Cuprins:
Este cel mai important document al mașinii tale deoarece conține date tehnice despre aceasta și informații necesare la identificarea ei, precum și date despre proprietarul ei.
De aceea, se recomandă păstrarea CIV într-un loc sigur, de preferat acasă. Uneori, însă, din neatenție, fie rătăcești documentul, fie îl deteriorezi sau pur și simplu îți este furat. Ce trebuie să faci în această situație îți vom spune în cele ce urmează.
Ce faci dacă pierzi, deteriorezi sau îți este furată CIV?
În situația neplăcută în care, dintr-un motiv sau altul, ai rămas fără cartea de identitate a autoturismului tău, nu trebuie să te panichezi.
În primul rând, va trebui să anunți la Poliție dispariția documentului pentru a împiedica folosirea acestuia de către persoane necunoscute în scopuri neautorizate.
În același timp, va trebui să faci un drum la orice reprezentanță a Registrului Auto Român (RAR), indiferent de locul unde a fost emisă inițial cartea de identitate, pentru a solicita un duplicat al CIV (Cartea de Identitate a Vehiculului).
Trebuie să știi că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 109/2018, pentru a obține duplicatul CIV este necesar să te prezinți la RAR cu mașina în vederea identificării ei. Astfel, documentul va avea aceeași serie cu cea a cărții de identitate pierdută, deteriorată sau furată.
Pentru a obține duplicatul CIV ai nevoie de câteva acte, și anume:
- Cerere RAR, care se va completa olograf de către persoana solicitantă pe propria răspundere și va fi semnată în prezenţa unui reprezentant RAR;
- Actul de identitate al persoanei solicitante;
- Documente ce atestă calitatea de proprietar al mașinii dacă persoana solicitantă nu este cea care figurează ca deţinător (ex.: act de vânzare-cumpărare, factură, etc.);
- Act de reprezentare legală (împuternicire notarială) dacă deţinătorul este persoană fizică sau delegaţie dacă deţinătorul este persoană juridică.
Atenție! Nu este necesară o programare în prealabil pentru obținerea duplicatului CIV, iar preţul pentru eliberarea acestuia este 200 de lei.
Cât durează eliberarea duplicatului CIV?
Până nu demult, conform procedurii de eliberare a duplicatului cărții de identitate auto, deținătorul autoturismului trebuia să se prezinte la o reprezentanță RAR.
Aici, acesta primea două formulare. Cu unul trebuia să meargă la Monitorul Oficial pentru a anunța pierderea, deteriorarea sau furtul CIV, iar cu cel de-al doilea trebuia să se prezinte la autoritatea de înmatriculare unde primea avizul pentru eliberarea duplicatului cărții.
Abia după aceea, persoana solicitantă se prezenta la sediul RAR pentru a ridica duplicatul CIV. Toată această procedură putea dura și 48 de ore.
În prezent, procedura de eliberare a duplicatului CIV este mult mai simplă și ai toate șansele ca RAR să-ți elibereze documentul în aceeași zi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro