MENIU CAUTĂ
12 Apr. 2008 19:23

Cat s-a schimbat ‘mama FNI’!

Distribuie

Peste cateva zile va implini 64 de ani, iar viata ei ar putea fi oricand subiectul unui roman de succes. A fost o vreme in lumina reflectoarelor, pe cand Fondul National de Investitii (FNI) era o afacere la nivel national, care a infierbantat mintile a sute de mii de romani. S-a transformat apoi, odata cu prabusirea FNI, in cel mai hulit si mai cautat om din Romania, pentru ca apoi sa se predea si incet, incet sa devina in ochii multor pagubiti victima unui mecanism diavolesc. Acum, dupa ce a platit cu cinci ani din viata, Ioana Maria Vlas a iesit din nou la rampa. Este iar in lumina reflectoarelor.


O poveste de viata tumultuoasa. Aceasta e, pe scurt, ce a mai ramas din cartea de vizita a Ioanei Maria Vlas. Ardeleanca, devenita intre timp ‘mama FNI’, este fiica Aglaei Olteanu, la randul ei fata fostului prefect al judetului Somes, avocatul Ioan Olteanu. S-a nascut la 16 aprilie 1944, in Alba Iulia si a fost casatorita pana in 1973 cu Radu Sergiu Giurgiuca. De acesta a divortat in urma cu 35 de ani, refacandu-si viata, pentru o vreme, alaturi de procurorul militar Virgil Vlas, persoana sus-pusa in Clujul vremurilor ceausiste.

Ioana Maria Vlas are un CV impresionant. A absolvit Liceul ‘Andrei Muresanu’ din Dej, apoi Facultatea de Filologie a Universitatii din Cluj. Ca profesoara de limba franceza si limba romana, Vlas a predat in mai multe scoli din Cluj. Prietenii apropiati ai Mariei Vlas au declarat ca, imediat dupa absolvire, ‘mama FNI’ a sustinut un concurs la TVR Bucuresti pentru un post de crainica, dar a picat pentru ca nu avea buletin de Capitala. Intre anii 1990-1993, ea a predat la unul din renumitele licee din Cluj, ‘Gheorghe Sincai’, insa  a renuntat la catedra din motive de sanatate. Avand inclinatie catre limbile straine, Vlas a ajuns astazi sa vorbeasca fluent sase limbi straine si doua dialecte.

Dupa Revolutie, ‘mama FNI’ a studiat singura chiar si economia. Spiritul ei intreprinzator a dat primele roade in Cluj, unde a deschis un magazin de antichitati, inchis ulterior in favoarea unei firme de consultanta, prin intermediul careia a ajuns in relatii cu Gelsor, firma afaceristului Sorin Ovidiu Vantu. O alta incercare a Mariei Vlas a fost infiintarea Fondului Mutual Cuantum, iar la SOV Invest a cumparat actiuni numeroase, care au facut-o presedinte al FNI.

Presa scria dupa fuga din tara a lui Vlas, in 2000, ca aceasta ‘a fost indragostita si l-a iubit in tacere’ pe Vantu. Din acest motiv ar fi luat asupra ei intreaga vina pentru prabusirea Fondului National de Investitii. Vlas a fugit din tara in Israel la 22 mai 2000.


Doi ani mai tarziu, romanii aveau primele informatii despre Vlas de la unul dintre cei mai cunoscuti avocati din lume, Yoram Sheftel. Atunci, el a venit in Romania cu o caseta in care Vlas era filmata intr-o bucatarie. Se ingrasase vizibil si avea parul alb, mai lung decat de obicei si dezordonat. In acea inregistrare, ea sustinea ca Vantu este vinovat de prabusirea FNI.

Dupa doi ani si 10 luni, adica pe 27 martie 2003, o veste se raspandea rapid: Vlas s-a intors de bunavoie acasa. Ea a sosit in tara la bordul cursei aeriene regulate care leaga Tel Aviv de Bucuresti. La aterizare, Vlas – care in exil din cauza sedentarismului si a stresului ‘pusese’ peste 30 de kilograme – a fost supusa unor proceduri de verificare a identitatii. Lumea se indoia ca femeia bruneta, cu ochelari fumurii este cu adevarat Vlas.


130.000 de oameni au pierdut bani la FNI


Lansat sub sloganul ‘Dormi linistit, FNI vegheaza pentru tine!’, FNI s-a dovedit a fi una dintre cele mai mari fraude. Pe 25 mai 2000, s-a anuntat oficial prabusirea Fondului, iar Parchetul General a demarat o ancheta. Trimis la tribunal, dosarul a fost judecat pana in octombrie 2005, cand 13 persoane au fost condamnate la 98 de ani de inchisoare. Vlas, singura care a stat dupa gratii mult timp, a primit 13 ani de detentie. Tribunalul a decis si ca 130.000 de deponenti sa primeasca despagubiri,  prin AVAS, de 42 milioane de euro. Acestia, care termen de termen au umplut pana la refuz salile instantelor de judecata, nu au primit pana astazi nici un leu. Procesul nu are nici o sentinta definitiva, Curtea de Apel dispunand rejudecarea, lucru ce se face acum.


A plans cand a iesit din arest

Pentru Ioana Maria Vlas ziua de luni, 7 aprilie 2008, a fost una dificila. Atunci a primit vestea ca va fi libera si tot in acea zi a iesit pe poarta arestului. Toate acestea spre uimirea ei, caci, in ciuda faptului ca a cerut in mai multe randuri sa fie eliberata, Vlas a fost de-a dreptul socata cand a si primit incuviintarea instantei. ‘A plans cand a iesit din arest. S-a obisnuit cu noi, dar cred ca era si foarte emotionata. Nu se astepta’, ne-au spus surse din cadrul Directiei Cercetari Penale, loc in care Vlas si-a petrecut, in aceeasi celula, ultimii cinci ani din viata.

Comentarii