Cuprins:
UPDATE marți, 1 octombrie, ora 10.50: Înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice au continuat cu Regiunea Nord-Est, mai precis cu judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. Înscrierile au început la ora 10.00 şi s-au terminat în câteva minute.
„Bugetul de 319.380.000 lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral prin înscrierea unui număr de 10.646 de persoane fizice”, a transmis AFM.
Interesul este atât de mare, încât fiecare minut contează. În prima zi, pe 27 septembrie, locuitorii din Regiunea Nord-Vest au epuizat bugetul în numai două minute de la deschiderea înscrierilor.
Programul continuă miercuri, 2 octombrie, cu Regiunea Sud-Est, mai precis cu judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea.
Românii care vor să devină prosumatori vor primi de la stat o finanțare de 30.000 de lei, în creștere față de 20.000 de lei, cât era până acum, bani pentru montarea atât a panourilor fotovoltaice, cât și a bateriilor de stocare a energiei electrice.
Fondurile pentru regiunea nord-vest s-au epuizat în două minute
Programul Casa Verde Fotovoltaice a început pe 27 septembrie cu Regiunea Nord-Vest, iar locuitorii din județele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureș au epuizat bugetul de 274.290.000 de lei alocat în numai două minute.
Când încep înscrierile pentru Casa Verde Fotovoltaice 2024
Calendarul înscrierilor pentru fiecare regiune a țării:
- 27 septembrie: Regiunea Nord-Vest (județele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş)
- 30 septembrie: Regiunea Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu)
- 1 octombrie: Regiunea Nord-Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui);
- 2 octombrie: Regiunea Sud-Est (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea);
- 3 octombrie: Regiunea Sud (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea);
- 4 octombrie: Regiunea București-Ilfov;
- 7 octombrie: Regiunea Sud-Vest Oltenia (județele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea);
- 8 octombrie: Regiunea Vest (județele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş).
Anul acesta, fiecărei regiuni i-a fost alocată câte o zi pentru înscrieri, și nu trei zile, cum a fost anul trecut. Aceasta deoarece fondurile oricum s-au epuizat în primele minute, iar autoritățile au decis că nu mai este cazul să prelungească inutil perioada de înscrieri.
Acte necesare pentru Casa Verde Fotovoltaice 2024
Înscrierea solicitantului se face prin completarea unor câmpuri predefinite şi încărcarea
documentelor necesare. Documentele trebuie să fie valabile la momentul înscrierii în aplicaţie.
Documentele pe care le încarcă solicitantul persoană fizică în aplicaţie sunt:
a) actul de identitate al solicitantului, valabil la data înscrierii în aplicaţie;
b) certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat de la ANAF;
c) certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului
local;
d) extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie;
e) copia cărții funciare colective, dacă este cazul.
Solicitantul se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni de înscriere, pentru un singur
imobil.
Pentru solicitantul persoană fizică este eligibil proiectul care se implementează la adresa
menţionată ca domiciliu în cartea de identitate.
Cine este eligibil pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice
Ca persoană fizică, trebuie să ai domiciliul în România și să nu ai obligații restante la bugetul de stat sau la bugetul local. Dacă îndeplinești aceste criterii, ești eligibil pentru a intra în procedura de selecție a programului.
Finanțarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 30.000 de lei.
Un alt criteriu foarte important este legat de proprietate. Trebuie să fii proprietarul imobilului pe care se vor instala panourile fotovoltaice.
Dacă sistemul de panouri fotovoltaice se amplasează pe teren, trebuie să fii proprietar sau să deții un drept de folosință asupra imobilului-teren.
Excepție fac imobilele cu proprietăți comune și proprietăți individuale, sub formă de bloc/condominium, cu mai mult de două apartamente, care nu sunt eligibile.
Ca beneficiar al programului te obligi să permiți accesul persoanelor autorizate pentru colectarea datelor înregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice și pentru verificarea sistemului de panouri fotovoltaice finanțat.
Ce buget a alocat Ministerul Mediului
Pentru acest an, Ministerul Mediului a alocat un buget de două miliarde de lei, iar suma maximă pe care fiecare proiect aprobat o poate primi a fost majorată la 30.000 de lei. Această măsură are ca scop stimularea utilizării energiei regenerabile și reducerea emisiilor de carbon.
***
Știrea inițială, vineri, 20 septembrie: Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat vineri, 20 septembrie, că pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice” s-au terminat, iar din 27 septembrie românii vor putea să se înscrie pentru a beneficia de finanțare pentru instalarea panourilor solare.
„Astăzi am finalizat pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”. În acest an, alocăm o sumă record de două miliarde de lei și majorăm finanțarea de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru fiecare proiect aprobat”, a scris Mircea Fechet pe Facebook.
El a precizat că înscrierile se vor desfășura pe parcursul unei singure zile pentru fiecare regiune. Această modificare a fost introdusă pentru a evita situația de anul trecut, când fondurile disponibile s-au epuizat foarte rapid, în câteva minute.
„Estimăm undeva în jur de 67.000 de noi beneficiari, ceea ce înseamnă că vom ajunge la un număr total de aproximativ 200.000 de familii care au avut acces la programul «Casa Verde Fotovoltaice»”, a punctat Fechet.
Românii care vor să-și monteze panouri fotovoltaice cu bani de la stat se vor putea înscrie pe site-ul AFM începând cu data de 27 septembrie.
Programul Casa Verde Fotovoltaice este o inițiativă a statului român care încurajează cetățenii să devină prosumatori, adică să producă energie electrică pentru consumul propriu prin instalarea de panouri fotovoltaice. Prin acest program, românii pot obține finanțare de la stat pentru a-și instala aceste sisteme de energie solară.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro