UPDATE. Dispare cardul de sănătate? MAI vrea introducerea cărții electronice de identificare. Carmen Dan: „Noul document va oferi garanții suplimentare de securitate”

20 martie 2017 17:05

Un proiect legislativ pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne ar putea duce la dispariția cardului de sănătate. Concret, ministerul crea introducerea unui nou document de identificare, cel electronic, care ar putea înlocui cardul de sănătate. Potrivit proiectului, și minorii vor avea o carte electronică de identificare. 

UPDATE. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, luni, că scopul noului document de identitate este reprezentat de siguranța sporită și de imposibilitatea de a fi falsificat.

„Scopul pentru care am propus această inițiativă legislativă este ca acest nou document de identitate va oferi garanții suplimentare de securitate. Este o inițiativă care durează de mulți ani de zile”, a declarat Carmen Dan.

„Noi ne-am asumat simplificarea procedurilor de obținere a documentelor și am vrut să avem o dezbatere corectă. Din punctul nostru de vedere este un proiect dextrem de important și considerăm că prin această abordare ușurăm interacțiunea cu autoritățile”, a adăugat ministrul de Interne.

„Se va facilita accesul cetățenilor la serviciile electronice. Acest proiect legislativ este în conformitate cu măsurile pe care ni le-am asumat și care sunt prevăzute în programul de guvernare 2017-2020”, a mai sus Carmen Dan.

Ministrul a adăugat că va exista posibilitatea refuzului cărții electronice de identitate.

„Persoanele care din motive religioase sau de conștiință refuză în mod exprez obținerea unei cărți electronice de identitate pot opta în continuare pentru o carte de identitate simplă”, a spus Carmen Dan.

„Vrem ca eliberearea cărții de identitate simple sau a cărții electronice de identitate să poată fi făcută și înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, evident, la solicitarea unuia dintre părinți”, a adăugat ministrul de Interne.


 

Ministerul Afacerilor Interne vrea introducerea cărții electronice de identificare (CEI), un document care va permite autentificarea online pentru a beneficia de diverse servicii electronice. CEI ar urma să asigure și funcționalitatea cardului de sănătate, care, astfel, și-ar înceta valabilitatea. Reprezentanții MAI spun că scopul cărții electronice de identificare este „simplificarea interacţiunii cu autorităţile publice”.

„Titularul unui document electronic se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interacţiunii cu autorităţile publice, prin creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice. Textul propus prevede posibilitatea obţinerii unei cărţi de identitate simple de către persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză în mod expres obţinerea unei cărţi electronice de identitate”, transmite MAI.

Opţional, cartea de identitate simplă sau cartea electronică de identitate se poate elibera înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinţi.

Cartea de identitatea și cartea electronică de identitate se vor elibera cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele de 0-14 ani, cu o valabilitate de 4 ani, pentru persoanele de 14-18 ani, și cu o valabilitate de 10 ani, pentru cei cu vârsta peste 18 ani. Potrivit proiectului de lege, persoanele care nu doresc CEI pot opta pentru carte de identitate simplă.

În cartea de identitate electronică vor apărea:

a) datele din formatul tipărit (numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, semnătura olografă a titularului, imaginea facială, C.N.P.-ul, adresa de domiciliu), cu excepţia semnăturii olografe a titularului;

b) prenumele părinţilor titularului;

c) un certificat şi, după caz, certificate calificate, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 455/2001;

d) datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Cartea electronică de identitate conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnici speciale, date în format electronic, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.

Proiectul mai spune că CEI ar urma să fie produse de Imprimeria Naționala, care ulterior va stabili și costul.

Propunerile cu privire la acest proiect de act normativ pot fi trimise pe adresa de e-mail transparenta@mai.gov.ro, în termen de 10 zile.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro