Casa de pe bancnota de 10 lei ar putea fi reprezentata si pe una din monedele euro emise de Romania in anul 2014. Este o constructie olteneasca unicat, aflata astazi in proprietatea Muzeului Astra din Sibiu. A apartinut neamului Vladestilor, cei care au intemeiat satul Vladesti, din Valcea, in Evul Mediu. ‘Eu am copilarit in aceasta casa’, ne-a spus Ovidiu Mihai Stanga, unul din descendentii acestei familii.
In 2014 Romania va trece la moneda euro. Adica nu vom mai avea lei. Daca bancnotele europene au o grafica identica pentru toate statele, monedele au o fata comuna si una cu grafica specifica fiecarui stat in parte. Variantele pentru Romania sunt in faza de discutie. Una din propuneri se refera la casa valceana care se gaseste acum pe bancnota noastra de 10 lei.
Constructia a fost realizata in epoca medievala, in comuna Vladesti din judetul Valcea. ‘Este o constructie boie-
reasca de tip foisor, singura de acest tip din tara. Monumentele care caracterizeaza arhitectura veche romaneasca le numeri pe degete. Cea din Vladesti e un tip anume, e un unicat. Nu se poate confunda’, e de parere arhitectul Andrei Panoiu, specialist in arhitectura veche din Romania, omul care a studiat in detaliu acest imobil.
Din toamna anului 2006 casa din Vladesti a fost achizitionata de Muzeul Astra din Sibiu si a fost mutata in spatiul expozitional al acestui muzeu. Exista insa o persoana care a locuit in acea casa. Se numeste Ovidiu Mihai Stanga, are 45 de ani si isi aminteste cu nostalgie despre aceasta cladire pictata pe bani: ‘Am copilarit in aceasta casa. Uitati aceasta fotografie, cel de pe tricicleta sunt eu, cand aveam vreo cinci ani, in dreapta este mama, in spate bunica.’
Ovidiu Stanga, fost solist al formatiei ‘Jad’, acum reporter la Radio Romania, e un descendent al familiei Vladestilor, intemeietorii localitatii si proprietarii cladirii de pe bancnota de 10 lei.
‘Casa a fost renovata in 1833, deci e clar ca e mult mai veche. Dupa pozitionare si documentatia existenta se pare ca e chiar casa primilor Vladesti, adica veche de 500 de ani. La inceputul perioadei comuniste Securitatea a confiscat do-cumentele. In 1977 casa apare in cartea „Din arhitectura lemnului” semnata de arhitectul Andrei Avram. Asa a devenit celebra. Dupa 1990 casa apare pictata pe bancnota de 100.000 de lei si, ulterior, pe cea de 10 lei noi. Sunt reproduse chiar si pietrele din fata, chiar si gardul din stanga, asa cum era in realitate’, spune nostalgic Ovidiu Stanga.
„In 1974 in casa s-a mutat seful de post”
Mama lui Ovidiu s-a nascut in acest imobil. Dupa ce s-a casatorit s-a mutat. Ovidiu a crescut insa mai mult la bunici, in casa batraneasca, parintii fiind plecati prin tara, deoarece lucrau in comertul de stat. Dupa ce a inceput scoala, Ovidiu si-a rarit vizitele la bunici. ‘Bunicul a murit in 1950. In 1974 a decedat si bunica. In casa s-a mutat seful de post. Dupa 1990 locuinta a fost parasita si a ramas in paragina. Abia anul trecut a fost ceruta de Muzeul Astra din Sibiu. Au oferit pe ea 10.000 de lei noi si au achizitionat-o. M-am interesat de ce a vrut-o muzeul si am aflat ca este propusa sa reprezinte Romania pe viitoarele monede euro emise de tara noastra. Ma simt straniu, casa mea va fi si pe moneda euro!’. Se pare ca destinul acestei cule oltenesti nu se va opri aici. Imaginea casei concureaza la reprezentarile care vor aparea pe monedele euro emise de Romania in anul 2014.
Numai monedele au simboluri nationale
Incepand cu 1 ianuarie 1999 UE a trecut la moneda euro. Tarile care au aderat ulterior la Uniune vor trece la moneda unica in anii urmatori.
Bancnotele euro (5, 10, 20, 50, 100, 200 si 500 de euro) au reprezentari grafice comune. Monedele (1, 2, 5, 10, 20, 50 de eurocenti si cele de 1 si 2 euro) au o fata comuna si una cu propriile simboluri nationale. Pe monedele emise de Finlanda, de pilda, exista un leu heraldic (pe centi), doua lebede (pe 1 euro) si un mur pitic (pe 2 euro). Fiecare tara si-a impus emblema nationala pe monede asa cum a dorit.
‘Cu doi ani inainte ca tara noastra sa adopte moneda euro o comisie speciala va stabili care vor fi reprezentarile nationale de pe aceste monede. Deocamdata nu sunt decat discutii. Este luata in calcul si varianta casei oltenesti ce se afla tiparita pe actuala bancnota de 10 lei’, ne-a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.
Toate monedele euro (de la un eurocent la 2 euro) au cate o fata identica in toate tarile membre UE
Italia: Aceasta moneda prezinta faimosul ‘om vitruvian’ al lui Leonardo da Vinci
Austria: Compozitorul austriac W.A. Mozart e prezentat pe aceasta moneda
Spania: Monedele de 1 euro prezinta portretul regelui Juan Carlos I de Borb?n y Borb?n.