Iata cateva retete pentru „punerea la borcan” a gogosarilor si gogonelelor, precum si o excelenta reteta de zacusca. Mai mult, reporterii nostri au cutreierat pietele bucurestene pentru a va oferi preturile produselor care nu pot lipsi dintr-o gospodarie „in prag de iarna”. Intrucat piata Obor din Capitala este considerata printre cele mai bine aprovizionate si ieftine, va prezentam cu cat se vand legumele si fructele de sezon in acest complex agroalimentar. In orice caz, gospodinele nu sunt sfatuite sa plece la cumparaturi fara cateva sute de mii de lei in buzunare. Si aceasta pentru ca numai cele trei retete oferite de noi va costa 360.000 lei.
Preturile legumelor si fructelor de sezon
cartofi – 3.000 – 4.000 lei/kg
morcovi – 6.000 lei/kg
ceapa – 3.000 – 5.000 lei/kg
varza – 2.500 – 3.000 lei/kg
varza rosie – 6.000 – 10.000 lei/kg
castraveti – 8.000 – 10.000 lei/kg
gogosari – 10.000 – 12.000 lei/kg
gogonele – 8.000 – 10.000 lei/kg
vinete – 8.000 lei/kg
rosii – 10.000 – 12.000 lei/kg
conopida – 15.000 lei/buc
ardei capia – 10.000 – 12.000 lei/kg
telina frunze – 2.000 lei/leg
hrean – 3.000 lei/buc
usturoi – 10.000 – 15.000 lei/kg
mere – 6.000 – 15.000 lei/kg
pere – 10.000 – 12.000 lei/kg
gutui – 16.000 lei/kg
Gogosari umpluti cu conopida
Ingrediente: 5 kg gogosari, o conopida mare, un l otet, 4 l apa, 5 linguri sare, piper, mustar, hrean, telina, 600 g zahar.
Preparare: Otetul, apa, zaharul si sarea se pun la fiert. Se curata gogosarii de cotoare si seminte. Cand apa si otetul dau in fiert, se introduc gogosarii pentru putin timp, numai pentru a-si schimba putin culoarea. Se scot, se umplu cu buchetelele de conopida, se pun in borcane, se toarna lichidul putin caldut peste ei. Se leaga sau se capseaza si se pastreaza in camara.
Pret aproximativ: 110.000 lei
Zacusca rapida
Ingrediente: 7 kg vinete, 3 kg ardei rosu (gras, capia, gogosari), 3 kg ceapa, 3 kg rosii, un l ulei, sare, dafin, piper boabe. Dupa preferinta se pot pune si 3-4 linguri de pasta de tomate.
Preparare: Vinetele se curata de coaja si impreuna cu ardeiul se dau prin masina de tocat. Rosiile se storc de zeama si seminte si se dau prin masina de tocat. Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei. Se adauga vinetele si ardeiul tocate si se calesc 10-15 minute, dupa care se pun rosiile, pasta de tomate, piperul, dafinul, sarea si se fierbe la foc mic pana ce iese uleiul deasupra. Zacusca fierbinte se pune in borcane, se capseaza bine si se baga la cuptor 30 minute.
Pret aproximativ: 180.000 lei
Gogonele murate
Ingrediente: 5 kg gogonele, sare, zahar, otet, o legatura frunze de telina
Preparare: Intr-un borcan mare (5-10 l) se pun gogonelele spalate si printre ele se presara usturoi pisat (dupa gustul fiecaruia) pana se umple borcanul. Se masoara cata apa intra in borcan, se rastoarna apa si, pentru fiecare litru de apa se adauga o lingura de sare, o lingura de zahar, doua linguri otet. Solutia se fierbe pana se topesc toate ingredientele, dupa care se toarna peste gogonele. Se pune o legatura de frunze de telina deasupra si se leaga bine.
Pret aproximativ: 70.000 lei