Mergi direct la conținut »
FOTO | Câți bani au cheltuit primăriile din România pe luminile de sărbători
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > FOTO | Câți bani au cheltuit primăriile din România pe luminile de sărbători

FOTO | Câți bani au cheltuit primăriile din România pe luminile de sărbători

Un studiu comparativ arată câți bani au cheltuit primăriile din România pentru iluminatul festiv din perioada sărbătorilor de iarnă 2017 - 2018, sumele fiind impresionante.

Cea mai mare sumă alocată pentru luminițele de sărbători a fost înregistrată la Primăria Constanța, unde municipalitatea orașului aflat la malul mării a cheltuit 4.641.353 de lei. La polul se poziționează Primăria Municipiului Timișoara. La Timișoara nu s-a cheltuit niciun ban pentru achiziționarea echipamentelor, folosindu-se decorațiunile și luminile din anii anteriori.

Totodată, două direcții din cadrul Primăriei Sectorului 6 au oferit cifre diferite cu privire la alocarea financiară aferentă echipamentelor folosite pentru iluminatul festiv – Direcția Generală Comunicare și Relații Publice, respectiv Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană, arată studiul realizat de InfoCons.

Primăriile au achitat, în medie, 711995.55 lei pentru iluminatul de sărbători.

În toată țara au fost încheiate 38 de contracte pentru achizția instalațiilor de iluminat, 40% din instațaii fiind distribuite prin achiziție – dintre acestea, doar 10% au fost repartizate prin Sistemul Electronic de Achiziții Pubilce (SEAP).

Studiul mai arată că dintre contractele atribuite, 20% au fost prin licitație, 12.5% prin închiriere, 12.5% prin contracte de concesiune și 7.5% prin achizționare în prealabil, în anii anteriori.

”Restul de 7.5% din instalații au fost distribuite prin proceduri de negociere fără publicarea unui anunț prealabil (Primăria Municipiului Ploiești), procedură simplificată (Primăria Sectorului 6) sau date spre folosire cu titlul gratuit (Primăria Municipiului București)”, mai arată studiul.

Cum a câștigat o patroană de pensiune un contract de aproape 2 milioane de euro cu Spitalul Județean Suceava
Recomandări

Cum a câștigat o patroană de pensiune un contract de aproape 2 milioane de euro cu Spitalul Județean Suceava

 

Cât a costat consumul zilnic al instalațiilor

Cel mai mic preț pe zi a fost plătit de către Primăria municipiului Târgoviște (10 lei/zi), iar cel mai mare la București, unde Primăria Capitalei a plătit 6.496.22 lei/zi.

23.33% din instituții nu au oferit costul zilnic plătit, motivul fiind că nu au efectuat o contorizare separată pentru instalațiile de iluminat de sărbători.

”687.10 lei/zi a fost media cheltuielilor pentru consumul zilnic al instalațiilor”, mai arată în studiu.

Totodată, în Sectorul 4 al Bucureștiului, luminile de sărbători au stat aprinse timp de două luni, între 15.11.2017 și 15.01.2018, iar Primăria Muncipiului Slobozia a ținut instalațiile în funcțiune numai o lună – între 10.12.2017 și 10.01.2018.

 


Câți bani a pierdut fiecare român care cotizează la Pilonul II de pensii

Close
Închide
  Close