MENIU CAUTĂ
28 Iun. 2012 15:27

Cătălin trebuie operat în Germania

Distribuie

Când atinge corzile chitarei cântând “Stairway to heaven”, piesa faimoasei trupe Led Zeppelin, preferata lui, Cătălin Tudor visează cu ochii deschişi. Până în luna aprilie a acestui an visa că ar putea fi Slash, renumitul chitarist şi fost component al formaţiei Guns N’Roses. Visa că va ajunge inginer de sunet, având totodată şi propriul grup cu care să cânte rock. Ori că va deveni un maestru în arte marţiale, disciplină pe care o practică de 11 ani, deschizându- şi propria sală de antrenamente. Din aprilie însă, Cătălin visează să trăiască. Visează că boala cumplită care i-a cuprins umărul stâng - da, cel care-l ajută să mângâie griful chitarei - va deveni doar o amintire, într-o zi. Şi mai visează că totul va trece fără a-şi pierde mâna. Dar pentru asta e nevoit să caute intervenţia chirurgicală în altă ţară, mai precis, în Germania.
Diagnosticul pus de doctorii români a fost crunt: osteosarcom osteoblastic humerus stâng, la care se adaugă şi prezenţa unor posibile metastaze pulmonare. Adică un cancer al umărului stâng. Care tinde să se extindă şi-n alte zone. Din luna mai băiatul a început chimioterapia la Institutul Oncologic din Bucureşti. După care ar trebui să existe o operaţie salvatoare.

În România i s-ar amputa mâna

Problema esenţială este aceea că în România tehnica medicală existentă nu permite o operaţie care să ofere garanţia îndepărtării totale a ţesuturilor canceroase, dar cu conservarea membrului afectat', afirmă tatăl adolescentului, Mihai. Altfel spus, o operaţie la noi ar însemna aproape sigur şi amputarea mâinii stângi. Sigur, unii poate vor spune că tot e mai bine, decât o nenorocire şi mai mare, pierderea vieţii. Dar Cătălin şi părinţii lui ştiu că există posibilitatea unei operaţii care să-i păstreze mâna. Doar că nu la noi, ci în Germania. Din păcate, a fost aproape imposibil să obţinem formularul E112, care asigură gratuitatea intervenţiei peste hotare. Iar motivul e simplu: birocratic, doar pe hârtie, adică, operaţia respectivă ar putea fi făcută şi la noi. Însă ea s-ar face doar amputându- se şi mâna. Exact ceea ce noi sperăm să evităm', adaugă părintele îndurerat. Fără formularul acela, operaţia ia însă proporţii uriaşe în privinţa costurilor.

S-au strâns deja 20.000 €

Avem deja o estimare a celor de la Spitalul Charite din Berlin, unde vom merge cât de curând pentru un alt consult. Suma totală necesară se apropie de 70.000 de euro pe care, orice am face noi, ca părinţi, nu avem de unde s-o strângem. Am deschis deja două conturi unde s-au adunat puţin peste 20.000 de euro, dar diferenţa nu o putem acoperi', mai spune tatăl lui Cătălin. Iar problema suplimentară este aceea că din momentul consultaţiei din Germania intervenţia chirurgicală va trebui făcută la câteva săptămâni distanţă. Nu mai târziu.
Cătălin atinge corzile chitarei. Mâna stângă încă e acolo. Iar el visează. Visează că o va avea şi după ce acest coşmar o să treacă. Pentru că vrea să trăiască. Să poată să ajute el însuşi alţi tineri şi copii ce vor trece prin ce trece el. Dar pentru asta mai are nevoie de o sumă de bani. Adică, are nevoie de ajutorul nostru şi al vostru.
Cine doreşte să-l ajute pe Cătălin poate dona bani pe numele lui în contul Fundaţiei Ringier: RO48 ABNA 4100 2641 0029 8537 deschis la RBS BANK S.A.

Cum ne poţi contacta

  • Dacă vrei să ajuţi sună la telefonul 021.203.08.49 sau contactează- ne la adresa de e-mail: ajutacopiii@libertatea.ro
  • Dacă vrei să semnalezi cazuri, scrie la adresa de e-mail: ajutacopiii@libertatea.ro
Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Încăierare în Parlament, între un deputat de la Putere şi unul din Opoziţie
Comentarii