Astfel, patronii nu pot dispune la infinit de un angajat fara a-i intocmi carte de munca. De asemenea, e bine sa stiti ca perioada de proba constituie vechime in munca.
Conform noului Cod al Muncii, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
– In cazul persoanelor cu handicap, verificarea aptitudinilor profesionale se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
– In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile lucratoare.
– Absolventii institutiilor de invatamant se incadreaza, la debutul lor in profesie, pe baza unei perioade de proba cuprinse intre 3 si 6 luni.
Pe durata perioadei de proba salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba. Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta este propus la acelasi angajator, intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele sau periculoase.
Noul Cod al Muncii precizeaza si ca angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioade de proba pentru acelasi post este interzisa.