De Ciprian Iana,

Noua carte de identitate va avea mărimea unui card bancar și va ține loc și de card de sănătate – adică va avea o cheie criptografică cu ajutorul căreia ne vom putea loga în sistemul de sănătate.

În premieră, din 2021 cartea de identitate va fi cu cip și cu amprentă, alături de imaginea facială a titularului.

După ce va fi pregătită platforma pentru ca noile cărți de identitate să poată fi eliberate, va fi obligatoriu ca toată lumea să aibă carte de identitate de la 12 ani.

Despre acest subiect a vorbit, în cadrul emisiunii ”Adriana Nedelea LA FIX”, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, Cătălin Giulescu.

”Noul format este deja stabilit de regulament, stabilit de standardele internaționale. Va cuprinde un cip și va fi obligatoriu să fie inserate fotografia titularului și imaginea a două amprente”, a spus Cătălin Giulescu.

Actualele cărți de identitate vor fi valabile până la expirare și vor putea fi folosite încă 10 ani după introducerea noului document de identitate, respectiv până în 2031.

”Cartea de identitate va fi preschimbată la serviciile publice comunitare. Regulamentul prevede o temporizare, adică un termen de tranziție de zece ani, actualele cărți de identitate, cele deja emise, vor rămâne valabile și vor putea fi utilizate pentru exercitarea dreptului la liberă circulație până la expirarea lor”, a precizat Cătălin Giulescu.

Luiza şi Alexandra puteau fi salvate, dacă anchetatorii verificau o cameră video! Ce s-a văzut pe imagini
Recomandări

Luiza şi Alexandra puteau fi salvate, dacă anchetatorii verificau o cameră video! Ce s-a văzut pe imagini

Acesta a adăugat: ”După 3 august 2021, toate cărțile emise vor fi electronice de identitate sau, la solicitarea persoanei, carte simplă, fără cip, dar cu care nu se va putea călători în străinătate și nici nu se va putea interacționa la distanță cu autoritățile publice”.

Potrivit actului normativ, vârsta de la care documentul devine obligatoriu este de 12 de ani, dar se poate emite încă de la nașterea unui copil, la cererea părinților.

”La emiterea noilor documente trebuie avute în vedere noile tehnologii, pentru că cele din România sunt acum la nivelul anilor ’90 Elementele de securizare sunt gândite a fi la nivel de ultimă oră. Astfel de cărți de identitate sunt emise în 17 state din Uniunea Europeană., iar din august 2021, toate statele vor fi obligate să emită astfel de cărți ”, a mai spus directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor.

Despre siguranța viitoarelor cărți de identitate, Cătălin Giulescu a precizat: ”Cipul electronic este unul pasiv. El nu poate fi activat decât dacă este
introdus într-un cititor, deci va fi folosit numai cu încuviințarea titularului”.

Termenul de 3 august 2021 pentru implementarea noilor cerințe UE este rezonabil, a mai spus Cătălin Giulescu.

”Avem nevoie de 18 luni pentru implementarea unui astfel de sistem”, a precizat Giulescu.

Citeşte şi:

România și-ar putea schimba imnul național. ”Mai are sens în acest moment un apel la a ne deștepta?”

Csaba Asztalos l-a chemat la audieri la CNCD pe primarul Dorin Florea: ”O să vedem dacă suntem în prezența unui discurs de ură”

Șeful IGSU, Dan Iamandi, despre faptul că are soția angajată la ISU Iași: ”N-aș privi-o ca o vulnerabilitate”

Serena Williamns, devastată după eliminarea de la AO: „O atitudine neprofesionistă!”
GSP.RO

Serena Williamns, devastată după eliminarea de la AO: „O atitudine neprofesionistă!”

Horoscop 25 ianuarie 2020. Vărsătorii au parte de o zi specială
HOROSCOP

Horoscop 25 ianuarie 2020. Vărsătorii au parte de o zi specială