Mergi direct la conținut »
Cât câștigă un mecanic în România versus Europa

Salariul unui mecanic auto pornește în România de la 1.800 - 2.000 de lei net, adică bani în mână, iar media se situează între 2.245 de lei și 2.500 de lei, potrivit datelor Paylab.ro și eJobs, consultante de Libertatea.

De Daniel Ionașcu,

Mecanii auto din service-urile oficiale ale dealerilor sau cei care lucrează mai mult în weekend pot ajunge să câștige chiar și 4.600 de lei, echivalentul a 1.000 de euro, potrivit unei analize efectuate pe baza datelor oferite de eJobs, cel mai mare portal de recrutare de forță de muncă din țara noastră.

Nu sunt majorate salariile, dar primesc alte beneficii

Angajatorii nu au anunțat creșteri de salarii pentru acest domeniu în 2019.

„Cu toate acestea, mulți angajatori mizează, pentru această poziție, pe beneficii extrasalariale precum bonuri de masă, asigurarea mesei de prânz, decontarea transportului, program flexibil (lucru în ture), bonusuri în funcție de targetul atins”, arată reprezentanții eJobs.

Nu există o diferențiere în funcție de tipul de mașină pe care lucrează, însă există o diferențiere salarială care poate ajunge la câteva sute de lei pe lună, net, în funcție de angajator. Este vorba despre mecanicii auto angajați la dealeri autorizați, care sunt mai bine plătiți decât cei care lucrează în service-uri independente, de cartier.

„În anumite luni, poate câștiga chiar și 1.000 de euro pe lună, în funcție de targetul atins și de numărul de ore lucrate în zilele de weekend. Media însă este undeva în jurul sumei de 2.500 de lei net”, arată reprezentanții eJobs.

Cât câștigă un mecanic în țări din vestul Europei

Câștigul unui mecanic din România este mai puțin de jumătate din cât încasează lunar un lucrător pe o poziție similară în state din vestul Europei.

Astfel, în Franța, un mecanic pleacă lunar acasă cu 1.500 de euro net, iar în Marea Britanie, cu echivalentul a 1.800 de euro.

În Germania, salariul unui mecanic auto variază între 1.500 și 2.200 de euro net, în vreme ce în Italia suma este mult mai mică, respectiv între 1.200 și 1.500 de euro.

Close
Închide
  Close