Daca cineva crede ca planeta se lupta deja cu povara celor cateva miliarde de oameni, trebuie sa se mai gandeasca. Cercetatorii au estimat care ar putea fi limita absoluta a nivelului demografic si sustin ca Terra poate face fata la un numar de 200.000 de ori mai mare decat suntem in prezent, noteaza cotidianul britanic “The Guardian”.
Populatia lumii e asteptata sa creasca de la 6,5 miliarde, cat e in prezent, la 9 miliarde in 2050, dar potrivit lui Viorel Badescu, profesor la Universitatea Politehnica Bucuresti, nivelul respectiv nu va fi deloc aproape de limita capacitatii planetei. Calculele profesorului roman, care vor aparea in numarul din ianuarie 2006 a publicatiei “International Journal of Global Energy”, se bazeaza pe lucrarile anterioare facute de fizicianul britanic John Fremlin. In 1964 acesta sugera ca Pamantul va putea fi locuit atata vreme cat cantitatea de caldura pe care o primeste, derivata din activitatea de la suprafata planetei si din lumina solara, e egala cu caldura degajata. Prea multi oameni pe Pamant ar face ca, exact ca la o petrecere supraaglomerata, planeta sa se supraincalzeasca si sa cedeze.
Profesorul Badescu impreuna cu Richard Cathcart, consultant geografic in Burbank (California), au reluat calculele profesorului Fremlin, folosind insa modele termodinamice moderne. Presupunand ca fiecare om emite o caldura de 120 de wati si ca ar fi disconfortant daca temperatura medie la suprafata Terrei ar creste prea mult, cercetatorii au ajuns la concluzia ca Pamantul ar putea suporta o populatie de 1,3 milioane de miliarde de oameni, de 200.000 de ori mai mult ca in prezent, fara sa se supraincalzeasca.
In jurnalul lor, cei doi cercetatori au admis insa ca resursele Terrei ar fi sever diminuate inainte ca acest nivel maxim estimat al populatiei sa fie atins.
Oamenii de stiinta cred ca estimarile si calculele lor ofera o limita realista a viitorului nivel demografic ce poate fi atins pe Terra. In cazul in care aceasta limita ar fi atinsa, profesorul Cathcart creioneaza o lume in care am vedea foarte putin in afara de umarul vecinului nostru. Lumina zilei va deveni o raritate, in masura in care majoritatea vom locui in zgarie-nori de 2.000 de etaje inaltime.