De Alexandru Boariu,

 În comuna Goicea, din județul Dolj, oamenii așteaptă să fie chemați la primărie și să primească dovada că autoritățile locale s-au ținut de cuvânt, iar proprietățile lor au fost înregistrate gratuit în evidențele de cadastru și carte funciară. Știu cu toții că lucrările, care au început în 2016, au fost finalizate și, în cel mai scurt timp, vor primi extrasele de carte funciară. ”Cadastrul general în Goicea, care este o comună mare, a fost finalizat într-un timp scurt – mai puțin de doi ani. Vă imaginați că nu este ușor să măsori peste 5.800 de hectare și să faci ordine în actele a 14.204 de imobile, câte au rezultat în Goicea”, explică Mihai Cilibiu, directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj.

Liber la vânzarea imobilelor cu carte funciară

În Vădastra, județul Olt, măsurătorile au început în martie 2016. Locuitorii de aici au înțeles repede că au numai de câștigat dacă permit autorităților să le măsoare proprietățile. Apoi și-au pregătit actele și au așteptat să fie chemați la primărie. Astăzi, după nici doi ani, în Vădastra nu mai există un metru de pământ fără acte. Toate cele 3.849 de imobile, care însumează puțin peste 2.147 de hectare, au cărți funciare.   ”Contează mult să știi să le explici oamenilor ce au de câștigat. Deși suntem în 2018 și, de mai bine de un deceniu, nu mai pot fi vândute proprietăți care nu sunt înscrise în evidențele de cadastru și carte funciară, oamenii din mediul rural încă ezită să-și facă ordine în acte. Nu este vorba numai despre lipsa banilor, ci și despre teama de a lăsa actele proprietăților, fie ele și doar în copie, pe mâna unor străini”, spune Gigel Chiriță, directorul OCPI Olt.

Gabriela Cristea a făcut anunțul public chiar de ziua soțului ei! 'Amant...'
Recomandări

Gabriela Cristea a făcut anunțul public chiar de ziua soțului ei! 'Amant...'

Drumul de la haos, la ordine

În Făurești, lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor în evidențele de cadastru și carte funciară au început în anul 2015. Drumul de la haos la ordine deplină în ceea ce privește actele de proprietate pentru comuna care măsoară 2.970 de hectare a durat mai puțin de trei ani. Luna aceasta, proprietarii celor 10.974 de imobile din comună au primit extrasele de carte funciară și pot dormi liniștiți. Știu exact ce au și unde le sunt amplasate proprietățile. Și mai știu ceva: că nimeni, niciodată, nu le va putea pune la îndoială dreptul de proprietate. ”Mă bucur că județul Vâlcea a spart gheața și se văd primele rezultate ale Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Făurești este prima dintre cele 89 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din județ în care au fost finalizate lucrările de cadastru general. Urmează Diculești, Fîrtățești și Valea Mare”, spune Gabriel Blidaru, directorul OCPI Vâlcea.

Gestul ei spune TOT despre adevărata lor relație! Ce a făcut Andreea Bălan când l-a văzut pe tatăl ei la nuntă
Recomandări

Gestul ei spune TOT despre adevărata lor relație! Ce a făcut Andreea Bălan când l-a văzut pe tatăl ei la nuntă

Cadastrul general, finalizat în prima comună din Ilfov

Mai aproape de Capitală, comuna Copăceni este cu un pas înaintea celorlalte comune și orașe din județul Ilfov. Astfel, locuitorii din Copăceni sunt primii ilfoveni care beneficiază de înscrierea gratuită a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Toate cele 4.364 de imobile din comună, care se întind pe 1.170 de hectare, au fost cadastrate pe banii statului, mai exact, din veniturile proprii ale ANCPI, fără ca proprietarii să scoată un leu din buzunar.  ”Ne-a ajutat mult faptul că oamenii au colaborat și au înțeles că situația din acte trebuie să corespundă cu ce am găsit în teren. La Copăceni am făcut o echipă bună cu toți cei care au fost implicați, de la proprietari la prestator și la tot ceea ce înseamnă autorități locale”, declară Ruxandra Ghiba, director OCPI Ilfov. În prezent, în județul Ilfov, se desfășoară lucrări de înregistrare gratuită a imobilelor, la nivelul întregii localități, în Clinceni și 1 Decembrie.

Anca Serea rupe tăcerea și le răspunde celor care spun că e sectantă: ''Sunt de religie...'
Recomandări

Anca Serea rupe tăcerea și le răspunde celor care spun că e sectantă: ''Sunt de religie...'

Principalele beneficii

Radu Codrut Stefanescu

Legat de derularea Programului Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023, Radu-Codruț Ștefănescu (foto), președinte -director general al Agenției Naționale de Cadastru și PubIicitate Imobiliară (ANCPI), declară: ”Le mulțumesc pentru implicare reprezentanților autorităților locale, care trebuie să știe că, dacă până acum cetățenii au pus presiune pe oficiile de cadastru, pentru a se vedea cu actele de proprietate în regulă, din 2018, vor avea așteptări, de la primărie, de la consiliul județean, pentru că știu că, o dată ce întreaga comună are cadastrul făcut, e drum liber spre accesarea de fonduri europene și investiții în infrastructură, ca să enumăr doar două dintre cele mai importante beneficii ale Programului”.

Citește și: Cum se va derula programul de cadastru gratuit în cele 660 de localități deja selectate. Interviu cu Radu-Codruț Ștefănescu

 

„Un copil neiubit! Plângea când bea și trăgea cocaină”. Amănuntele tulburătoare din spatele accidentului provocat de Mario Iorgulescu
GSP.RO

„Un copil neiubit! Plângea când bea și trăgea cocaină”. Amănuntele tulburătoare din spatele accidentului provocat de Mario Iorgulescu

Horoscop 17 septembrie 2019. Zi cu belele! Situație încurcată la serviciu pentru această zodie
HOROSCOP

Horoscop 17 septembrie 2019. Zi cu belele! Situație încurcată la serviciu pentru această zodie