MENIU CAUTĂ

Câte tipuri de iubire există. Psihologul Libertatea ne spune cum se împart în categorii și cum se manifestă fiecare

Distribuie

Câte tipuri de iubire există? Am fi tentați să spunem, poate, că multe, foarte multe, că fiecare iubire trăită de-a lungul vieții e altfel, însă, în realitate, există doar două categorii mari și late: cea erotică (sau romantică) și cea non-erotică (sau general-umană). În prag de Dragobete, echivalentul românesc al sărbătorii iubirii de Valentineʼs Day, Cezar Laurențiu Cioc, specialistul Libertatea, ne explică iubirea din punct de vedere psihologic.

Câte tipuri de iubire există: Iubirea erotică

După unii, erotică, după alții, romantică, acest tip de iubire este orientat către un partener pentru care simți atracție chimică. E un tip de iubire fiziologică, hormonală, orgasmică, specifică unui cuplu. Și mai este specifică oamenilor tineri.

Iubirea erotică este strâns legată de dorință, de pulsiune, de iraționaitate. Este ca o explozie emoțională, un amestec de erotism, pasiune, dorință, atracție sau fascinație. Este un tip de iubire care necesită exclusivitate, generează mari gelozii, nu se supune rațiunii sau moralității, o iubire egoistă, în care ai vrea să consumi cât mai mult din partenerul tău. Se bazeză pe mister, pe noutate, pe cunoașterea doar parțială a celuilalt.

Iubirea erotică are în componență atracția fizică, dar e mai mult de atât, pentru că poate genera sacrificii, canalizări mari de energie, decepții ori depresii. Poate transforma un om, făcându-l de nerecunoscut, pentru că se izolează de restul lumii și acordă totul partenerului. Expresia ”fluturi în stomac” provine tocmai din senzația fiziologică, organică, viscerală pe care ți-o dă iubirea erotico-romantică. E un tip orgasmic de iubire, care schimbă chimia creierului. Oamenii de știință pun asta pe seama unor neuromediatori chimici, dopamina și noradrenalina.

O iubire erotico-romantică de mare intensitate nu se uită niciodată, ea rămâne imprimată în creier ca un tatuaj.

Iubirea erotică nu este o alegere, ci o compatibilitate chimică și fizică ce depășeste rațiunea, de aceea, poți iubi un om nepotrivit din punct de vedere moral, social sau educațional. Și din același motiv, mulți oameni își aleg parteneri cu caracter urât, mergând până la dependență.

Câte tipuri de iubire există: Iubirea non-erotică

Iubirea non-erotică nu are valențe sexuale. Este un tip de iubire general-umană, bazată pe un atașament afectiv, care nu implică sexualitate. Este iubirea de părinți, de copii, de bunici, de familie, de Dumnezeu, de animalele de cas -, de oameni, în general. Este și un mod de a te raporta la lume; așa au apărut expresiile ”Iubesc viața” sau ”Iubesc oamenii”. Pierderea unui om pentru care simți acest tip de iubire (părinte, copil, bunic etc.) generează mari drame sufletești.

Iubirea general-umană are la bază valori precum respectul, ajutorul reciproc, compasiunea ori atașamentul și se bazează pe beneficiile de conviețuire. Nu este un tip de iubire hormonală, ci platonică, după cum o descria gânditorul grec Platon.

Cele două variante ale iubirii pot exista în același timp. Îți poți iubi și partenerul, dar și părinții, copiii sau câinele, însă în manieră diferită.

Iubirea non erotică, general-uamană, este suficientă în orice relație interumană, cu excepția cuplului de tineri. Tinerii nu pot sta împreuna doar din iubire general-umană, la ei erotismul este mult mai important. Ei se despart când ajung să se simtă în cuplu ca și cum ar fi frate și soră, adică nu mai există erotism între ei, ci doar iubire platonică.

În cea de a doua parte a vieții, iubirea general-umană este suficientă pentru un cuplul, fiindcă importanța erotismului tinde să scadă, odată cu înaintarea în vârstă, și să fie înlocuită cu valorile amintite mai sus.

Psiholog Cezar Laurențiu Cioc, specialistul Libertatea


VIDEO / Pro și contra educației sexuale în școli. Bloggerul Alex Zamfir: ”Ar trebui să auzim cuvântul educație, nu sex”

Comentarii