pricina anumitor substante continute de carnea rosie. “Daunele provocate ADN-ului pot fi atenuate in mod natural de organism, acest proces fiind favorizat de fibrele din alimentatie. Dar daca acest lucru nu se intampla, atunci poa-te aparea cancerul”, a mentionat Bingham.
Echipa a mai mentionat ca aceasta descoperire ar putea ajuta la dezvoltarea unui sistem de detectare a acestor schimbari ale ADN-ului foarte devreme in declansarea bolii.
Cancerul colorectal este una din cele mai frecvente forme de cancer din tarile dezvoltate, cu peste 940.000 de cazuri descoperite in fiecare an. Circa 492 de oameni mor anual din pricina acestei afectiuni, potrivit Agentiei pentru Cercetare a Cancerului din Lyon.